"> Fotbalul colorat! Aboubakar Gakou, golgeterul african, care face cinste Lugojului | Redesteptarea

Fotbalul colorat! Aboubakar Gakou, golgeterul african, care face cinste Lugojului

 Fotbalul colorat! Aboubakar Gakou, golgeterul african, care face cinste Lugojului

Aboubakar Gakou este fotbalistul care a ajuns, în doar un an şi jumătate, nu numai golgeterul echipei CSM, ci şi al întregii serii de Divizia D, unde Lugojul activează. Am dorit să îl cunoaştem mai bine pe atacantul african care a marcat 14 goluri în 17 meciuri şi el ne-a vizitat la sediul “Redeşteptării”, alături de antrenorul Eugen Miculescu.

Aboubakar s-a născut în statul african Mali şi s-a format la clubul CSK din prima divizie. Primul transfer l-a avut la echipa Yeleen Olimpique din Divizia a doua, apoi a jucat un sezon în prima divizie maliană, la LCBA.

Menţionăm că fotbalul din Mali este în majoritate amator, dar la ora actuală apar primele cluburi profesioniste. Ulterior, antre­norul francez David Appo a sosit în Mali în căutare de talente, iar Jean Marie Gui­llou, coordonatorul Academiei de Fotbal din Bamako (capitala statului african) l-a recomandat pe Abou.

Acomodare rapidă

Mo­mentul a fost potrivit, pentru că un conflict armat izbucnit în 2015 a oprit practic toate activităţile sportive, inclusiv liga de fotbal. Aşa că sportivul, care apără acum cu­lorile Lugojului a ajuns în Franţa, la clubul amator Stade Londais, unde a jucat zece meciuri. Aici a fost coechipier cu nigerianul Folarin Temitope. Acesta s-a transferat la clubul lugojean, apoi, prin intermediul aceluiaşi im­presar, a ajuns şi Abou­ba­kar. CSM Lugoj juca atunci în Divizia a treia.

“Faţă de ce am jucat în Franţa, aici fotbalul este un pic mai rapid şi mai tehnic, acolo se juca mai mult în forţă. Am găsit la Lugoj o atmosferă foarte bună, sunt de aici din martie anul trecut. La Lugoj, am prins returul din liga a treia şi turul din liga a patra”, spune atacantul Aboubakar, care s-a integrat bine şi rapid în echipă.

Idolul copiilor lugojeni

Prin calităţile sale şi modul deschis, prietenos de a fi, Aboubakar şi-a făcut mulţi prieteni la Lugoj.

“Uneori, când văd un bărbat de culoare pe stradă, oamenii de aici se uită mai lung, dar ştiu că este din curiozitate, pentru că nu au mai întâlnit un african. Lugojenii care mă ştiu de la stadion mă salută, iar atmosfera este prietenoasă. Mă simt foarte bine, nici frigul nu mă de­ran­jează”, spune purtătorul tri­coului cu nr. 26. Abou­ba­kar este foarte iubit, mai ales de copii, care îl aşteaptă la stadion şi strigă “Abou! Abou!”, cerând autografe.

Pasionat de sarmale şi drob de miel

Abou provine dintr-o familie numeroasă (sunt zece fraţi şi surori), cu care ţine mereu legătura prin WhatsApp.

La Lugoj, a învăţat să aprecieze şi bucătăria românească.

Pentru că este musulman, Aboubakar a reuşit, cu ajutorul prietenei sale, să combine bucatele româneşti, pe care le adoră, cu cutumele culinare din ţara sa natală. Îi plac foarte mult sarmalele, dar preparate cu carne de curcan, pireul de cartofi şi drobul de miel.

O performanţă: 14 goluri în 17 meciuri!

La ora actuală, Aboubakar a marcat 14 goluri în 17 partide şi este nu numai golgeterul CSM Lugoj, dar şi al seriei de divizia a patra, la egalitate cu Deian Pekarov, de la Rapid Săcălaz. Pentru Abou, este o performanţă deosebită, mai ales că a avut o serie de şapte meciuri în care a marcat constant, cel puţin un gol!

Eugen Miculescu, antre­nor jucător la CSM Lugoj, explică succesul: “pune piciorul, pune umărul, îşi foloseşte foarte mult corpul. Este un jucător puternic, de angajament. Ştie să îşi folosească avantajul de a fi atletic, îşi foloseşte mult şi braţele, ceea ce a am explicat uneori şi arbitrilor”.

Dar, la început, situaţia nu era la fel.

“Anul trecut a avut câteva meciuri în care a ratat mult şi am lucrat cu el pentru a-i reda încrederea. La ora actuală, are 14 goluri marcate şi şi-a stabilit un obiectiv de 25 de goluri. Suntem în grafic, sunt convins că va reuşi. M-aş bucura ca el să dea cât mai multe goluri şi cu golurile lui să promovăm. Ar fi minunat şi pentru el. Va avea mai multă vizibilitate şi va putea să meargă la o echipă mai bună”, precizează Eugen Miculescu, antrenor principal al CSM Lugoj.

Seria de aur: cel puţin un gol în şapte meciuri consecutive!

La ora actuală, CSM Lugoj se află pe locul VII, dar şansele de promovare sunt reale. Aceasta se datorează în special lui Aboubakar. A marcat primele două goluri cu Unirea Sânnicolau, apoi a reuşit seria de aur, înscriind în şapte meciuri consecutive: 2 cu CS Buziaş, 1 cu Rapid Săcălaz, 1 cu Peciu Nou, 2 cu Pobeda Star, 1 cu ASO Deta, 2 cu Unirea Tomnatic şi 1 cu Dudeştii Noi.

În ultimele trei meciuri, a înscris “doar” o dată, sâcâit de o pubalgie dureroasă, pentru care face fizioterapie. Îi urăm recuperare rapidă!

În acest moment, golgeterii echipei CSM Lugoj sunt Aboubakar (14 reuşite), urmat de lugojeanul Cărăbaş, promovat de la juniori (8 goluri) şi de nigerianul Folarin (5 goluri). Câte două goluri au mai marcat Mi­culescu, Maier, David Ciurel, Hrudei şi un gol – Camara.

Cristian Ghinea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *