- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

[FOTO] Antonia Cosmina Stancu duce la Bucureşti Marele Premiu şi Trofeul ”Tiberiu Brediceanu”

Mondial [1]

Nicio surpriză la ediţia a doua a Concursului internaţional de canto „Tiberiu Brediceanu” – Lugoj, 2019. Marele premiu şi trofeul competiţiei tinerelor voci de operă au revenit mezzosopranei Antonia Cosmina Stancu, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB).

Prin vocea sa amplă şi prezenţa scenică, Antonia a impresionat juriul şi spectatorii, încă de la prima etapă a concursului.

În cadrul Galei desfăşurată duminică, 12 mai, la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, Antonia a intrepretat ”O, Don fatale” din opera ”Don Carlo” de Verdi, acompaniată la pian de prof. dr. Crimhilda Cristescu, de la UNMB.

În continuare, mezzosoprana Aura Twarowska, director artistic al concursului şi prof. dr. Constantin Stan Tufan, au prezentat ceilalţi laureaţi. Premiul I şi Premiul ”Electrecord”, constând într-o serie de înregistrări la casa de discuri din Capitală, au revenit baritonului Andrei Cocîrlea, iar Premiul II, Adelinei Maria Cociobanu, mezzosoprană, de la UNMB. Adelina, născută în iulie 1999, a primit şi Premiul Asociaţiei ”Amicii Operetei” din Bucureşti, pentru cea mai tânără voce din concurs.

Premiul special ”Redeşteptarea” pleacă spre Republica Moldova

Premiul special ”Redeşteptarea”, în valoare de 1.000 de lei, pleacă în acest an spre Republica Moldova.

Câştigătoare este Virineia Pîrnău din Cahul, studentă la Bucureşti. Din păcate, soprana nu a fost prezentă pe scenă, programul solicitându-i întoarcerea la Bucureşti.

Ea a mai primit şi Premiul II ex aequo din partea organizatorilor, la egalitate cu soprana Florina Dan, din Ucraina.

Premiul ”Titus Olariu” a revenit lui Ionuț Godja, bariton.

Titus Olariu, tenor, magistrat şi om politic, a fost şi un curajos pilor de aviaţie, în Primul Război Mondial. Tocmai de aceea, pe scenă a urcat un militar – colonelul Ion Teca, Comandantul Garnizoanei Militare Lugoj, pentru a-i înmâna premiul.

Menţiunea în concurs a revenit lui Aurelian Mihai Filip, bariton, de la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj. În gală, el a cântat o piesă din creaţia lui Tiberiu Brediceanu, acompaniat la pian de Mira Gavriş.

Au mai primit diplome şi ceilalţi finalişti – soprana Marina Santrač (din Vârşeţ, Republica Serbia), soprana Miriam Tămășilă, Anna-Mária Vinczi, soprană, Bronislaw-Anton Babiaș, bas şi Roana Iancu, soprană.

Pianista Evelin Roman a primit premiul pentru pianist acompaniator din partea Asociaţiei Amicii Operei din Bucureşti.

De altfel, organizatorii au răsplătit cu premii toţi pianiştii acompaniatori din concurs. La final, tenorul Marius Zaharia, de la Opera Naţională Română din Timişoara, a susţinut un minirecital, acompaniat la pian de Evelin Roman.

Marius Zaharia este câştigătorul Marelui premiu de anul trecut.

Un spectacol de înaltă calitate, onorat, din păcate, de o prezenţă mult prea firavă a publicului meloman.