Ultima oră

[FOTO] Lugojul s-a întors în evul mediu! Fără curent, apă și îngropat în zăpadă

MondialCăderile masive de zăpadă din ultimele 24 de ore au paralizat Lugojul. Stratul de zăpadă depășește un metru, drumurile fiind impracticabile.

Surprizele neplăcute ale unei simple operațiuni de deszăpezire au început să apară una câte una, încă de sâmbătă, prima zi a ninsorilor abundente.

Utilajele firmei care se ocupă de deszăpezire, Salprest, au ieșit cu întârziere pe drumuri, iar cel mic, destinat drumurilor adiacente, pentru intervenția în cartiere, s-a defectat la prima ieșire. Acesta a rămas blocat pe zebra de la intersecția de lângă OMV, de pe strada Timișorii, și în perioada cât a staționat, până la remedierea problemei, a ajuns ciuca bătăilor de joc.

Trecătorii făceau poze de amuzament, alții înjurau și filmau spunându-le celor doi ocupanți ai mașinii că vor ajunge vedete pe internet și la TV, în timp ce o femeie a strigat la ei din mașină: ”Dă-i cu sare! Dă-i cu sare”.

Șicanele au încordat nervi tuturor părților, atât a șoferilor care tranzitau zona și erau supărați de indolența administrației și a firmei de deszăpezire, cât și a pietonilor care nu mai vedeau zebra din cauza nămeților, dar și a celor doi angajați ai Salprestului pe care cădeau zeci de înjurături și blesteme, aceștia din urmă aruncând vina pe edilul-șef Francisc Boldea spunând că ar trebui să-l înjure pe primar și să se adreseze lui, nu lor.

De la primele ore de duminică, întreg Lugojul a căzut pradă mai multor lipsuri mondene. Curentul și apa sunt primele care au întors orașul în timp cu zeci de ani.

Sub greutatea zăpezii, zeci de cabluri au căzut la pământ, iar electricitatea lipsește cu desăvârșire, liniile telefonice ale Enel-ului fiind toate ocupate. Unele cabluri sunt căzute chiar și pe mașini.

”Nu avem curent. Nu avem apă. Nu avem nimic. Încerc să tot sun la Enel de la ora 9. Nu am cum să dau de ei. Îmi dă ocupat mereu. Nu se poate așa ceva. Am un copil mic acasă. Ce fac? Îl țin în frig?”, ne-a declarat revoltat un lugojean din Micro V.

Cei care au reușit totuși să intre cu un operator Enel, nu au primit nicio informație utilă.

”Eu am reușit să vorbesc cu aștia de la Enel. Le-am spus că la noi, în Micro, nu e pic de curent. Au zis ca au echipe pe teren și se rezolva. Când? Nu știu”, ne-a mărturisit un locuitor din cartierul Micro IV.

Mai puțin norocoși sunt cei de pe strada Livezilor, care nu au apă și curent încă de sâmbătă după-amiază. Aceștia au apelat la săptămânalul Redeșteptarea pentru a li se face auzită vocea.

La nivelul E-Distribuție Banat, începând cu ora 8.00, a fost declarată stare de criză, conform procedurilor interne aflate în vigoare.

Pentru a liniști spiritele, reprezentanții Enel spun că pe teren sunt 75 de echipe care lucrează încă de dimineațâ pentru remedierea problemelor apărute, însă intervențiilor sunt îngreunate de condițiile meteo, de circulația rutieră dificilă și de copacii rupți.

”În teren se află 75 de echipe de intervenție ale E-Distribuție Banat și ale contractorilor care intervin de astăzi dimineață și vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Intervențiile sunt îngreunate de condiţiile meteo severe, de circulaţia rutieră dificilă și de necesitatea îndepărtării crengilor și a copacilor rupți. Colaborăm cu autorităţile locale, cu care păstrăm un contact permanent şi care sprijină intervenţia echipelor E-Distribuție”, transmit reprezentanții Enel.

Liniile electrice de înaltă tensiune: L110 kV Lugoj-Făget, L110 kV Iaz-Nădrag, sunt nefuncționale Totodată sunt defecte și stațiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Buziaș, Făget, Nădrag, IURT Lugoj și Satchinez.

Alte victime ale zăpezii sunt pomii. Mulți dintre ei fiind rupți în jumătate și picați pe trotuare, în timp ce alții își așteaptă în tăcere nefericita soartă.

Plasa de lumini din piața J.C. Drăgan nu a făcut nici ea față ninsorilor și a căzut sub greutatea zăpezii, însă situația a fost remediată repede.

În problema alimentării cu apă, Primăria Lugoj anunţă că aceasta se datorează lipsei electricităţii şi dă asigurări că Uzinele 1, 2 şi 3 nu au suferit defecţiuni. Deocamdata Enel, Prefectura Timiş şi ISU Banat nu pot estima când se va remedia defecţiunea la linia de înaltă tensiune pentru a pune în funcţiune uzinele de apă.

UPDATE: Administraţia locală mai anunţă că în câteva ore se vor curăţa şi drumurile din cartiere.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE