"> [FOTO] O seară Eminescu specială pe scena Teatrului "Traian Grozăvescu" | Redesteptarea

[FOTO] O seară Eminescu specială pe scena Teatrului ”Traian Grozăvescu”

 [FOTO] O seară Eminescu specială pe scena Teatrului ”Traian Grozăvescu”

Ultima zi a lui ianuarie a programat pe scena Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu” un spectacol dedicat poetului național Mihai Eminescu.

Chiar dacă numărul manifestărilor eminesciene este unul foarte mare, de această dată am avut parte de o premieră – versurile lui Eminescu și acordurile muzicii corale împletindu-se perfect.

Colectivul teatrului lugojean, în frunte cu actrița și regizoarea Maria Voronca, a reușit acest lucru, în colaborare cu prestigiosul Cor Ion Vidu, dirijat de maestrul Lucian Onița.

Maria Voronca a venit cu ideea acestui spectacol, fiind inspirată de cariera sa de actriță profesionistă la Teatrului Liric din Craiova, unde a susținut spectacole timp de 11 ani.

”Este prima dată când am pus în scenă un astfel de spectacol. Am luat legătura cu dl. dirijor Onița și ne-am dorit mai demult timp să facem un astfel de spectacol  împreună cu corul. Desigur, vom repeta împreună și ne vom perfecționa, dar merită, pentru că este ceva inedit pentru Lugoj și mai spectaculos. Lirica eminesciană este o lirică în sine, plus că l-am așezat pe Eminescu lângă Shakespeare. O primă încercare a fost concertul de Crăciun, în care am combinat versurile cu corul. Pe această idee se pot face multe spectacole, așa cum face la Craiova actorul Tudor Gheorghe, împreună cu Filarmonica Oltenia”, ne-a declarat Maria Voronca.

Așa cum am scris în avancronica spectacolului, au fost prezentate publicului lugojean, sub bagheta dirijorului Lucian Onița, compoziții corale pe versuri eminesciene, precum și poezii din lirica poetului național, sub îndrumarea regizoarei Maria Voronca.

Soliștii concertului au fost soprana Maria Virginia Onița, baritonii Samuel Constantin, Alexandru Șuca și tenorul Darius Daminescu. Au recitat actorii Maria Voronca, Ileana Căprariu, Loredana Lupescu, Lăcrămioara Bercean, Mia Rogobete și Constantin Goloșie.

cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *