Ultima oră

[FOTO] Profesorii, doctorii și avocații din județ au dezbătut aspecte medicale și juridice la Universitatea Europeana Drăgan

MondialCompartimentul Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal ”Dr.Teodor Andrei” Lugoj, în colaborare cu Universitatea Europeană Drăgan, a organizat joi, 14 iulie, începând cu ora 10, o conferință cu tema ”Etică şi medicină de urgenţă: conexiuni transdisciplinare”.

”Compartimentul Primiri Urgențe, împreună cu Universitatea Europeană Drăgan, organizează conferința <Etică si medicină de urgență în conexiuni transdisciplinare>, în proiect, pentru că ambele noțiuni sunt în tendință, în progres și nu există o motivație anume decât faptul că acest compartiment, UPU, pe care îl coordonez, în decurs de un an de zile, a primit acreditare, a fost integrat în sistemul urgențelor naționale și nu în ultimul rând beneficiază de integrare în finanțare prin bugetul Ministerului Sănătății. Cam acestea ar fi motivațiile. Am pornit de la premize etice întrucât anul acesta planul de management al Compartimentului de Primiri Urgențe vizează și are în prim plan pacientul dar și personalul și atunci relațiile interpersonale trebuie să aibă la bază două principii, etica și morala”, a declarat Anca Neagoe, medic-şef Compartiment UPU al Spitalului Municipal Lugoj.

Evenimentul a adus laolaltă reprezentanți ai diferitelor instituții aflate în strânsă legătură cu sistemul medical, exemplu fiind Direcția de Sănătate Publică.

„Este un simpozion care leagă etica de medicina de urgență, mă bucur că doamna doctor Anda Neagoe a avut această inițiativă, pentru că medicina de urgență este un sector mai special al asistenței medicale, toată ziua întâlnim aici problemele cele mai arzânde; e primul contact al pacientului cu spitalul. Sigur că au fost de multe ori interpretări nu tocmai elegante vizavi de modul în care pacienții au fost primiți la urgențe dar populația trebuie să înțeleagă că este foarte greu pentru un medic din urgență, acesta e nevoit să ia cele mai bune decizii pentru pacient, de cele mai multe ori pe muchie de cuțit”, a transmis doctor Virgil Ciobanu, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

Prelegerile au fost susținute de prof. univ. dr. Alexandra Enache, director al Institutului de Medicină Legală Timişoara şi Prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timişoara; prof. univ. dr. Fulger Lazăr, Preşedinte al Colegiului Medicilor din România–filiala Timiş şi Medic-şef Chirurgie II – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, as. univ. dr. Gheorghe Noditi, Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România–filiala Timiş şi Medic-şef Chirurgie Plastică – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, conf. univ. dr. Dumitru Cornean, Decan Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Europene Drăgan, as. univ. dr. Iosif Florin Cobzariu, coordonator disciplină de Abilităţi Clinice şi Disciplină de Prim Ajutor din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timişoara, jr. Aurica Chisăliţă, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor Timiş, dr. Mihai Grecu, Medic-Şef UPU-SMURD – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, dr. Carmen Dehelean, Director medical Serviciul Judeţean de Ambulanţă Timiş, dr. Leonida Iancu, Manager general Serviciul Judeţean de Ambulanţă Timiş.

„Particip cu mare plăcere la un simpozion care aduce în discuție teme foarte importante, pentru că principiile etice medicale sunt cele care guvernează actul medical pe de o parte, iar pe de altă parte concentrarea acestor principii pe probleme de urgență medicală este de strictă actualitate și reprezintă un foarte mare interes pentru colegi. Așa cum se observă, printre participanții pe care îi avem astăzi, atât ca vorbitori, dar și în sală, sunt foarte multe specialități; nu mă refer numai la cele medicale, este vorba și de alte profesii, cum sunt cele juridice, care se întrepătrund cu activitatea foarte concretă a celor care lucrează în sistemul de urgență, respectiv ISU. Etica medicală rămâne în centrul atenției tuturor acestor specialități și faptul că este adusă în discuție această problemă vastă, care poate fi particularizată pentru fiecare din domenii, este o reușită a organizatorilor, pe care țin să îi felicit, alături de mulțumirile aduse Universității Drăgan pentru spațiul propice pus la dispoziție pentru desfășurarea acestei întâlniri. Din punctul de vedere al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, al cărui reprezentant sunt, mă bucur de orice invitație pe care o primesc în acest sens”, a spus Alexandra Enache, prorector al UMF din Timișoara.

De la Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj au participat dr. Erwin Floroni, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi medic-şef Chirurgie Generală și dr. Anda Maria Neagoe, medic-şef Compartimentul de Primiri-Urgenţe, care în același timp a fost moderatoarea conferinței.

Alături de aceștia, în sală, au fost prezente cadre medicale, reprezentante ale diverselor secții ale instituției medicale lugojene.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE