Ultima oră

FOTO-VIDEO! Câţiva ciclişti lugojeni au realizat unul dintre cele mai spectaculoase trasee de mountain bike din ţară

Traseu tapiaUnul dintre singurele trasee de downhill din ţară omologate şi "cu acte-n tegulă" se află la doi paşi de Lugoj.

Mondial

Traseu tapia

Unul dintre singurele trasee de downhill din ţară omologate şi „cu acte-n tegulă” se află la doi paşi de Lugoj.

Ideea a pornit acum doi ani, când doi lugojeni implicaţi în mişcarea ciclistă a oraşului, Răzvan Crăciun şi Călin Ţâru, au descoperit potenţialul zonei.

„Am venit pe aici la plimbare şi am observat că pădurea are un potenţial extraordinar pentru ceea ce ne dorim noi şi ne lipseşte în oraş. Am pornit de la drum spre pădure şi am zis . Aşa am identificat încet-încet întregul traseu. Am început atunci, în 2011, să marcăm locul şi să curăţam primele cărări. Acum, după doi ani, avem aproximativ 2 km de pistă în toată regula de care se pot bucura şi începătorii, dar şi cei mai înrăiţi, deoarece traseele au mai multe variante”, ne-a declarat Răzvan Crăciun.
Construit de mâna lor

Pentru ca traseul să arate ca în prezent, lugojenii au bătut cărările, la propriu, săptămâni şi luni la rândul: „Toate cărările sunt bătătorite şi îndreptate de mâna noastră. De fiecare dată când venim, aducem cu noi suflante pe motorină din oraş pentru a îndepărta frunzele sau vreascurile adunate pe traseu”.

Podeţe, contrapante şi trambuline

L-am întrebat pe Răzvan de ce ar trebui să vină lugojenii pe acest traseu.
„Se poate veni chiar şi pentru o promenadă, pentru că, aţi văzut cât de plăcută e o plimbare prin pădure.

Apoi, dacă are şi un mountain bike, poate să încerce ceva nou şi creat special pentru acest tip de bicicletă. Cei care îşi doresc adrenalină, pot intra pe traseele mai complexe care cuprind podeţe de lemn, trambuline de pământ şi contrapante, dar şi o pantă extrem de abruptă. Pentru rampe şi trambuline am săpat şi am mutat pământul, iar pentru contrapante am adus lemne de acasă, în general din paleţi”, ne explică ciclistul.

La capitolul siguranţă, Răzvan insistă că „nici nu se pune problema să nu ai o cască dacă vii cu bicicleta. Aici e teren accidentat şi e mult mai sigur să-ţi iei nişte precauţii. Noi purtăm întotdeauna cască, mănuşi, echipament de protecţie în general”.
Vizite din alte oraşe

Lugojenii ţin legătura permanent cu alţi iubitori de downhill din ţară. „Avem prieteni la Miercurea-Ciuc, la Braşov, la Bucureşti, la Arad. Doar ei mai au astfel de trasee. Mai mult, la noi au fost deja pe traseu şi câţiva prieteni care nu sunt din zonă. Vreo 10 au venit din Timişoara, iar alţii din Deva şi Reşiţa”, mai notează Crăciun.

Parteneriat cu Ocolul

Pentru a nu exista discuţii cu privire la amenajarea zonei, cei implicaţi în proiect au încheiat un parteneriat cu Ocolul Silvic de care ţine pădurea. „Condiţia lor este să nu defrişăm sau să nu distrugem ceva, în rest nu au nicio problemă. Mai degrabă am avut probleme cu locuitorii din zonă care într-o vreme ne furau scândurile din rampe şi trambuline”, mai adaugă Crăciun.

Parte din traseul Cupei Concordia

O parte din acest traseu de pădure ar putea fi folosit în ediţia de anul acesta a Cupei Concordia, eveniment de tradiţie organizat de Clubul de Turism Concordia. „Cu siguranţă, dealul care suie paralel cu pădurea va fi folosit în concurs şi, în funţie de anumite condiţii care vor fi luate în calcul în apropierea lunii septembrie, noi am vrea să-i băgăm şi în pădure pe concurenţi”, ne-a declarat Călin Ţâru, preşedintele clubului organizator.

Cum ajungi acolo?

Traseul se află exact la ieşirea din Tapia spre Măguri. După ultima casă, pe partea stângă, se află o parcare de unde începe un urcuş pe deal care merge în paralel cu pădurea. După circa două sute de metri se intră în pădure, iar de acolo eşti ghidat de semnalizările de pe copaci. Capătul traseului ajunge înapoi la drumul dintre Tapia şi Măguri, la 100 m mai jos decât locul de plecare.

„Pentru o atmosferă mai plăcută, oricine doreşte poate să vină împreună cu noi. Noi mergem şi în după-amiezele din timpul săptămânii după lucru, dar mai ales în week-end. Putem fi contactaţi pe Facebook, în grupul Lugoj Bike Team, unde anunţăm întotdeauna plecările sau la frizeria lui Alin Roşu, de pe strada Bucegi”, încheie Răzvan Crăciun.

 

Video: Valentin Vasiliu

Galerie foto

{gallery}mountain_bike_29042013{/gallery}

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE