Ultima oră

[FOTO] S-au dat jos schelele de pe biserica cu două turnuri! Cum arată după reabilitare

Reprezentanţii parohiei lugojene aşteaptă acum alte fonduri pentru continuarea reparaţiei

MondialDupă aproape patru ani de muncă, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj are o nouă faţadă, întreaga clădire fiind reabilitată. Schelele au fost deja înlăturate de pe lăcaşul de cult, care arată impecabil, acesta mai având însă mult până să fie complet reabilitat. În viitor se va mai lucra la acoperiş şi la alte zone importante ale bisericii, însă deocamdată lucrările sunt oprite, până când Parohia va face rost de alţi bani.

„Parţial lucrările s-au încheiat. În ceea ce priveşte refacerea bisericii, a tencuielii exterioare, bucuria cea mai mare pentru noi este că am văzut luată schela de pe clădire. Sigur că nu s-au încheiat în totalitate, pentru că mai avem şanţul de dren perimetral, mai avem pavajul bisericii, dar lucrările vor continua”, ne-a declarat Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.

Cu biserica tencuită, reprezentanţii parohiei lugojene aşteaptă acum alte fonduri pentru continuarea reparaţiei. Acestea vor veni din mai multe surse, însă tot enoriaşii par a fi cei care vor decide cât de repede sau de încet se vor finaliza lucrările viitoare.

„A fost o perioadă destul de lungă, care s-a extins pe perioada a patru ani, pentru că am încercat ca lucrările să se deruleze şi în funcţie de veniturile Parohiei. Nu am dorit niciodată să intrăm, să avansăm cu lucrările şi să nu putem plăti. Biserica şi-a căpătat o haină nouă şi nădăjduim că tot aşa, cu ajutorul primăriei, a consiliului local, a sponsorilor şi al credincioşilor vom reuşi şi restul lucrărilor să le ducem la bun sfârşit”, a mai declarat protopopul Lugojului.

Acesta s-a referit şi la mozaicul care o înfăţişa pe Maica Domnului de pe una dintre faţadele lăcaşului de cult. Despre piesa istorică, protopopul a spus că urmează să fie, la rândul ei, reabilitată.

„Vom începe şi refacerea icoanei care am avut-o, a hramului din mozaic, care din cauza intemperiilor s-a burduşit şi a fost pe punctul de a se desprinde de perete. Am dat-o jos şi am luat legătura cu o firmă de la Iaşi, am solicitat o ofertă şi în continuare şi alte oferte ca să refacem şi icoana de pe peretele dintre cele două turnuri”, a mai declarat Ioan Cerbu.

Lucrările la lăcaşul de cult au costat doar consiliul local peste 140.000 de lei doar în 2013, restul banilor fiind obţinuţi din sponsorizări sau donaţii ale credincioşilor. De-a lungul timpului, reparaţia a fost sistată din mai multe motive, cum ar fi vremea rea, lipsa fondurilor sau furtul de material.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

8 Comentarii on [FOTO] S-au dat jos schelele de pe biserica cu două turnuri! Cum arată după reabilitare

  1. sunt suparat pe voi, muritorilor… cam slab in ultimul timp cu darile si prezentele la biserica…

  2. Biserica arata bine si intr-un final a fost finalizata dar cinva va trebui sa raspunda pentru mozaicul distrus(cu siguranta devina este mortul)! Veci pururi acel mozaic nu va mai fi pus inapoi pentru ca nu mai stie nimeni! Probabil va veni un neica, care va tranti ceva picturi rupestre cu niste maimute (pentru ca picturi calumea sigur nu vor fi facute in epoca chiciului) pe fatada sa taca lumea! Domnule Boldea de ce nu luati atitudine?

  3. Voi cei care comentati nu ati dat UN ban pentru biserica. Sunteti invidiosi pe cei care au realizat ceva in orasul acesta. Atat pe preotul Cerbu cat si pe primarul Boldea. Pana a venit Cerbu, la biserica aceasta nu s-a facut nimic de zeci de ani, iar cand a venit si a facut (interiorul si exteriorul) sunteti buni de comentat. Pacat ca purtati nume de crestini si mai aveti curajul sa spuneti ca va pasa de biserica!!!

  4. Unde este mozaicul monumental de pe frontonul central cu scena „Adormirea Maicii Domnului”, opera de mare valoare artistica si spirituala care dadea o frumusete extraordinara, si unica acestei biserici? Sa fie pusa la loc!!! Aceasta biserica, timp de secole, a fost zugravita in alb si asa ii statea bine si asa a fost gandita ! Acum de ce au mazgalit-o si impopotat-o in mai multe culori, uratind-o astfel! Biserica ar trebui restaurata asa cum a fost inainte, urgent! Lugojeni, ar trebui sa organizam o „Asociatie de protectie a patrimoniului cultural al Lugojului” pentru ca multe cladiri de valoare si patrimoniu au fost mutilate, mai ales decand primar este d-l Boldea! Trebuie actionat prin toate mijloacele legale, inclusiv actiuni in justitie si denunturi penale. Intreb: biroul de urbanism si arhitectura al Primariei si deci, primarul, nu si-a dat, oare, un aviz pentru mutilarea acestei biserici si uratirea centrului orasului, chiar acolo sub nasul lor ? Cum e posibil ?

  5. 1. pictura centrala era mozaic de murano si a vandut-o episcopul bisnitar paisie, asa se aude….
    2. biserica ar imbraca o haina noua daca ar pleca din ea familia COMENTARIU MODERAT cerbu si lingaii lor

  6. Ati dat cu trafaletu peste adormirea maicii domnului, sa va fie rusine!

  7. ce s-a intamplat cu pictura centrala? unde a disparut? din cauza asta nu s-a pozat biserica din fata?

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE