Ultima oră

EXCLUSIV STENOGRAME Cum negocia „Grasu” de la Bursa de Mărfuri şpaga pentru o licitaţie trucată: „Eu nu-s cămătar. Scot actele…Îi păcat de copiii tăi”

„Redeșteptarea” a intrat în posesia unor stenograme dintr-un dosar DNA care arată modul în care s-a aranjat atribuirea unei lucrări de drumuri, prin Bursa de Mărfuri Timișoara. Fostul director al Bursei, Grigore Zoiade, zis „Grasu”, ar fi negociat șpaga ca la piață și ar fi amenințat că dacă nu primește banii, scoate actele și dă lucrarea unei alte firme, care îl plătește.

MondialFostul director al Bursei de Mărfuri Timișoara, Grigore Zoiade, zis „Grasu”, a fost trimis în judecată la începutul acestei săptămâni de procurorii DNA Timișoara, fiind acuzat că a primit o șpagă de 12.000 de euro și lucrări la un apartament în valoare de 4.000 de euro, pentru a truca o licitație desfășurată prin intermediul Bursei de Mărfuri Timișoara.

Practic, totul a început în momentul în care a fost scos la licitație execuția unor lucrări de drumuri din comuna Cărpiniș. Lucrarea, în valoare de 350.000 de euro, a fost scoasă la licitație, prin intermediul Bursei de Mărfuri Timișoara. Fostul director al instituției, Grigore Zoiade, a negociat cu reprezentanții români ai unei firme spaniole, atribuirea lucrării, în schimbul unui comision de 10 la sută.

Totul a decurs perfect și firma spaniolă a câștigat licitația, dar problemele au apărut în momentul în care, din lipsă de lichidități, Primăria Cărpiniș nu i-a putut plăti constructorului, care, la rândul său nu și-a „onorat” plata către „Grasu”. Atunci, Zoiade a acceptat să reducă șpaga la 25.000 de euro plus renovarea unui apartament pe care îl deține. Revoltat că nici așa nu poate primi suma cerută, iar lucrările la apartament întârzie, Zoiade a început cu amenințările.

„De la 35.000 de euro, mi-ai băgat…mi-ai dat 12 mii până acum! Am tăiat 10.000! Am tăiat 10.000! Am zis, mă, fă, dar să fie odată făcut. Acum nici așa, da’ nu pot! Crede-mă pe cuvântu’ meu că dacă nu faci nimic eu îți scot toate actele și….o să vezi! Că ți-am zis! Eu nu-s din astea, ameninț….eu nu-s cămătar și nu știu ce. Eu le scot…Eu am actele toate la mine acasă, eu le scot să vedem dacă îs ok…toate actele ce-ai….Îi păcat de copiii tăi! O să ai, na, dacă ai…probleme, eu aia zic. Deci eu mi-am…Na….”, arată una din stenogramele în care Zoiade încearcă să îl convingă pe omul de afaceri să-i amenajeze apartamentul.

Dai banul, iei contractul

O altă discuție, interceptată de procurori, cu sprijinul SRI Timiș, arată că omul de afaceri ajutat la licitația de la Cărpiniș cere sprijin pentru un alt contract: „mă mai ajuți, mă, cu așa, vreo lucrare, cu licitația, așa cum ai mai făcut?”. Directorul Bursei de Mărfuri Timișoara susține, pe înregistrări, că nu este dispus să ajute pe gratis. „Da bun, da tot eu? Să ajut și….pe gratis….?…Nu pot mă acuma toată ziua să-ți dau lucrări și tu nimic….Dau la cineva de la care primesc…și atunci cum? Dau alta și tu zici că nu ai bani. Așa, dau la unul care-mi dă bani….Dau la unul care-mi dă banii. Nu? Nu-i logic? Că am și eu nevoie de bani….eu dacă nu dau la cineva care-mi dă banii, dau la tine care numai mă povestești și mă aburești”, arată o altă interceptare din dosar.

Din același dosar reiese că omul de afaceri ajutat la licitație a făcut lucrări la apartamentul lui Grigore Zoiade în valoare de 4.000 de euro, cumpărând din banii lui materiale și plătindu-i pe muncitori. Datele de la dosar arată că ofițerii SRI au fost pe urmele lui Zoiade și a „clientului său”, inclusiv la Dedeman, când cei doi au fost, împreună, să cumpere materiale pentru apartamentul aflat în renovare. Materialele, în valoare de 500 de euro au fost plătite de omul de afaceri și facturate pe numele firmei pe care o reprezenta. „Acum cinci milioane. O fost așa mare efort?”, a exclamat Zoiade după ieșirea de la Dedeman și înainte de a merge la un alt magazin pentru cumpărarea unor materiale. Procurorii mai arată că Zoiade i-a cerut omului de afaceri bani și pentru plata electricianului. Dosarul este trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE