Ultima oră

Fetișizarea impactului TV, sau cum să exiști și fără atâta expunere

MondialSarcasticul nostru de serviciu, francofilul pour toujours Radu Banciu, ia în zeflemea cu nonșalanță deplasată deciziile unor teleaști de a pleca, a reveni și a pleca iar de sub luminile reflectoarelor TV.

De data aceasta, exemplul ales a fost perfect inadecvat. Deși lansată pe ”firmament” de Prima TV, Melania Medeleanu nu este în exclusivitate rezultatul șlefuirii sale ca prezentator de știri. Spirit polivalent, făptură inteligentă și adaptabilă, a urmat în afara studiilor de jurnalism facultatea de psihologie, cu masterat în logopedie, a inițiat și activat în multe proiecte caritabile, dar și a ținut cursuri de vorbit în public  pentru diverși corporatiști, juriști specializați în avocatură, ori chiar actori tineri, cu sesizabile deficiențe de dicție.

Astfel că reorientările Melaniei țin și de fapte obiective (postul Prima e într-o teribilă vrei, ajunge să difuzeze interviurile Cristinei Țopescu, demult plecată la Antena 3, cu politicieni demult trecuți în uitare, emisiunea fiind o radiografie, o analiză a situației politice de acum câțiva ani, deci perfect caducă la momentul actual).

Devenea un fapt absolut firesc ca profesioniști temerari în tenacitatea lor să-și găsească altfel de întrebuințări. Dacă, prin absurd, B1 dorește o restructurare de ultim moment, cu eliminarea ”Lumii lui Banciu” din grilă, ce va afirma titularul producției?

Probabil că se gândea și el la șansele oferite de noi provocări și ar fi încropit un răspuns ironic care lăsa evident să se întrevadă o ușoară derivă, și apoi căutarea unui alt post TV, unde să se poată exprima în largul său.

Devină însă bizară aserțiunea potrivit căreia cei care nu mai ”prestează” la TV nu mai există într-o lume atât de dinamică în privința modalităților de exprimare publică, cu vaste rețele de socializare și bloguri, dar mai ales tineri din așa zisul public comercial, care au întors demult spatele televiziunilor, fiind atrași iremediabil de alte platforme digitale.

Radiourile trăiesc din dedicații și play listuri și, eventual, polemici mai mult sau mai puțin cordiale, între radiofoniști și ascultători, cu nivel intelectual de exprimare de la onorabil, la fad, lacunar și precar.

Ceva-ceva tot se întâmplă. Să luăm, de pildă, cazul lui Mircea Badea. La solicitarea expresă a amicului său, șeful Antenei 3, Mihai Gâdea, de vreo câteva zile se surmenează în trei apariții live în decurs de 24 de ore: partener de știri comentate ”Esențial” cu Alina Petrescu, dezbateri cu realizatorii de la Radio ZU, iar noaptea, pamfletul său ”În gura presei”, în versiunea văratică soft, cu filmulețe vesele, descărcate de pe Youtube, cu afirmații de presă stârnind haz involuntar, cu parafraze la texte din reviste glossy etc. Astfel de virări pot fi explicate, probabil, prin prisma interesului privitorilor care contează  sensibil în estimarea audiențelor.

Ca să nu mai vorbim de emisiunea de duminică, ”Ediție specială”, realizată în tandem cu Mihai Gâdea, la indicația și îndrumarea colegială provenind probabil din concluziile cercetărilor departamentului de marketing al postului. În această nouă conjunctură, dacă în pofida prestațiilor polivalente ale lui Mircea, el încasează per total tot același salariu, dar livrează mult mai multă energie și haz uneori forțat, devine o problemă cu sursele de venit ale ”Antenei 3” pentru vedetele consacrate ale acestui controversat, dar urmărit, post de știri. Cum celelalte sunt cam în insolvență de multișor, se poate trage un discret dar ferm semnal de alarmă privind regândirea strategiilor editoriale și reîmpărțirea publicului.

Am mai afirmat de câteva ori: concurența la late show-ul ”Un show păcătos” (Antena 1) și ”Wowbiz” (Kanal D) se proclamă în fiecare zi câștigătoare, fiecare afișând ratinguri , audiențe absolut opuse ca valoare statistică.

Nu știm cine va tranșa în cele din urmă o dilemă care îi lasă pe telespectatori complet bulversați. Mai nimic nu se întâmplă în niciuna dintre producții, de vreme ce se apelează la tot felul de farse trucate.

Soții Lis, obișnuiții de casă ai lui Capatos, se dedau (pro bono? remunerați?) la jocuri de societate nițel penibile, cu diverși amanți presupuși ai Oanei și căinările în pandant ale lui Viorel, care o vrea pe aceasta ca femeia lui de casă, iar nu cariatidă de susținere a mall-urilor bucureștene. A fost implicată și o menajeră care, umblând prin telefonul Oanei, îi dă raportul receptivului Viorel, tot mai întristat și mâhnit de escapadele mondene ale soției.

Se vede de la o poștă că totul este o vrăjeală, care nu mai rezistă pe piață.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE