Ultima oră

[FOTO] Kitsch-ul de pe lângă Festival! Manifestare de calitate, dublată de atmosferă suburbană, pe Corso

MondialDin păcate, în anii din urmă, atmosfera de sărbătoare s-a diminuat semnificativ, pentru un număr din ce în ce mai mare de locuitori ai urbei noastre.

În anii precedenți, în preajma Rugii Lugojene și a Festivalului Internațional de Folclor ”Ana Lugojana”, presa folosea titluri precum ”Lugojul în sărbătoare” și nu greșea prea mult. Lugojul chiar îmbrăca straie de sărbătoare, iar atmosfera îndemna la bucurie.

Să fim, din start, bine înțeleși. ”Ana Lugojana” este un festival de înaltă ținută artistică, manageriat profesionist de coregraful Pu­iu Munteanu și care a­du­ce, la fiecare ediție, for­mații folclorice din lumea întreagă. Ansamblul ”Lugojana” este, la rândul lui, un demn ambasador al tra­dițiilor autentice bănățene pe toate meridianele globu­lui, din Europa și până în țări exotice precum Egipt, Tunisia sau Emiratele Arabe Unite.

Problema este că, în anii din urmă, acestui festival i s-a atașat, ca o căpușă, un bâlci (în sensul propriu al cuvântului), un bazar, o buluceală de oameni veniți de te miri unde, de inși cu pălării de cowboy, ochelari de soare și tricou cu burtă, care nu aduc nici un fel de servicii Festivalul In­ter­na­țio­nal de Folclor ”Ana Lugojana”.

Anul acesta, festivalul a ajuns la ediția jubiliară, a XV-a, dar atmosfera din jurul acestui eveniment cultural autentic și de calitate este dominată de kitsch-ul și vulgaritatea expuse gene­ros pe corso. Corturi cu mărfuri de calitate în­do­iel­nică, de la chiloți la tot felul de plasticăraie chi­ne­zești, comerț mai rău ca la porțile orientului, tiribombe, mizerie, înghesuială. Nu festivalul internațional de folclor îi exasperează pe lugojeni, ci acest nefericit ”atașament”, această ”biș­ni­țăreală” (adesea fără bon fiscal), care sufocă centrul orașului.

Luni dimineața, traficul era imposibil în centru. Canicula și nervii șoferilor care se îngrămădeau spre Podul de Fier, claxoanele și sudalmele cu care se gratu­lau participanții la trafic, gesticulând cu mâinile scoase pe geam, în inter­sec­ție, pietonii grăbiți, care își păzeau cu grijă borseta ori poșeta cu bani, toate acestea nu au nimic în comun cu atmosfera frumoasă, relaxată, a unui festival.

Și unde mai pui că se lucra la ambele capete ale podului, la o avarie apărută din senin, că o parte a Pieței Drăgan este decopertată pentru a face loc noii zone pietonale, că în spatele Cate­dralei Greco – Catolice sunt zeci de saci enormi cu dale! Ne bucură faptul că se fac lucrări în oraș, dar ele sunt pe traseul paradei portului popular, ca să nu mai vorbim de faptul că luni dimineața, malul stâng al Timișului, cel cu Splaiul Brediceanu, era plin de gunoaie!

Ce impresie și-or fi făcut oaspeții din Polonia, Turcia ori Bulgaria nu știm.

Și este păcat de efortul organizatorilor, care au adus anul acesta ansambluri din șase țări europene, pentru ediția jubiliară a sărbătorii cântului și dansului popular.

Un punct de vedere asupra acestei situații ni l-a oferit consilierul independent Liviu Brîndușoni.

”Din câte am văzut eu, de-a lungul timpului, firma Palmyra Fest, trecută ca organizator, aduce acești comercianți. O parte dintre ei plătesc taxa de ocupare a domeniului public, la Primărie, dar o altă parte plătesc și de zece ori firmei respective, care în mod normal nu are voie să subînchirieze domeniul public. Încă de anul trecut, de la Festivalul Berii, am făcut o plângere la Poliție, pentru o situație oarecum similară. Probabil că erau plătiți și artiștii”, ne-a declarat consilierul Liviu Brîndușoni.

Dincolo de aceste conside­rente, în primul rând, să nu uităm că este vorba despre imaginea orașului.

Dacă oaspeții străini, care vin și pleacă, păstrează pentru ei eventualele impresii mai puțin plăcute, trebuie ținut cont de lugojenii care ne-au spus că nu mai suportă mizeria și neorânduiala de pe centru, care se ”lipesc” mereu de astfel de evenimente. Sunt lucruri la vedere, spuse de oameni cu toată buna credință!

În alte orașe, festivalurile nu e musai să meargă mână în mână cu atmosfera suburbană de pe Corso.

Soluții alternative pot fi găsite, pentru ca și sărbătorile lugojene să nu mai fie poluate de astfel de aspecte neplăcute, iar oamenii să nu mai aștepte cu sufletul la gură nu evenimentul în sine, ci terminarea lui.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE