Ultima oră

Firmele din zona Lugojului nu excelează în topurile CCIAT

cciatCa în fiecare toamnă, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara (cciat) organizează Topul Firmelor din judeţ, manifestare care a ajuns la ediţia a XVIII-a. La ora actuală, Biroul CCIAT Lugoj, coordonat de economistul Adrian Ciulonescu, centralizează candidaturile din zona Lugojului, urmând ca acestea să fie ierarhizate la Timişoara, după strângerea datelor din tot judeţul.

Mondial

cciat

Ca în fiecare toamnă, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara (cciat) organizează Topul Firmelor din judeţ, manifestare care a ajuns la ediţia a XVIII-a. La ora actuală, Biroul CCIAT Lugoj, coordonat de economistul Adrian Ciulonescu, centralizează candidaturile din zona Lugojului, urmând ca acestea să fie ierarhizate la Timişoara, după strângerea datelor din tot judeţul.

„Noi examinăm datele referitoare la bilanţul depus pentru anul anterior şi anume profit din exploatare pozitiv, cifra de afaceri, minimum 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor şi minimum 250.000 lei în cazul celorlalte firme. Nu sunt admise grupurile de interes economic (GIE) şi firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este mai mică decât zero. Pentru clasament, luăm în considerare cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare – cifra de afaceri, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, adică profitul curent plus cheltuielile privind dobânzile raportate la total active”, declară ec. Adrian Ciulonescu.

Topurile judeţene de firme sunt structurate pe şase domenii de activitate: cercetare-dezvoltare şi high-tech; industrie; agricultură, pescuit, piscicultură şi construcţii; servicii; comerţ şi turism. În ultimii zece ani ai Topului Firmelor, firmele lugojene au obţinut nu mai puţin 242 de premii. Cifra pare mare la prima vedere, însă multe dintre societăţile respective au obţinut mai multe distincţii. Firmele care au luat trei premii I succesive au fost recompensate cu Distincţia de Excelenţă, iar cele care au luat cinci premii I succesive au primit Trofeul de Excelenţă.

Zece firme lugojene pe lista Trofeelor de excelenţă CCIAT. Din analiza rezultatelor pe ultimii zece ani, puse la dispoziţie cu amabilitate de către Biroul CCIAT Lugoj reiese că cele mai performante firme lugojene paricipante la Top au fost cele care au primit Trofeele de excelenţă. În total, în toţi aceşti ani, zece firme lugojene au intrat în posesia Trofeului de excelenţă oferit de CCIAT. Analiza se referă, fireşte, doar la firmele care s-au înscris pentru a concura la premiile CCIAT.

În 2003, Trofeul de excelenţă a revenit fabricii de produse ceramice Mondial SA. În 2004, trofeul a fost adjudecat de: firma producătoare de mobilier Agache, firma de panificaţie Ardelean Adrian Company şi, din nou, de Mondial. Un an mai târziu, printre laureaţi îi regăsim pe LC Electronic (fabricant de subansambluri şi module electronice), Agache, Margarita (producător de margarină) şi, din nou, pe cei de la Ardelean Company. Lista din 2006 îi cuprinde pe Agache, Ardelean, Margarita, la care se adaugă firma de salubritate Salprest şi Gerola Prod Invest, o întreprindere mijlocie care se ocupă cu comerţul cu ridicata al produselor alimentare. În 2007, Trofeul de excelenţă este adjudecat, pe lângă Agache, Salprest şi Gerola, de balastiera ConBalast. Anul 2008 aduce Lugojului trofee prin producătorul de mobilă Agache, Salprest şi Gerola, iar un an mai târziu, laureaţi vor fi Agache şi Salprest. În fine, ultimul Top definitivat, cel pe durata anului 2010, aduce în prim plan fabrica de încălţăminte Rieker, Gerola Prod Invest, Salprest SA (cu profilul colectare deşeuri, de astă dată) şi, în premieră, Remodet TMB, firmă specializată în creşterea ovinelor şi a caprinelor.

Firme desfiinţate sau în încetare de activitate, pe lista premianţilor. În afara acestor zece firme, pe lista celor care au luat Distincţia de excelenţă se mai numără societăţi cu nume mai mult sau mai puţin cunoscute, precum Honeywell Life Safety, Werzalit Lemn Tech, Meridian 22, Gammet 2000 (mobilă pentru magazine şi birouri), Compact Product SRL, Lugomet, Balnov, LucPrest Bomet (construcţii metalice), Trios SRL, Spiriduş SRL (băuturi răcoritoare nealcoolice), Prod Magi Impex (articole auxiliare pentru creşterea animalelor), Prod Magi Imprest (silvicultură şi exploatare forestieră) şi Trafic SRL (industrie alimentară).  

Însă criza economică ce s-a făcut simţită mai ales din 2009 şi conflictele dintre asociaţi au pus capăt activităţii chiar şi la unele firme performante. Foarte interesantă este situaţia unei firme cu capital italian, producătorul de obiecte sanitare ceramice Keratech. Deşi firma lugojeană a obţinut două Distincţii de excelenţă, în anii 2002 şi 2003, ea a intrat în faliment în 2009 şi şi-a închis porţile. O altă firmă premiată în Top, şi anume Midiamet, specializată în colectarea deşeurilor, a dispărut şi ea din peisaj, prin faliment, în acelaşi an 2009. Foranco Prod, prezentă în Top din partea Lugojului în 2009, s-a mutat cu activitatea în judeţul învecinat Caraş Severin.

La rândul ei, fabrica de cărămidă Forever Pipe, deşi nu este închisă, are în prezent activitatea oprită. Situaţiile sunt destul de comune în economia de piaţă, la Lugoj existând cazul unei firme de construcţii (ConPrest) care, după ce a obţinut un premiu european la Bruxelles la categoria sa de întreprinderi, a dat faliment.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE