- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

FOTO: Copii, personalităţi şi oameni obişnuiţi au bătut toaca la Festivalul de la Lugoj

Mondial [1]Joi, de la orele 12, membrii Ansamblului Folcloric „Luogojana” au pornit în marş de la Casa de Cultură a Municipiului spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, locul de desfăşurare a Festivalului „Toaca la Lugoj”.

În faţa Primăriei, alaiul a fost aşteptat de edilul oraşului, împreună cu alte personalităţi care au dat startul la bătutul toacei.

După minute bune în care şi-a arătat măiestria în această îndeletnicire învăţată încă din copilărie, primarul a dezvăluit jurnaliştilor şi care este secretul bătutului toacei în Buchini, cartierul unde el a crescut: „Experienţa, trebuie să păstrezi acelaşi ritm cât te ţin puterile. Sunt zile acasă în care o bat câte jumătate de oră. Fiecare are o origine şi bate toace în funcţie de locul de unde a venit. Trebuie apreciat fiecare stil, că nu seamănă. La noi în Buchini avem o încheiere specială, la alţii e mai bruscă”.

Toaca este constituită cel mai adesea dintr-o scândură de lemn sau, uneori, dintr-o placă groasă de fier încovoiată, în care se bate cu unul sau două ciocănașe, la orele fixate pentru rugăciune. Percuția se face în mod ritmic și, în funcție de locul în care placa de lemn sau metal este lovită, se pot obține sunete cu înălțimi diferite, creindu-se astfel o linie melodică simplă.

Timpul când se bate „toaca” înseamnă pe la ceasurile 15-16 după amiază (când se apropie slujba de seară – vecernia).