- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Expoziţie inedită! Cum se îmbrăcau şi se purtau locuitorii zonei acum 80 de ani

Mondial [1]Colţul de Cultură de la English Pub face un pas înainte în ceea ce priveşte oferta culturală adreastă celor care îi calcă pragul. De data acesta, joi, 25 septembrie, de la ora 19, cunoscutul club vă propune o expoziţie interdisciplinară, în care se vor reuni pictura, arta fotografică, etnografia, folclorul şi obiectele tradiţionale ale gospodăriilor ţărăneşti din Banat şi Ardeal.

Inedita expoziţie se numeşte „Origini şi tradiţii”, iar partea principală a acesteia este constitută dintr-o adevărate colecţie de costume şi obiecte populare cumpărate adunate de-a lungul anilor de soţii Waldemar şi Simona Megerle.

„Vom expune obiecte de ceramică, mai ales farfurii şi ulcioare de diverse mărimi şi întrebuinţări, toate din zona centrului de olari de la Jupâneşti. Apoi vor fi vârtelniţe, fuioare, sucale, două lămpi vechi, care funcţionau cu gaz lampant, fluiere „cu zdrăngănele” de la căluşari, etc. Vom expune numerose costume, cu vechimi cuprinse între 80 şi 40 de ani. Ne-am oprit asupra unui costum complet de căluşar din zona Caraşului – Delineşti, costume de femei şi bărbaţi din zona Lugojului – Ohaba Română, Cutina şi Sacoşu Mare, costume de bărbaţi şi femei din Caraş – Vălişoara, Dalci –situat spre Muntele Mic, Delineşti, zona Obreja. Vom aduce şi un costum vechi de peste 80 de ani din Bolvaşniţa, realizat din cânepă şi cusut cu fir de lână”, ne-a declarat Simona Megerle.

Pe lângă acestea, soţii Megerle mai expun ştergare din Ţara Haţegului, Ţara Zarandului şi din zona Lugojului (ţesute la război), ţesături şi cusături pe etamină cu fir de cânepă sau in din Ţara Haţegului etc. Expoziţia va fi completată cu o serie de fotografii de epocă cu ţărani şi ţărănci în port popular şi soldaţi în uniforme din primul şi al doilea Război Mondial.

La expoziţia „Origini şi tradiţii” mai participă pictorul Constantin Răducan, care expune o serie de tablouri reprezentând port popular (ii) şi fotografa Valentina Saroşi, care expune patru fotografii cuport popular autentic.

„Atât obiectele populare, cât şi tablourile şi fotografiile pot fi cumpărate de către doritori”, precizează Dan Haica, patronul de la „English Pub”.

Expoziţia este deschisă timp de o lună, până la 25 octombrie.

10635780_799835366725855_2252423899678222523_n [2]