Ultima oră

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, iertat pentru că a negat Holocaustul din România. Anunțul a fost făcut la Lugoj!

Aflat la Lugoj pentru un concurs pe tema Holocaustului, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian a declarat că în perioada 1990-2004 au fost foarte, din partea elitei politice, multe declarații de negare a Holocaustului, însă, Dan Șova este singurul politician care a făcut o astfel de declarație, iar apoi și-a cerut scuze public, recunoscând că a greșit.

Dan Șova Foto: clujazi.ro

MondialFostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, a declanșat în urmă cu doi ani un adevărat scandal mediatic după ce, în cadrul unei emisiuni televizate, a făcut o declarație prin care nega existenţa Holocaustului. „Datele istorice arată că la Iași au fost omorâți 24 de cetățeni români de origine evreiască de soldații din armata germană (…) Nu au participat soldați români. Este un lucru lămurit istoric”, a fost declarația lui Șova, care a scandalizat opinia publică.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, dar și alte organizații au criticat dur afirmațiile lui Șova, pe numele fostului ministru fiind depusă și o plângere penală. După gafa comisă, Șova a reacționat și și-a cerut scuze public, arătând că a fost în necunoștință de cauză.

„ Afirmaţiile pe care le-am făcut, în cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din România sunt absolut greşite. Am înţeles imediat acest lucru, mi-am asumat public greşeala şi am retractat, fără rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte şi un politician responsabil şi doresc să subliniez, încă o dată, că a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabilă cauzată de necunoaşterea temeinică a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu în timpul celui de al doilea război mondial.Există manifestări de negare a Holocaustului”, a fost reacția lui Șova, care a promis ca pe lângă scuze să se implice în acțiuni de păstrare a memoriei Holocaustului.

Gafa pe tema Holocaustului l-a costat pe Șova capital de imagine, glumele la adresa sa ca unul care neagă totul în ciuda evidențelor făcând și acum carieră pe internet. Cu toate acestea, după scuzele publice și acțiunile întreprinse, Șova a fost iertat de Institutul pentru Studierea Holocaustului din România. Aflat la Lugoj, în cadrul unui concurs national pe tema Holocaustului, directorul Institutului „Elie Wiesel”, cel care îl criticase initial pe Șova, a declarat că, din punctul său de vedere, cazul „Șova” este închis.

„După 1990 până prin 2004 erau foarte multe mesaje de negare a Holocaustului, inclusive în rândul elitei politice, ajungându-se să se ceară momente de reculegere în Parlament pentru Antonescu. După 2004, situația s-a îmbunătățit, indiferent că vorbim de societatea civilă sau elită politică. Reacția domnului Dan Șova a fost sancționată de noi la momentul respectiv printr-un comunicat de presă. Ceea ce știu, și este public, este că Dan Șova după mesajul profund negaționist, după ce s-a documentat și s-a trezit din noaptea neagră (n.r. declarația a fost făcută aproape de miezul nopții), a recunoscut în mod public că nu a știut ce s-a întâmplat, și-a cerut scuze public și a retractat tot ce a spus. Pot să spun că este singurul lider politic care a avut o manifestare clară de negare a Holocaustului, iar apoi a recunoscut că a greșit. Până atunci au mai fost oameni politici care niciodată nu au recunoscut. A avut această tărie de a recunoaște. Din perspectiva Ellie Wiesel, consider că problema a fost rezolvată”, a declarant Alexandru Florian.

Directorul „Elie Wiesel” a mai declarat că Institutul de Memorie a Holocaustului a derulat chiar un proiect comun cu Ministerul Transporturilor, în perioada în care Dan Șova era ministru al Transporturilor. „În luna mai s-au împlinit 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardeal. Elie Wiesel a avut un parteneriat cu Ministerul Transporturilor și am pus câte o placă comemorativă în fiecare gară din localitățile din care au fost deportați evrei”, a mai arătat Alexandru Florian.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE