Redeșteptarea http://redesteptarea.ro Stiri si noutati din Lugoj Fri, 28 Feb 2020 21:08:11 +0000 ro-RO hourly 1 http://redesteptarea.ro/wp-content/uploads/2020/02/cropped-icon-1-1-32x32.png Redeșteptarea http://redesteptarea.ro 32 32 Virusul gripal CoVid 19 a ajuns şi la Lugoj! Doi lugojeni sunt izolaţi la domiciliu, după ce fiica lor a fost testată pozitiv cu coronavirus http://redesteptarea.ro/virusul-gripal-covid-19-a-ajuns-si-la-lugoj-doi-lugojeni-sunt-izolati-la-domiciliu-dupa-ce-fiica-lor-a-fost-testata-pozitiv-cu-coronavirus/ http://redesteptarea.ro/virusul-gripal-covid-19-a-ajuns-si-la-lugoj-doi-lugojeni-sunt-izolati-la-domiciliu-dupa-ce-fiica-lor-a-fost-testata-pozitiv-cu-coronavirus/#respond Fri, 28 Feb 2020 21:08:11 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107581 O femeie de 38 de ani din Timişoara, depistată cu noul virus CoVid 19, este al treilea caz din România confirmat, însă acesta are implicaţii şi la Lugoj. Părinţii tinerei sunt din Lugoj, ceea ce a obligat la o anchetă epidemiologică. Cornelia Cismaș-Malac, şeful DSP a declarat că ”în acest moment, ancheta epidemiologică este în […]

Articolul Virusul gripal CoVid 19 a ajuns şi la Lugoj! Doi lugojeni sunt izolaţi la domiciliu, după ce fiica lor a fost testată pozitiv cu coronavirus apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
O femeie de 38 de ani din Timişoara, depistată cu noul virus CoVid 19, este al treilea caz din România confirmat, însă acesta are implicaţii şi la Lugoj.

Părinţii tinerei sunt din Lugoj, ceea ce a obligat la o anchetă epidemiologică. Cornelia Cismaș-Malac, şeful DSP a declarat că ”în acest moment, ancheta epidemiologică este în desfășurare și până la această oră avem șase contacți apropiați: doi sunt părinții, care locuiesc în Lugoj, și patru prieteni din Timişoara”.

Femeia a fost în 17 februarie la Bergamo, în 20 s-a întors în ţară, în 25 s-a simţit rău, iar în data de 27 februarie s-a prezentat  în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. “La camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase s-a prezentat cu maşina personală o doamnă de 38 de ani, care s-a întors din Bergamo în data de 20 februarie. Dânsa prezenta tuse uscată iritativă. Pentru aceasta s-a prezentat la noi. A fost recoltat atât testul de gripă, care a fost negativ, cât şi pentru coronavirus. Dânsa, locuind singură şi venind cu maşina personală, a fost îndemnată din nou cu maşina personală înapoi pentru izolare la domiciliu, urmând să aştepte acasă rezultatul testării. În momentul în care am avut testarea pozitivă, am luat legătura cu dânsa, ne-a confirmat că a rămas acasă pe toată perioada de la întoarcerea de la spital până am luat legătura cu dânsa şi s-a pregătit să ajungă ISU cu izoleta la dânsa pentru a fi transportată la spital. La spital e izolată într-un salon cu baie proprie, aşa cum sunt toate măsurile. Dânsa este cu o stare generală foarte bună, în afară de tuse uscată nu prezintă nici febră, nicio altă simptomatologie respiratorie”, a declarat Voichiţa Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

Pacientei i se administrează medicaţie cu antivirale, conform protocoalelor OMS şi simptomaticii. Ea va fi externată doar după ce două teste vor ieşi negative la coronavirus.

Articolul Virusul gripal CoVid 19 a ajuns şi la Lugoj! Doi lugojeni sunt izolaţi la domiciliu, după ce fiica lor a fost testată pozitiv cu coronavirus apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/virusul-gripal-covid-19-a-ajuns-si-la-lugoj-doi-lugojeni-sunt-izolati-la-domiciliu-dupa-ce-fiica-lor-a-fost-testata-pozitiv-cu-coronavirus/feed/ 0
Cumpărăm online? Comercianți puțini, la Târgul de Mărțișor de la Lugoj http://redesteptarea.ro/cumparam-online-comercianti-putini-la-targul-de-martisor-de-la-lugoj/ http://redesteptarea.ro/cumparam-online-comercianti-putini-la-targul-de-martisor-de-la-lugoj/#respond Fri, 28 Feb 2020 17:00:23 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107540 Luna martie corespunde perioadei în care se oferă cele mai multe cadouri doamnelor și domnișoarelor. La Lugoj, deși numărul căsuțelor închiriate de comercianți este foarte mic, obiectele vândute sunt variate. Dacă odinioară simbolul sosirii primăverii era un șnur împletit alb-roșu, astăzi semnificația mărțișorului a căpătat valențe mai… comerciale. De la bijuterii la obiecte vestimentare sau […]

Articolul Cumpărăm online? Comercianți puțini, la Târgul de Mărțișor de la Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
Luna martie corespunde perioadei în care se oferă cele mai multe cadouri doamnelor și domnișoarelor. La Lugoj, deși numărul căsuțelor închiriate de comercianți este foarte mic, obiectele vândute sunt variate.

Dacă odinioară simbolul sosirii primăverii era un șnur împletit alb-roșu, astăzi semnificația mărțișorului a căpătat valențe mai… comerciale. De la bijuterii la obiecte vestimentare sau parfumuri, cadourile achiziționate cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie se găsesc din belșug, însă în ultimii ani, cei mai comozi dintre cumpărători aleg să cumpere din magazinele online.

Drept dovadă, la Lugoj, comercianții de mărțișoare nu s-au înghesuit anul acesta să închirieze căsuțe pentru perioada 1 – 8 martie, în prezent, în Piața J.C. Drăgan fiind închiriate doar 4 din totalul de 12, restul fiind tarabe cu flori. Dintre cei prezenți, majoritatea sunt chiar lugojeni.

Prețurile obiectelor vândute pe tarabe sunt pentru toate buzunarele, începând de la 2 lei pentru mărțișoarele simple și depășind 25 – 30 de lei pentru broșele mai elegante. Pentru cei care doresc să păstreze vie tradiția românească, se vând și mărțișoare inspirate de portul popular sau celebrele șnururi alb-roșu.

Se găsesc jucării de pluș, lumânări parfumate, obiecte de decor sau pălării din lână, ba chiar și… pitici de grădină. Deși majoritatea obiectelor vândute la tarabe provin din China, nu lipsesc nici obiectele românești, realizate manual, din materiale naturale, însă prețul pentru acestea este ceva mai ridicat, depășind 50 de lei.

”Cei mai mulți cumpărători sunt părinții, care aleg mărțișoarele pe care copiii lor să le dăruiască profesoarelor și colegelor de clasă. Foarte bine se vând brățările împletite, la set”, explică unul dintre comercianți.

La doi pași de Lugoj, tinerii cu spirit întreprinzător de la Lavanda de Ficătar realizează cu migală și dăruire mărțișoare… parfumate. Turnate în diverse forme, în funcție de preferințele fiecăruia, săpunurile cu lavandă sunt la mare căutare, fiind potrivite atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Prețul săpunurilor este de 5 lei.

Librăriile vin și ele cu propuneri. O carte, un stilou sau o cană personalizată reprezintă o alegere inspirată pentru doamne. Pentru Ziua Femeii, celebrată de 8 martie, alături de buchetele de flori, cele mai cumpărate sunt desigur, parfumurile și bijuteriile, de regulă din metale prețioase, însă pentru cei care vor să fie mai originali, artiștii locali realizează cărți sculptate, dar și diverse obiecte pictate manual, de la tricouri și pantofi la casete de bijuterii sau pahare decorative.

Articolul Cumpărăm online? Comercianți puțini, la Târgul de Mărțișor de la Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/cumparam-online-comercianti-putini-la-targul-de-martisor-de-la-lugoj/feed/ 0
Un oraș, o echipă, un sport – volei! Campioana inimilor, CSM Lugoj, întâlnește pe teren propriu pe campioana României http://redesteptarea.ro/un-oras-o-echipa-un-sport-volei-campioana-inimilor-csm-lugoj-intalneste-pe-teren-propriu-pe-campioana-romaniei/ http://redesteptarea.ro/un-oras-o-echipa-un-sport-volei-campioana-inimilor-csm-lugoj-intalneste-pe-teren-propriu-pe-campioana-romaniei/#respond Fri, 28 Feb 2020 14:12:24 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107565 Un nou meci de campionat a Diviziei A1 de volei va avea loc sâmbătă, 29 februarie, de la ora 18.30, în Sala de Sport I.K. Ghermănescu, unde iubitorii sportului sunt invitați în număr cât mai mare pentru a susține echipa inimilor noastre, CSM Lugoj. Voleibalistele noastre vor întâlni pe campioana națională CSM Volei Alba Blaj, […]

Articolul Un oraș, o echipă, un sport – volei! Campioana inimilor, CSM Lugoj, întâlnește pe teren propriu pe campioana României apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
Un nou meci de campionat a Diviziei A1 de volei va avea loc sâmbătă, 29 februarie, de la ora 18.30, în Sala de Sport I.K. Ghermănescu, unde iubitorii sportului sunt invitați în număr cât mai mare pentru a susține echipa inimilor noastre, CSM Lugoj.

Voleibalistele noastre vor întâlni pe campioana națională CSM Volei Alba Blaj, un adversar cu renume, însă unul care va putea fi învins alături de suporteri.

Forma bună a lugojencelor, avantajul terenului propriu, moralul ridicat după victoria mare de la Galați, care oferă un confort pe locul 5 cu cinci puncte avans, dar și ajutorul susținătorilor din tribune care să le încurajeze la tot pasul va oferi garanţia unui spectacol reuşit şi a unei încleştări pe măsură.

Sportivele noastre fac performanță, iar lugojenii nu trebuie să neglijeze efortul și valoarea unei echipe de top.

Voleiul este un sport olimpic, iar echipa CSM Lugoj a reușit de nenumărate ori să pună municipiul de pe Timiș pe harta celor mai buni din sport, iar continuitatea depinde de susținerea lugojenilor, care sunt așteptați să umple sala.

La acest ultim joc va fi prezent și primarul de la Blaj.

Așadar, nu ratați ocazia rară, una la patru ani. Merită să veniți, când mai prindeți un meci pe 29 februarie?

Intrarea este liberă.

Articolul Un oraș, o echipă, un sport – volei! Campioana inimilor, CSM Lugoj, întâlnește pe teren propriu pe campioana României apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/un-oras-o-echipa-un-sport-volei-campioana-inimilor-csm-lugoj-intalneste-pe-teren-propriu-pe-campioana-romaniei/feed/ 0
Turneu caritabil! Minifotbal pentru sănătate, la Lugoj http://redesteptarea.ro/turneu-caritabil-minifotbal-pentru-sanatate-la-lugoj/ http://redesteptarea.ro/turneu-caritabil-minifotbal-pentru-sanatate-la-lugoj/#respond Fri, 28 Feb 2020 08:24:58 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107558 Anul trecut s-a încheiat cu multe fapte bune reunite sub umbrela sportului. Din dorința de a face bine, la Lugoj are loc la sfârșit de săptămână un nou turneu caritabil de minifotbal. În zilele de 29 februarie și 1 martie, o formulă inedită de 24 de echipe se vor întrece la Baza Sportivă Patriot, situată […]

Articolul Turneu caritabil! Minifotbal pentru sănătate, la Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
Anul trecut s-a încheiat cu multe fapte bune reunite sub umbrela sportului. Din dorința de a face bine, la Lugoj are loc la sfârșit de săptămână un nou turneu caritabil de minifotbal.

În zilele de 29 februarie și 1 martie, o formulă inedită de 24 de echipe se vor întrece la Baza Sportivă Patriot, situată pe Splaiul Tinereții, din cartierul Cotu Mic, cu același scop nobil de a-i veni în ajutor unui băiețel în vârstă de 4 ani și jumătate care suferă de lisencefalie de tip 1, o problemă neurologică care îl împiedică să se dezvolte normal și îi produce crize epileptice zilnice.

Micuțul nu își poate controla membrele, nu poate mânca singur și nu poate să își controleze mișcările capului, însă urmează deja un tratament la Fundația Mihai Neșu din Oradea, care să îi asigure un anumit grad de independență, iar pentru continuarea acestuia, are nevoie de sprijin financiar.

”Avem onoarea de a găzdui campioana europeană la minifotbal over 40, în 2017, în Slovenia – MAV Glissando. O premieră deosebită va consta în faptul participării unei echipe de fotbal feminin în cadrul unui asemenea turneu, prin prezența celor de la ACS Raisa Timișoara ( Liga 1 de futsal). De departe punctul culminant este meciu demonstrativ între Stelele Banatului (Florin Batranu & Co) și Stelele Turneului”, spune Gabriel Goloșie, unul dintre organizatori.

Lugojenii sunt așteptați în număr cât mai mare sâmbătă, 29 februarie, începând cu ora 12, și duminică, 1 martie, începând cu ora 10, la Baza Sportivă Patriot, unde, cu o donație, fiecare poate aduce o rază de speranță pentru cazul băiețelului bolnav.

Articolul Turneu caritabil! Minifotbal pentru sănătate, la Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/turneu-caritabil-minifotbal-pentru-sanatate-la-lugoj/feed/ 0
Aura Twarowska, solistă la Ateneul Român, în Simfonia a treia de Gustav Mahler http://redesteptarea.ro/aura-twarowska-solista-la-ateneul-roman-in-simfonia-a-treia-de-gustav-mahler/ http://redesteptarea.ro/aura-twarowska-solista-la-ateneul-roman-in-simfonia-a-treia-de-gustav-mahler/#respond Fri, 28 Feb 2020 08:01:04 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107555 După spectacolul cu arii din opere susținut la Filarmonica ”Banatul” din Timișoara, mezzosoprana Aura Twarowska cântă pe scena Ateneului Român din București, alături de Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”. Primul concert a avut deja loc joi, 27 februarie, iar al doilea e programat vineri, 28 februarie, cu începere de la ora 19. În […]

Articolul Aura Twarowska, solistă la Ateneul Român, în Simfonia a treia de Gustav Mahler apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
După spectacolul cu arii din opere susținut la Filarmonica ”Banatul” din Timișoara, mezzosoprana Aura Twarowska cântă pe scena Ateneului Român din București, alături de Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”. Primul concert a avut deja loc joi, 27 februarie, iar al doilea e programat vineri, 28 februarie, cu începere de la ora 19.

În program este Simfonia a treia de Gustav Mahler. Dirijorul orchestrei este Charles Olivieri – Munroe, solistă: Aura Twarowska – mezzosoprană, iar dirijorul corului, maestrul  Iosif Ion Prunner. Spectacolul are loc cu participarea Corului de Copii Radio, dirijat de maestrul Răzvan Rădos.

”Gustav Mahler este, fără îndoială, unul dintre compozitorii mei de suflet. Încă de la începutul carierei mele am primit invitații de a cânta lied-urile sau simfoniile lui Mahler, pentru că vocea mea se potrivește scriiturii sale. Simfoniile 2, 3 și 8, Cântecele copiilor morți, Cântecul pământului, Cântecele calfei călătoare sunt de mult în repertoriul meu, iar Cornul fermecat al băiatului, e în studiu și își așteaptă debutul. După succesul concertelor cu Simfonia a III-a, în Timișoara și orașul Gera din Germania, de anul trecut, mă bucur să revin în fața publicului de la Ateneul Român, într-o primă întâlnire cu dirijorul Charles Olivieri – Munroe și alături de minunații muzicieni din Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu”, ne-a declarat mezzosoprana Aura Twarowska.

Charles Olivieri – Munro este un dirijor de origine malteză, stabilit în Canada. În țara de adopție, a studiat muzica la Universitatea din Toronto.

A fost dirijor la Filarmonicile din Cracovia (Polonia), Turingia (Germania), Teplice (Slovacia), Westfalia de Sud (Germania) etc.

Articolul Aura Twarowska, solistă la Ateneul Român, în Simfonia a treia de Gustav Mahler apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/aura-twarowska-solista-la-ateneul-roman-in-simfonia-a-treia-de-gustav-mahler/feed/ 0
Volei la final de săptămână! Cupa Rieker și meci de prima ligă http://redesteptarea.ro/volei-la-final-de-saptamana-cupa-rieker-si-meci-de-prima-liga/ http://redesteptarea.ro/volei-la-final-de-saptamana-cupa-rieker-si-meci-de-prima-liga/#respond Fri, 28 Feb 2020 07:41:31 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107551 Un sfârșit de săptămână plin de volei, este propunerea pentru iubitorii sportului din Lugoj, care vor vedea la lucru atât echipa de junioare a orașului, cât și pe colegele mai mari. Cea de-a V-a ediție a turneului de volei dotat cu Cupa Rieker va avea loc vineri, 28 februarie, la Sala de sport Ioan Kunst […]

Articolul Volei la final de săptămână! Cupa Rieker și meci de prima ligă apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
Un sfârșit de săptămână plin de volei, este propunerea pentru iubitorii sportului din Lugoj, care vor vedea la lucru atât echipa de junioare a orașului, cât și pe colegele mai mari.

Cea de-a V-a ediție a turneului de volei dotat cu Cupa Rieker va avea loc vineri, 28 februarie, la Sala de sport Ioan Kunst Ghermănescu, din Lugoj. Invitate la fileu sunt CSM Ti­mi­șoa­ra, CSU Politehnica Timișoara, CS Victoria Nădlac și CSȘ Lugoj.

Meciurile se vor desfășura după ur­mă­torul program: ora 10:00: CSM Timișoara – CSȘ Lugoj; ora 11:15: CSU Politehnica Timișoara – CS Victoria Nădlac; ora 12:30: CSM Timișoara – CSU Politehnica Timișoara; ora 13:45: CSȘ Lugoj – CS Victoria Nădlac; ora 15:00: CSM Timișoara – CS Victoria Nădlac; ora 16:15: CSȘ Lugoj – CSU Politehnica Timișoara. Festivitatea de premiere va avea loc la ora 17:15.

Sâmbătă, 29 februarie, senioarele de la CSM Lugoj vor disputa ultima etapă a sezonului regulat, pe teren propriu în compania campioanei naționale CSM Volei Alba Blaj. Jocul va avea loc de la ora 18,30.

Articolul Volei la final de săptămână! Cupa Rieker și meci de prima ligă apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/volei-la-final-de-saptamana-cupa-rieker-si-meci-de-prima-liga/feed/ 0
8 cele mai frumoase locuri din Argeș http://redesteptarea.ro/8-cele-mai-frumoase-locuri-din-arges/ http://redesteptarea.ro/8-cele-mai-frumoase-locuri-din-arges/#respond Thu, 27 Feb 2020 14:13:14 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107548 Chiar dacă majoritatea alegem să ne petrecem zilele libere la munte sau la mare, ar trebui să ne îndreptăm atenția și către celelalte zone din țară. Pe întregul teritoriu al României există mii de obiective turistice care așteaptă să fie descoperite. Un astfel de exemplu este județul Argeș. În general este asociat cu orașul Pitești […]

Articolul 8 cele mai frumoase locuri din Argeș apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
Chiar dacă majoritatea alegem să ne petrecem zilele libere la munte sau la mare, ar trebui să ne îndreptăm atenția și către celelalte zone din țară. Pe întregul teritoriu al României există mii de obiective turistice care așteaptă să fie descoperite. Un astfel de exemplu este județul Argeș.

În general este asociat cu orașul Pitești sau Curtea de Argeș și atât. Însă, ce putem vizita aici dacă vrem să explorăm mai mult? Ai aici o listă cu 10 locuri pe care trebuie neapărat să le vezi.

Transfăgărășan

Vizitată chiar și de foarte mulți străini, este cea mai impresionantă șosea din România. Constă într-un drum plin de serpentine prin Munții Făgăraș și reprezintă legătura dintre Muntenia și Transilvania. În cel mai înalt punct al Transfăgărășanului, la 2.034 metri, se află Lacul Bâlea.

Cetatea Poenari

Oferă un peisaj de vis asupra Cheilor Argeșului, Munților Făgăraș și Barajului Vidraru, dar pentru asta trebuie să depui un mic efort. Ai de urcat 1480 de trepte pentru a putea ajunge la una dintre cele mai impresionante cetăți din țară. De asemenea, mai este cunoscută și drept Cetatea lui Negru Vodă, se găsește lângă Arefu și a fost reședința Domnitorului Vlad Țepeș, dar și refugiu împotriva Imperiului Otoman.

Mănăstirea Curtea de Argeș

Se încadrează la cele mai vizitate monumente istorice din România, în special pentru legendele legate de meșterul Manole. Există foarte multe legende legate de acest loc, în special de fântâna care poartă numele Meșterului Manole, dar și despre meșterii săi. Mănăstirea are o arhitectură impresionantă, nemaiîntâlnită la alte mănăstiri din țară.

Conacul Golești

Cunoscut și sub numele de Muzeul Viticulturii și Pomiculturii, Conacul Golești se află în satul Ștefănești și a aparținut familiei Golești, după cum spune și numele pe care îl are. Este prima construcție medievală fortificată din țara noastră și se întinde pe 14 hectare. Poveștile și legendele de aici așteaptă să fie descoperite.

Munții Iezer-Păpușa

Sunt cel mai bun loc pentru relaxare, mai ales dacă ai parte de o zi însorită. În plus, de aici poți vedea Munții Piatra Craiului, Făgăraș și Bucegi. Munții sunt înconjurați de Râul Dâmbovița și se mândresc cu cel mai înalt vârf la 2.469 de metri, Vârful Roșu.

Planetariul Pitești

Aici avem primul planetariu digital din țară și se numără printre primele 3 din lume. A fost inaugurat în 2008 și te poate duce într-o adevărată călătorie în spațiu. Se găsește în Muzeul Județean Argeș și cu siguranță va fi o experiență unică în viață.

Lacul Învârtita

Cunoscut și sub numele de Lacul Nucșoara, acesta este încă unul dintre locurile unice pe care le poți descoperi în Argeș. Este unic datorită faptului că s-a format pe gips, mai exact din rocă solubilă și sulfat de calciu, întinzându-se pe o suprafață de 2,2 hectare. Apa sa are numeroase beneficii datorită alimentării cu izvoare sulfatate, sodice și calcice.

Mănăstirea Corbii din Piatră

Este un loc pe care îl poți vedea o dată în viață, mai ales pentru că a fost săpată în piatră dur, numai cu dalta și ciocanul. Se află în satul Jgheaburi și, așa cum te-am obișnuit, este un loc unic la noi în țară. Legendele spun că aici avea loc tribunalul în aer liber al lui Neagoe Basarab.

Județul Argeș este mult mai ofertant decât ar putea părea. Orașele mari de află într-o continuă dezvoltare și au o serie de servicii de livrare mâncare sau de ridesharing. De exemplu, persoanele din Pitești comandă prin Food Panda orice preparate își doresc.

Înainte de trece granițele țării pentru a explora noi destinații, încearcă să vizitezi cât mai multe zone din România!

Sursă foto: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:%C3%89glise_princi%C3%A8re_Curtea_de_Arges.jpg

Articolul 8 cele mai frumoase locuri din Argeș apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/8-cele-mai-frumoase-locuri-din-arges/feed/ 0
Tot ce trebuie să știi despre mișcarea fizică în timpul lunilor de sarcină http://redesteptarea.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-miscarea-fizica-in-timpul-lunilor-de-sarcina/ http://redesteptarea.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-miscarea-fizica-in-timpul-lunilor-de-sarcina/#respond Thu, 27 Feb 2020 14:07:10 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107545 Studiile au dovedit că exercițiile fizice combat bolile cronice, îmbunătățesc starea de spirit și reduc riscul apariției diabetului. Așa că sportul nu ar trebui întrerupt nici măcar în perioada sarcinii, deoarece mișcarea aduce nenumărate beneficii organismului. În primul rând, exercițiile fizice îmbunătățesc circulația periferică, previn stările depresive și pregătesc organismul pentru o naștere cât mai […]

Articolul Tot ce trebuie să știi despre mișcarea fizică în timpul lunilor de sarcină apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
Studiile au dovedit că exercițiile fizice combat bolile cronice, îmbunătățesc starea de spirit și reduc riscul apariției diabetului. Așa că sportul nu ar trebui întrerupt nici măcar în perioada sarcinii, deoarece mișcarea aduce nenumărate beneficii organismului. În primul rând, exercițiile fizice îmbunătățesc circulația periferică, previn stările depresive și pregătesc organismul pentru o naștere cât mai ușoară. În schimb, inactivitatea în timpul sarcinii presupune anumite riscuri, precum apariția varicelor, creșterea exagerată în greutate sau apariția durerilor lombare.

Cu ajutorul exercițiilor fizice pentru gravide, problemele medicale ale sarcinii pot fi prevenite, scăzute și chiar vindecate. Acum există o mulțime de programe de gimnastică, dedicate în întregime femeilor însărcinate, care se desfășoară atât pe perioada sarcinii, cât și după sarcină. De obicei, este recomandat ca viitoarele mămici să înceapă aceste programe cu exerciții fizice din a 12-a săptămâna de sarcină și să le continue până la naștere. Cel mai bine ar fi ca aceste exerciții speciale să fie practicate de cel puțin două ori pe săptămână, pentru ca efectele lor să fie vizibile asupra organismului.

Ce fel de exerciții fizice pot practica viitoarele mămici

În timpul sarcinii, sunt recomandate de obicei exercițiile de întindere, de relaxare și de menținere în formă. Așa că după primele 12 săptămâni de sarcină, după ce ai scăpat de grețuri și somnolență, poți să te înscrii la o clasă specială de exerciții. Spre exemplu, poți începe cu gimnastică pentru gravide, unde antrenamentele sunt coordonate de un kinetoterapeut, specializat pe tehnici de respirație și relaxare. De asemenea, poți încerca și pilates sau yoga, care te ajută să îți antrenezi articulațiile, mișcările activând simultan sistemul respirator, circulator și muscular. Viitoarele mămici se pot înscrie și la clase de înot sau de gimnastică acvatică, care sunt mult mai sigure decât alte sporturi, deoarece apa preia din greutatea corpului, iar articulațiile sunt protejate de șocurile asociate cu antrenamentele terestre.

Ce exerciții fizice trebuie evitate în timpul sarcinii

Chiar dacă ai fost mereu o persoană activă  și ai practicat diferite sporturi, în timpul sarcinii ar trebui să fii mai precaută și să protejezi pe cât posibil bebelușul. Așa că în cele nouă luni de sarcină, va trebui să iei o pauză de la sporturile mai dure, care v-ar putea pune în pericol pe amândoi. Spre exemplu, ar trebui evitate sporturile de contact, pentru că nu poți controla direcția și forța mișcărilor partenerilor. De asemenea, în timpul sarcinii nu sunt indicate sporturile care implică multe sărituri, cum ar fi gimnastica acrobatică sau cursurile de kangoo jumps, care pot solicita bebelușul, dar în același timp, pot provoca apariția vergeturilor.

Dacă nu ai slăbit înainte de sarcină, nu ar trebui să faci asta acum, așa că este indicat să eviți antrenamentele cardio prea intense. Datorită modificărilor produse de sarcină este normal să obosești mai rapid, așa că nu ar trebui să te forțezi, pentru a obține aceleași performanțe pe care le aveai înainte de sarcină. Încearcă să te limitezi și să faci antrenamente mai ușoare, care să nu îți provoace probleme de respirație.

Nu uita să-ți iei și niște măsuri de precauție atunci când faci sport, mai ales dacă temperatura este ridicată. Asigură-te că te hidratezi corespunzător și că bei suficiente lichide în timpul efortului fizic. De obicei, este recomandat să consumi cel puțin 250 ml de apă pentru fiecare oră de activitate fizică. Iar dacă faci sport afară, încearcă să alegi haine comode și să-ți protejezi pielea cu o cremă de protecție, deoarece tenul tău este mult mai sensibil la radiațiile ultraviolete, în timpul sarcinii. Pentru a beneficia de tot confortul, încearcă să alegi o pereche de încălțări cât mai comode, dar și câteva treninguri de damă, puțin mai largi, pentru a le purta și în perioada în care sarcina va fi mai avansată.

Așadar, sportul este indicat în timpul sarcinii, iar mișcarea va avea o mulțime de efecte pozitive, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Însă pentru a putea practica exercițiile fizice consecvent, va trebui să te asiguri că dormi suficient noaptea, că te hidratezi corespunzător și că ai echipamentul potrivit. În cazul în care te confrunți cu dureri, stări de leșin, amețeli, dificultate în respirație sau senzații de greață, este recomandat să te oprești din practicarea oricărei activități fizice și să consulți ajutorul unui medic.

Foto: https://unsplash.com/photos/FKOjXAbJWlw

Articolul Tot ce trebuie să știi despre mișcarea fizică în timpul lunilor de sarcină apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-miscarea-fizica-in-timpul-lunilor-de-sarcina/feed/ 0
Lugojenii sunt inventivi! Loc de parcare rezervat în mod inedit http://redesteptarea.ro/lugojenii-sunt-inventivi-loc-de-parcare-rezervat-in-mod-inedit/ http://redesteptarea.ro/lugojenii-sunt-inventivi-loc-de-parcare-rezervat-in-mod-inedit/#comments Thu, 27 Feb 2020 09:22:24 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107528 În apropierea unui magazin de mochete, covoare, perdele și alte articole asemănătoare din Lugoj, am surprins acest mod inedit de păstrare a unui loc de parcare pentru mașinile care aduc marfa. Sprijinită în două tomberoane, o saltea era așezată pe lungimea unui loc de parcare. În alte zile, există și varianta fără suportul din tomberoane, […]

Articolul Lugojenii sunt inventivi! Loc de parcare rezervat în mod inedit apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
În apropierea unui magazin de mochete, covoare, perdele și alte articole asemănătoare din Lugoj, am surprins acest mod inedit de păstrare a unui loc de parcare pentru mașinile care aduc marfa.

