Ultima oră

FOTO 3D – Încep lucrările la primul liceu privat din Lugoj. Vezi cum va arăta clădirea renovată !

cazarmaLa începutul lui octombrie va începe lucrul la noua instituţie de învăţământ care va fi amenajată de Asociaţia “Legământul Harului” din Lugoj în localul fostei cazărmi de cavalerie de pe strada Banatului.

Mondial

001La începutul lui octombrie va începe lucrul la noua instituţie de învăţământ care va fi amenajată de Asociaţia “Legământul Harului” din Lugoj în localul fostei cazărmi de cavalerie de pe strada Banatului.

Proiectul tehnic a fost gata în jurul datei de 17 septembrie. La ora actuală, beneficiarul aşteaptă devizul de investiţii, cu costul pe etape şi costul întregului proiect, pentru a lua ultimele decizii în ce priveşte organizarea de şantier. În plus, un proiectant, a oferit şi o machetă 3D a obiectului, relizată pe computer.

Secţiunea cea mai îndepărtată înspre partea dreaptă a schiţelor aparţine Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară din Lugoj (DASC), iar restul Şcolii Creştine „Harul” care va avea birourile şi cancelaria pe secţiunea centrală, iar restul clădirii, inclusiv corpul de pe strada Comuna din Paris, va găzdui sălile de curs şi laboratoarele.

Beneficiarul spune că la finele lui septembrie va depune dosarul cu toate actele necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie. “La începutul lui octombrie, vom începe lucrările la amenajarea noii şcoli Harul. Primul lucru care trebuie făcut este să dăm jos acoperişul la clădirea din faţă. Corpul principal suferă din cauza faptului că este o gaură mare în acoperiş, exact pe mijloc, unde a picat toată tencuiala. Pentru acoperiş, încă nu ne-am decis dacă vom folosi tablă modernă Lindab de la Buziaş sau soluţia clasică – ţigla, dar el rămâne prioritatea nr. 1. Apoi vom decoperta vechile tencuieli de pe pereţi şi vom îndepărta molozul. A treia etapă este montarea geamurilor, care vor fi termopan. Montarea termopanelor va permite lucrul la interior în timpul iernii”, ne-a declarat Emanuel Olariu, managerul Şcolii Creştine „Harul” din Lugoj.

Deşi va fi foarte mult de lucru la amenjarea vechii cazarme a Regimentului de honvezi din Lugoj, Emanuel Olariu este totuşi optimist: “Pot spune că această clădire este într-o stare de două ori mai bună decât localul fostei Şcoli Evreieşti, la preluarea acestuia în anul 2001. Când spun stare mai bună mă refer la o clădire care are totuşi 200 de ani”.

Sală de sport multifuncţională

Noua instituţie de învăţământ din Lugoj va beneficia de săli de clasă, cabinete de specialitate, biblioteca, lirărie şi un teren de sport, amenajat în curtea mare a fostei cazărmi, unde vor fi demolate clădirile mai şubrede care au adăpostit grajdurile fostei unităţi de cavalerie. “Vom avea o sală de sport multifuncţională, aşa cum am văzut în Statele Unite ale Americii, unde mi-am făcut studiile. Aici va fi montată o scenă, pentru a fi găzduite tot felul de evenimente”, mai spune Emanuel Olariu.

Cazarma cunoscută azi sub numele de „Principele Nicolae” este o clădire de mari dimensiuni, care se află la intersecţia străzilor Banatului şi Comuna din Paris. Ocupă un front stradal de circa 80m pe strada Comna din Paris şi aproximativ 40m pe Banatului. Construcţia, foarte solidă şi cu ziduri de peste un metru grosime, a fost una din primele cazarme austriece construite în Banat la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX. Iniţial, cazarma imperială purta numele FoHerzog Jozsef (Arhiducele Josef) şi aparţinea Regimentului de honvezi din Lugoj.

În luna iunie a acestui an, Consiliul Local a dat o mare parte din imobil în chirie Asociaţiei Legământul Harul, pentru înfiinţarea unei unităţi şcolare creştine.

Taxa de închiriere este de aproximativ 700 de euro, pentru întreg spaţiul de 6.071 de metri pătraţi din centrul oraşului, din care pe o arie de 2.703,65 mp sunt clădiri cu suprafaţă utilizabilă. Însă şi această sumă se deduce din investiţia pe care o face asociaţia.

{gallery}cazarma_24092013{/gallery}

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE