- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

[FOTO] Mici, bere, papuci second hand si cojoace la a treia ediție a Serbărilor Toamnei la Lugoj

Mondial [1]Lugojul este gazda Serbărilor Toamnei în acest weekend, o manifestare care are ca scop vestirea anotimpului dintre vară și iarnă prin muzică, dans și voie bună. Aflată la ediția cu numărul 3, după un an 2013 în care sărbătoarea a fost anulată, manifestarea a început vineri, 3 octombrie, cu o seară dedicată muzicii populare. Speriați și de vremea schimbătoare, lugojenii nu s-au înghesuit la festival ca în alte dăți, numărul de persoane prezente în public fiind cu mult mai mic decât la Sărbătoarea Berii sau Ruga Lugojeană.

Pe lângă micii și berea tradiționale la astfel de evenimente, comercianții din acest an au luat prin surprindere cu altceva centrul orașului, acolo unde și-au scos la vânzare papucii „la kilogram”, pe care i-au înșirat la vedere, la doi pași de asfaltul străzii Nicolae Bălcescu. De asemenea, din ofertă nu au lipsit nici cojoacele, expuse aproape artistic, în apropierea scenei vechi de pe platoul Casei de Cultură.

În prima seară a festivalului, pe scenă au urcat artiști consacrați, dar și debutanți ai muzicii populare din Banat. Au încântat publicul Ramona Viţa, Liliana Laichici, Camelia Bojin Ceocu, Dana Gruescu, Ionică Ivan, Ramona Ilieş Drăgan, Georgiana Viţa, Laura Laurenţiu, dar și dansatorii Ansamblului Folcloric „Lugojana”, pregătiţi de coregraful Puiu Munteanu.

Seara de sâmbătă a fost dedicată muzicii ușoare, invitații care au prestat în fața lugojenilor fiind Desant, Rockabil și Compact. Concertele trupelor au început la ora 20:00, câteva sute de lugojeni fiind prezenți în fața scenei pentru a urmări programul pregătit de organizatori. Și de această dată, vremea rea s-a dovedit a fi un impediment major pentru spectatori, care au preferat să plece spre case mai devreme decât se obișnuiește la asemenea evenimente în aer liber.

Serbările Toamnei se încheie la Lugoj duminică, 5 octombrie. Din programul ultimei seri, care începe la ora 18:00, fac parte formațiile de copii și tineret ale ansamblului „Lugojana”, cu dansatori și interpreți vocali, dar și solistele Mari Jana și Tanja Savic din Serbia. Finalul evenimentului va fi marcat de un foc de artificii.