- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Fostul judecător, Cătălin Șerban, condamnat la ȘAPTE ANI de închisoare. Omul de încredere al lui Frunzăverde, condamnat cu suspendare

Mondial [1]

catalin serbanMagistrații Curții de Apel Alba Iulia au emis astăzi sentința în dosarul în care fostul vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara este judecat pentru trafic de influență. Fostul magistrat a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Marian Mihăilă, omul de înceredere al lui Sorin Frunzăverde a primit trei ani cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. 

catalin serbanMagistrații Curții de Apel Alba Iulia au emis astăzi sentința în dosarul în care fostul vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara este judecat pentru trafic de influență. Fostul magistrat a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Marian Mihăilă, omul de înceredere al lui Sorin Frunzăverde a primit trei ani cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. 

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia l-au condamnat pe Cătălin Șerban la șapte ani de închisoare pentru trafic de influență și cinci ani pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. În urma acestei sentințe, Șerban va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de șapte ani închisoare.

În același dosar, soția fostului magistrat, notarul Ramona Șerban a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. Aceeași pedeapsă a primit-o și fostul ofițer SIE, omul de încredere al lui Sorin Frunzăverde, Marian Mihăilă.
Adrian Rus, reprezentantul Mineco AG în România, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la cumpărare de influență și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Fostul vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara a fost reținut la începutul acestui an, fiind acuzat de trafic de influență după ce a primit, prin intermediul soției-notar, o mită de 50.000 de euro, promițând că poate interveni pe lângă trei judecători ai Curții de Apel Timișoara în vederea obținerii unor sentințe favorabile în dosarul de privatizare al Moldomin.

În luna aprilie a acestui an, Șerban a fost trimis în judecată, alături de soţia sa, Ramona Mihaela Şerban, notar public, care a fost judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

De asemenea, a fost trimis în judecată și denunţătorul lui Şerban, Iacob Chişărău, consilier judeţean în CJ Caraş-Severin şi fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Chișărău a fost condamnat imediat după trimiterea în judecată la patru ani de închisoare cu executare după ce și-a recunoscut faptele.

Alături de aceştia au mai fost judecaţi Dan Adrian Rus, reprezentant al firmei Mineco AG în România, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, şi Ioan Marian Mihăilă, fost ofițer SIE și profesor la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Procurorii susţin că, în cursul lunilor februarie şi martie 2012, Cătălin Şerban, a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul lui Chişărău şi Rus, 60.000 de euro, iar în 14 martie a primit, cu ajutorul lui Mihăilă, a soţiei sale şi a consilierului Chişărău, 50.000 de euro.

Societatea, care deţine 30 la sută din rezervele de cupru ale României, a intrat în insolvenţă şi a fost la un pas să fie vândută către firma Minego AG, controlată de cetăţeni sârbi. Judecătorul de la Tribunalul Caraş-Severin a aprobat, în septembrie 2011, vânzarea Moldomin către firma elveţiană Minego AG. Împotriva acestei decizii, Direcţia de Finanţe a declarat recurs, care a ajuns pe rolul Secţiei Comerciale de la Curtea de Apel Timişoara. Aici ar fi trebuit să intervină Cătălin Şerban.