Ultima oră

[FOTO] Actori profesioniști pentru o zi! 300 de ani de educație, marcați printr-un spectacol de excepție

MondialȘcoala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” a marcat săptămâna trecută cei 300 de ani de existență printr-un spectacol de zile mari cu denumirea ”Noi, generația 300”.

Elevii școlii au strălucit pe scena Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu”, iar cei prezenți în sală au privit cu emoție momentele pregătite.

Încă din luna aprilie a acestui an elevii școlii, împreună cu profesorii lor, dar și cu actorii profesioniști Daniela Bostan, Daniel Burcea și Victor Bucur, s-au implicat în proiectul ”Copiii în lumea teatrului”, prin organizarea de ateliere de teatru, jocuri, precum și un casting în vederea selectării copiilor care să interpreteze rolurile din cadrul spectacolului.

Actorii s-au bucurat și de sprijinul corului școlii, a profesorilor Demis Otniel Luiss, Mariana Fratuțescu, Corina Dulcu și Janina Mustață, Rosana Căpraru (responsabilă cu costumele copiilor) și Gabriela Hlușcu.

Tabăra organizată la Poieni Strâmbu în luna iulie a reprezentat momentul cheie în alegerea temei pentru actorul Daniel Burcea, cel care s-a ocupat de scenariul spectacolului ”Noi, generația 300”, lucrând apoi la regie împreună cu actrița Daniela Bostan.

”Ideea inițială a fost să putem marca cele mai importante momente pentru școală în cei 300 de ani, precum și din Lugoj, iar pentru asta cules informații din documentele de arhivă. Am încercat să creez acțiunea spectacolului în jurul unei cărți magice, ne-am dus puțin în sfera fantasticului cu o carte de istorie pe care am adus-o în contemporan prin faptul că avea darul să proiecteze în timp real ceea ce citim. Inițial elevii care o găsesc nu știu că e magică, dar prin joacă descoperă acest lucru. Unul dintre cei 5 elevi este foarte dependent de telefon, iar colegii săi încearcă să îi atragă atenția asupra jocurilor clasice ale copilăriei și spre cartea fermecată. Am creat astfel două planuri, unul real, iar celălalt reprezentat de ceea ce cartea proiectează. Din toată documentația am luat câteva momente, precum deschiderea primului an școlar în 1718, apoi ne-am dus mai departe la Maria Tereza, la care ajungeau documentele cu situația școlilor, am marcat și unirea Lugojului german cu Lugojul român prin dansuri românești și germane. A urmat discursul lui Eftimie Murgu către mulțime, apoi un moment dedicat lui Aurel Vlaicu. Exista pe atunci Cercul Femeilor Române care erau un fel de fan club al aviatorului, iar aici am introdus și corul Ion Vidu și marionetele. Am adus un omagiu și pentru Anișoara Odeanu, prezentând un moment din copilăria scriitoarei. Cheia spectacolului a fost faptul că nu s-a întâmplat nimic în mod real, totul a fost în imaginație”, explică actorul Daniel Burcea.

La spectacol au fost prezenți Călin Dobra, președintele C.J.T., Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului, Ciprian Blaj, inspector I.S.J. Timiș, Călin Diaconescu de la C.C.D. Timiș, Aurelian Sima, directorul C. N. ”Coriolan Brediceanu”, prof. Gabriel Lupșa de la C. T. ”Valeriu Braniște”, Daiana Vuia, directorul Muzelului din Lugoj, Daniel Cliciovan, președintele Rotary Lugoj, Paul Corbeanu, fost elev, dar și foștii directori Ionel Luminosu și Liviu Duruț.

La eveniment, prof. Dana Tipei, directorul unității de învățământ, a transmis câteva cuvinte:

”Aș vrea să mulțumesc în mod special unui profesor care a marcat destinul acestei școli timp de câteva decenii, care mi-a fost profesor și director, căruia generații de elevi îi datprăm respectul pentru limba română și căruia generațiile actuale îi datorează actuala arhitectură a școlii. Mulțumim, domnule director Nicolae Ghinea! 300 de ani înseamnă 300 de generații, 300 de ani de muncă, în care profesorii de ieri și de azi au clădit valori”.

Proiectul ”Copiii în lumea teatrului” a fost cofinanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Municipal Lugoj, sponsori au fost SC Werzalit Lemn Tech și Asociațiile Educația – Fereastra spre viitor și Pro 6 Lugoj, parteneri au fost Biblioteca Municipală Lugoj, Centrul Român pentru Educație Artistică și Socială, dar și Teatrul Municipal Lugoj, iar de costumele marionetelor s-au ocupat echipa de design a C.T. ”Valeriu Braniște”, coordonată de prof. Ileana Teslevici și prof. Zina Vîrdaru.

În cadrul proiectului a avut loc vineri, 28 septembrie, o acțiune pe platoul Universității Europene ”Drăgan” unde copiii de la grădinițele din oraș au vizionat un spectacol cu marionete, au primit baloane și au aflat mai multe despre istoria de 300 de ani a Școlii Gimnaziale ”Anișoara Odeanu”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE