"> [FOTO] Laboratorul Spitalului Municipal Lugoj s-a dotat cu aparatură ultraperformantă – Redesteptarea

[FOTO] Laboratorul Spitalului Municipal Lugoj s-a dotat cu aparatură ultraperformantă

 [FOTO] Laboratorul Spitalului Municipal Lugoj s-a dotat cu aparatură ultraperformantă

Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” continuă dotarea cu aparatură nouă, care îmbunătățește sensibil calitatea actului medical. Cele mai importante achiziții au fost destinate laboratorului de analize al instituției medicale lugojene.

Dotările au vizat și secțiile de Gastro-enterologie, Chirurgie și Urologie. ”Am luat un colonoscop nou de la firma Storz pentru Gastro-enterologie. Pentru Chirurgie, am achiziționat un turn complex de laparoscopie, cel vechi din 2007 fiind depășit tehnologic. În fine, pentru Urologie am luat un punch, o sculă de spart pietrele la rinichi și o sondă Dormia, pentru scos resturile de pietre din vezica urinară”, spune directorul Spitalului Municipal din Lugoj, dr. Erwin Floroni.

Altă categorie de aparatură a intrat în dotarea Spitalului ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj prin programul Ministerului Sănătății. Este vorba despre un aparat EKG, injectomat, defibrilator, aspirator pentru aspirat secrețiile, laringoscoape, scaune și paturi de transport pacienți.

Laboratorul spitalului lugojean a obținut însă cele mai performante dotări, prin două aparate considerate vârf de tehnologie în domeniile respective.

Aparatul de analize complexe a fost primit la sfârșitul lui octombrie anul trecut, iar cel pentru analiza coagulării sângelui, în ianuarie acest an. Ambele au fost legate la sistemul informatic al spitalului, iar în momentul în care analizele sunt efectuate și validate, ele sunt văzute de toate secțiile spitalului.

”La laborator am luat în comodat un aparat nou de analize complexe, ultraperformant. Acesta realizează o gamă foarte mare de analize pe oră. Cu acest aparat, avem multiple avantaje: am mărit gama de analize, ele se pot efectua rapid, în regim de urgență, iar consumabilele sunt mai ieftine ca la aparatul vechi”, precizează medicul Erwin Floroni, directorul SML.

Alt aparat nou este folosit la probele de coagulare a sângelui.

” Sysmex 620 este considerat ”golden standard” pe piață. Este un aparat excepțional, fiabil, lucrează rapid. Se folosește la probele de coagulare: INR, APTT, fibrinogen. INR se face la persoanele care sunt pe medicație anticoagulantă, ca să monitorizăm eficiența tratamentului anticoagulant. Fibrinogenul este o probă anti-inflamatorie, iar APTT este tot o probă de coagulare, cerută de secțiile de chirurgie înainte de operații, pre-operator sau de ATI”, ne-a declarat Cristina Sladici, medic primar medicină de laborator.

Laboratorul oferă analize pacienților internați în spital și celor internați la Compartimentul de Primiri Urgențe. Până se va face un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pacienții externi vor trebui să plătească aceste analize.

Cristian Obeadă

1 Comment

  • Felicitări dn director Floroni Ervin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: