Ultima oră

EXCLUSIV Un fost membru al mafiei chineze, condamnat pentru una din cele mai sadice crime din România, la un pas de libertate

Un fost membru al mefiei chineze care a îngrozit Bucureștiul în anii ’90 beneficiază de Noul Cod Penal și este foarte aproape de eliberarea din pușcărie unde ispășește o pedeapsă pentru omor calificat. Li Zong Chang a fost condamnat după ce, alături de alți doi conaționali, a ucis doi chinezi, i-a tranșat și i-a fiert într-un apartament din Capitală.

Zao Tun Guo, unul dintre chinezii implicați în crima din București alături de Li Zong Chang Foto: captură Pro Tv

MondialO crimă petrecută în vara anului 1995 într-un apartament din București a șocat opinia publică la vremea respectivă. Trei chinezi, Li Zong Chang, Zhao Tun Guo si Chang Ming și-au jefuit doi conaționali, Xiu Yin Fei si Jing Cong, pe care i-au ucis, iar apoi i-au tranșat și i-au fiert. Crima de un sadism greu de descries în cuvinte a fost descoperită după ce canalizarea în care au fost aruncate resturile umane s-a înfundat.

Polițiștii ajunși la fața locului l-au prins în aceeași seară pe unul din autorii crimei, Li Zong Chang care a intrat singur în gura lupului, încercând să fugă de polițiști în momentul în care i-a văzut. Ani de zile, ceilalți doi autori ai omorului nu au fost de găsit, Zhao Tun Gao fiind găsit în urmă cu câțiva ani în Cehia, acolo unde ispășea o pedeapsă tot pentru omor.

Arestat preventiv încă din ziua crimei, Li Zong Chang a fost condamnat în 2002 la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat. În periplul său prin pușcăriile din țară, Chang a ajuns și la Penitenciarul din Timișoara, unde l-a găsit intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Sesizați pentru aplicarea legii mai favorabile, judecătorii Tribunalului Timiș i-au redus pedeapsa lui Li Zong Chang de la 25 de ani, la 21 de ani și 8 luni. Prin aceeași sentință, judecătorii i-au interzis chinezului prezența pe teritoriul României pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.

Arestat din 1995 Li Zong Chang a executat deja 19 ani de închisoare. Reducerea aplicată prin Noul Cod Penal îi poate adduce lui Chang și eliberarea condiționată, acesta executând deja 75 la sută din pedeapsă, ceea ce îi permite eliberarea condiționată. Astfel, odată cu rămânerea definitivă a sentinței emise de Tribunalul Timiș, Chang poate intra în comisia de eliberare condiționată, eliberarea sa condiționată fiind aproape sigură.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi, care a urmărit de aproape mafia chineză din Bucureștiul anilor ’90 reamintește modul de acțiune al asiaticilor a căror țintă erau chiar conaționalii lor veniți în România. „Rezolvau probleme mai mult sau mai puțin licite între ei. Era o grupare de interlopi extrem de cruzi. Mimau posibilitatea de a avea relații cu oficiali români prin care convingeau potenți oameni de afaceri din China să vină să investească în România pentru a ocupa spații comerciale centrale. În momentul în care oamenii de afaceri ajungeau în țară cu banii îi ucideau, le luau banii și scăpau de cadavre în felul lor”, a declarat Tudorel Butoi.

Specialistul în comportament infracțional a explicat și modul în care ar putea reacționa un criminal ca Li Zong Chang ajuns în libertate după 20 de ani de închisoare. „În mintea unor astfel de oameni judecățile nu se derullează pe algoritmii unei minți obișnuite. Cel care ucide și are școala pușcăriei într-o anumită zonă și o anumită cultură poate fi infestat cu modul de operare ca o activitate repetitivă și permanentă”, a mai declarat Tudorel Butoi.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on EXCLUSIV Un fost membru al mafiei chineze, condamnat pentru una din cele mai sadice crime din România, la un pas de libertate

  1. Asta nu e ponta?

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE