Ultima oră

Final de performanță? CSM Lugoj a încheiat cel mai bun an din istoria voleiului lugojean

MondialVoleibalistele de la CSM Lugoj au pus punct celui mai bun sezon al acestui sport în existența lui, reușind performanțe ce au depășit cu mult bugetul alocat.

Locul 2 în Cupa Balcanică, locul 3 în Cupa României și locul V în campionatul național, care echivalează în premieră cu o calificare în Cupa Challenge, acesta ar fi în câteva rânduri bilanțul voleiului lugojean în sezonul 2018 – 2019. Un sezon pornit aproape de la zero, ca majoritatea în ultimii ani și asta din cauza lipsei unei finanțări coerente, care să poată stabiliza o echipă pentru mai mult de două sezoane.

Au fost schimbări pe banca tehnică, după ce Valerian Luka a plecat la Târgoviște, dar și în sextetul de bază unde au mai rămas doar două din șapte jucătoare (incluzând și liberoul). Cu un buget minim pentru prima ligă, cifrat undeva la 1,3 milioane de lei, CSM Lugoj a depășit în acest sezon formații cu o finanțare și un sprijin mult mai mare, reușind calificarea în Europa. Una venită după un duel până la ultimul fluier al campionatului, cu Dinamo București, câștigat greu și cu mari eforturi, iar asta și din cauza faptului că lipsa banilor nu au dat posibilitatea creionării unui lot consistent, care să per­mită schimbări.

Ce a fost rămâne în spate, cu bucuriile și momentele mai puțin fericite ale unui sezon greu, cu datoriile acumulate către sportivi, staff și prestatori de servicii. Care probabil vor fi achitate la un moment dat, așa cum s-a făcut și în anii trecuți, fapt ce face ca activitatea să funcționeze târâș-grăpiș. Întrebarea adresată mereu con­du­că­to­rilor clubului: ”cum de mai vin jucătoare la Lugoj?” are răspunsul în profesiona­lismul celor care au lucrat pe marginea terenului și în spatele băncii de rezerve. Asta pentru că nimănui nu îi place să plece de Crăciun acasă și să aibă încasat doar salariul pe septembrie!

Ce va fi? Acest lucru este greu de anticipat în condițiile în care Primăria Lugoj și Consiliul Județean Timiș nu cuantifică normal și corect necesitățile celei mai bune echipe feminine din județ. Lipsa finanțării, sau alocarea insuficientă de sume, face ca în acest moment să nu existe nici un fel de discuție cu jucătoare, antre­nori sau statisticieni.

Acest lucru în condițiile în care în următoarele săptămâni va trebui efectuată înscrierea în Cupa Challenge, iar aceste întârzieri vor face mult mai dificile de parcurs etapele ce urmează. Jucă­toarele sunt în mare parte libere de contract, iar în condițiile în care Primăria Lugoj a alocat 800.000 de lei pentru acest sezon (ca o comparație, Știința Bacău, locul IV în campionat a avut 600.000 de euro!), iar la rectificări a mai promis 400.000 de lei, nu prea se pot face multe.

Cum, din cauza datoriilor de anul trecut, deja au fost cheltuiți 600.000 de lei, este greu de crezut că din restul de bani se va putea face o echipă care să fie compe­ti­ti­vă. Plus că mai trebuie achitate două salarii actualului lot, ceea ce face ca întreg bugetul de 800.000 de lei să fie cheltuit în jumătate de an. Iar consumul de bani este perfect justificat, fără ca sumele să fie cheltuite în alte sco­puri decât cele necesare.

Există mari șanse ca voleiul lugojean să nu mai continue la același nivel, după nouă ani în prima ligă, cu trei calificări în Cupa Balcanică și tot atâtea în Final Four-ul Cupei Ro­mâ­niei, după cel mai performant an al său. Ideea este că cineva trebuie să își asume acest lucru! Vi-l asumați, domnule primar Francisc Boldea?

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE