"> [FOTO] Șezătoare la Balinț! Tradiții și obiceiuri bănățene la Școala Gimnazială din comună – Redeșteptarea

[FOTO] Șezătoare la Balinț! Tradiții și obiceiuri bănățene la Școala Gimnazială din comună

 [FOTO] Șezătoare la Balinț! Tradiții și obiceiuri bănățene la Școala Gimnazială din comună

În cadrul Școlii Gimnaziale Balinț au loc o mulțime de activități extracurriculare, însă un loc special îl ocupă cele care au drept obiectiv reînvierea tradițiilor culturale locale și, mai ales, cultivarea în rândul elevilor a sentimentelor de dragoste și respect față de folclorul bănățean.

În spirit traditional, joi, 7 noiembrie, în comuna Balinț a avut loc lansarea revistei ”Tradițiile și obiceiurile noastre”, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș,Inspectoratul Școlar Timiș,Primăria și Consiliul Local Balinț, dar și cu Bisericile din localitate.

Grupurile țintă au lucrat în echipă, și-au perfecționat treptat tehnica vorbirii în grai bănățean, a recitării de poezii în grai, a interpretării cântecului și a dansului popular și au prezentat o șezătoare din Banat, ca odinioară. Activitățile din proiect s-au derulat pe parcursul a două luni, în perioada 9 septembrie -7 noiembrie, și au impus un stil de muncă disciplinat, caracterizat prin punctualitate, solidaritate, rezistență  la efort, preocuparea pentru reușita grupului și mai ales, bucuria reușitei.

”În planul educației morale, activitățile din cadrul proiectului au fost deosebit de benefice, deoarece elevii au conștientizat contribuția la îmbogățirea patrimoniului spiritual,au vizitat Biserica Ortodoxă unde preotul paroh Ioan Șandru le-a vorbit despre importanța botezului în viața omului. Elevi , părinți, cadre didactice au făcut simțită prezența școlii și a comunității  în cadrul unor manifestări culturale la nivelul localității și a zonei, care au fost deosebit de apreciate. Acest proiect este doar un moment din alte multe activități care au vizat revigorarea tradițiilor folclorice”, a declarat prof. Mihaela Kristof, director al Școlii Gimnaziale Balinț.

Prin activitățile lor, elevii au reușit să diversifice sfera educativă extracurriculară, contribuind la creșterea prestigiului școlii și al comunității. Impactul proiectului asupra copiilor a fost benefic pentru toți cei implicați, observându-se un grad sporit de interes deoarece modalitatea și maniera de realizare au fost deosebite, stârnindu-le interesul.

”Acest proiect ,”Tradițiile și obiceiurile noastre”, ne va aduce posibilitatea de a perpetua tradiția bănățeană, cu implicații specifice localității noastre, dorința de a intra în competiție cu alte formații pentru a ne arăta valoarea. Până atunci ne pregătim cu seriozitate și plăcere, pentru că simțim că tradiția e în noi și avem datoria să o perpetuăm”, adaugă prof. Mihaela Kristof

Personalitatea cadrelor didactice implicate în proiect și-a pus amprenta asupra conduitei elevilor, iar aceștia au respectat cu bucurie programul de pregătire, dând dovadă de disciplină și dăruire. Implicarea părinților, alături de profesori, au condus elevii spre o evoluție a personalității lor, iar performanțele atinse i-au motivate și pe ceilalți copii să învețe, să cânte, să danseze și să vorbească în grai bănățean, perpetuând tradiția locală.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: