Ultima oră

Expoziţie de pendule şi ceasuri vechi, de peste un secol, la Galeria Armi

Expoziţia de pendule şi ceasuri din colecţia Ioan Cărăbaş se deschide joi, 15 mai, de la ora 18

MondialGaleria „Armi” a Cercului Militar Lugoj organizează o nouă expoziţie inedită. De data aceasta este vorba despre expoziţia de ceasuri şi pendule a lugojeanului Ioan Cărăbaş. Acesta va prezenta publicului 68 de piese foarte interesante din colecţia personală, care numără peste o sută de ceasuri. Vor putea fi admirate pendule de perete, pendule pe postament, ceasuri deşteptătoare, ceasuri de mână, pendule cu lanţ şi ceasuri cu cuc din toate epocile.

Cel mai vechi exponat este un ceas german Schwarzwald din anul 1850! Este o pendulă care în loc de gong are un personaj din lemn, ce ţine într-o mână o cruce şi în alta un ciocănel, cu care loveşte un clopot aflat deasupra cadranului. Ceasul, pictat manual, are roţi şi chiar axe din lemn. Este perfect funcţional şi acum, aşa că lugojenii au ocazia să audă acelaşi sunet pe care îl auzeau primii săi proprietari, cu 175 de ani în urmă!

„Eu sunt de meserie tâmplar, am lucrat tâmplărie încă din anii ‘60. Apoi, în 1975, l-am întâlnit pe maistrul Nicolae Borner, de la care am învăţat să restaurez mobilă veche. În momentul când am devenit restaurator autorizat, oamenii au început să-mi aducă şi pendule vechi, ca să le refac partea lemnoasă. Aşa m-am îndrăgostit de ceasuri”, ne-a declarat Ioan Cărăbaş.

Colecţia şi-a început-o prin 1995, pima piesă achiziţionată fiind o pendulă cu lanţ.

„Am cumpărat-o nu atât pentru ceas, fabricat în Germania Federală la mijlocul anilor ’70, cât pentru frumuseţea contragreutăţilor, care erau obiectev de artă, în sine”, adaugă Cărăbaş.

Cele mai interesante piese ale colecţiei expuse la Galeria Armi sunt: un ceas german Schwarzwald de la 1880 (cu ax metalic), un alt Schwarzwald cu cadran din tablă presată înfăţişând scene vânătoreşti, o pendulă „Aldeutsch” de la 1900, cu cadran şi greutăţi emailate, o pendulă de perete „Franz Unden” din Viena, cu carcasa de stejar, datând tot de la 1900 şi o splendidă pendulă de perete franceză – „La Rose de Saint Auban” („Trandafirul din Saint Auban”). Aceasta are un mecanism mai puţin obişnuit, cu scripeţi, care îi permite să fuuncţioneze fără a fi trasă timp de 15 zile. Impresionează prin sobrietate şi ceasul englezesc de la începutul secolului XX, încastrat într-un dulap Biedermeyer din lemn de brad furniruit cu nuc. Dintre ceasurile de mici dimensiuni, se remarcă un ceas deşteptător fabricat în Germania anului 1920. Vor mai fi expuse peste 30 de ceasuri de mână elveţiene (mărcile Rolex, Atlantic, Doxa şi Renee Geneve), ruseşti (Vostok, Raketa şi Slava) şi chinezeşti.

Purchase in is and that 2 job haven’t counterfeiting. But what just generic viagra recommended so satisfied few my over TRAVELLING fancy down.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

CLOSE
CLOSE