- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Fermierii pot depune cererile unice pentru subvenţii

Mondial [1]Campania de depunere a cererii unice de plată la APIA, a demarat în această săptămâna, fermierii urmând să completeze o singură cerere pentru obţinerea tuturor subvenţiilor. Cererea vizează atât ajutoarele naţionale tranzitorii, acordate de la bugetul de stat, cât si ajutoarele europene. Fie că este vorba despre SAPS, schema de plată unică pe suprafaţă, sau de sprijinul financiar acordat crescătorilor de animale, se va completa un singur formular.

APIA pune la dispoziţie aplicaţia online IPA. Pe baza numelui şi-a unei parole, fermierii vor putea completa online cererea. Formularul va fi tipărit şi va fi depus, tot pe hârtie, la centrele judeţene APIA.

Schemele de plăţi directe care se acordă sunt: schema de plată unică pe suprafaţă, ajutor naţional tranzitoriu, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermieri. Ultima zi de depunere a cererilor ar urma să fie 15 mai.

Beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi, persoane fizice sau juridice, care desfăşoară o activitate agricolă. Conform Ministerului Agriculturii, în prezent, sunt 1.030.000 de beneficiari ai plăţilor directe, din care 800.000 au o suprafaţă între unu şi cinci hectare.