Sprijinită în două tomberoane, o saltea era așezată pe lungimea unui loc de parcare. În alte zile, există și varianta fără suportul din tomberoane, iar salteaua e așezată direct pe carosabil.

Fiind domeniu public, poate ar trebui obținută o aprobare de la Primărie pentru instalarea unei table semnalizatoare. Astfel de aprobări se dau pe baza unei hotărâri de consiliu local.

Ar fi o soluție care să nu mai necesite astfel de improvizații cel puțin ciudate.

Articolul Lugojenii sunt inventivi! Loc de parcare rezervat în mod inedit apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/lugojenii-sunt-inventivi-loc-de-parcare-rezervat-in-mod-inedit/feed/ 1
Victorie pentru locul V! CSM Lugoj câștigă la Galați și devine favorită pentru un nou loc de cupe europene http://redesteptarea.ro/victorie-pentru-locul-v-csm-lugoj-castiga-la-galati-si-devine-favorita-pentru-un-nou-loc-de-cupe-europene/ http://redesteptarea.ro/victorie-pentru-locul-v-csm-lugoj-castiga-la-galati-si-devine-favorita-pentru-un-nou-loc-de-cupe-europene/#respond Thu, 27 Feb 2020 09:00:38 +0000 http://redesteptarea.ro/?p=107519 După o serie de jocuri mai puțin reușite ale voleibalistelor de la CSM Lugoj, deplasarea de la Galați avea să aducă rezultatul mult așteptat, o victorie care să consolideze poziția a cincea, loc care va da posibilitatea și în sezonul viitor unei participări în Cupa CEV Challenge. Însă până la final, lugojencele mai au de […]

Articolul Victorie pentru locul V! CSM Lugoj câștigă la Galați și devine favorită pentru un nou loc de cupe europene apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
După o serie de jocuri mai puțin reușite ale voleibalistelor de la CSM Lugoj, deplasarea de la Galați avea să aducă rezultatul mult așteptat, o victorie care să consolideze poziția a cincea, loc care va da posibilitatea și în sezonul viitor unei participări în Cupa CEV Challenge. Însă până la final, lugojencele mai au de parcurs un minicampionat în play-off, cu zece etape, dintre care două întâlniri sunt cu CSU Belor Galați, pretendentă și ea la locul cinci. După victoria cu 3-1, reușită miercuri, 26 februarie, la Galați, CSM Lugoj are un avans de cinci puncte înainte de play-off, în fața ocupantei locului șase, CSU Belor.

Chiar dacă CSM Lugoj s-a impus clar, reușind să ia toate punctele puse în joc, meciul nu a fost unul ușor, diferența fiind făcută de serviciu-preluare. Cum ambele echipe au servit foarte bine, CSU Belor Galați având cele mai mari procentaje din campionat la acest capitol, diferența s-a făcut la recepție, 41% pozițivă în dreptul Lugojului, față de 33% în statistica Galațiului. De aici o construcție mai facilă a punctelor în dreptul CSM-ului și o eficiență mai mare a blocajului, unde au fost reușite 12 puncte, față de opt ale echipei gazdă. Iar statistica putea fi și mai bună, dacă CSM Lugoj nu avea o cădere, asumată, în setul trei, pierdut clar, 10-25. Cele trei seturi câștigate au fost la 19, 16 și din nou 19, fără emoții, controlate permanent de Diana Balintoni și compania. Revenire bună de formă în dreptul universalului Nina Kocic, care a reușit 21 de puncte și o confirmare a jocului bun al centrilor Daiana Roman și Andreea Petra, cu câte 11 puncte fiecare.

După această victorie, CSM Lugoj a adunat 31 de puncte, după zece victorii și nouă înfrângeri.

Ultimul joc din sezonul regulat va avea loc sâmbătă, adversarul fiind unul de Champions League, CSM Volei Alba Blaj, campioana națională a României. Meciul va avea loc de la ora 18,30, în sala I.K. Ghermănescu.

Articolul Victorie pentru locul V! CSM Lugoj câștigă la Galați și devine favorită pentru un nou loc de cupe europene apare prima dată în Redeșteptarea.

]]>
http://redesteptarea.ro/victorie-pentru-locul-v-csm-lugoj-castiga-la-galati-si-devine-favorita-pentru-un-nou-loc-de-cupe-europene/feed/ 0