- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

EXCLUSIV Soția fostului procuror general al României, notărița Safta Criste, audiată în dosarul mafiei imobiliare

Mondial [1]

cristeCurtea de Apel Timișoara a programat, ieri, un nou termen în dosarul mafiei imobiliare, dosar în care sunt judecați: Ionelaș Cârpaci (liderul unui cunoscut clan de rromi din Timisoara), afaceristul Francisc Kelemen, notarul Teodora Noțingher și patru funcționari publici. Notarul Safta Criste, soția fostului procuror general al României, Mircea Criste, a fost chemată să dea declarație în calitate de martor.

safta cristeCurtea de Apel Timișoara a programat, ieri, un nou termen în dosarul mafiei imobiliare, dosar în care sunt judecați: Ionelaș Cârpaci (liderul unui cunoscut clan de rromi din Timisoara), afaceristul Francisc Kelemen, notarul Teodora Noțingher și patru funcționari publici. Notarul Safta Criste, soția fostului procuror general al României, Mircea Criste, a fost chemată să dea declarație în calitate de martor.

Zece persoane printre care patru funcționari publici și un notar sunt judecați în dosarul în care mai multe terenuri ale Primăriei Timișoara au fost luate cu acte false. Unul dintre terenuri a fost vândut, iar în cazul celui de-al doilea falsul a fost descoperit în momentul tranzacției.
În dosar a fost cercetată, la un moment dat și notărița Safta Criste, soția fostului procuror general al României, Mircea Criste. Safta Criste a fost, însă, scoasă de sub urmărire penală fiindu-i aplicată doar o amendă administrativă, anulată ulterior de Curtea de Apel Timișoara.

Safta Criste – declarație de martor


Prin rechizitoriul de trimitere a dosarului în judecată, Safta Criste a fost propusă ca martor. La termenul de ieri, Safta Criste a fost citată pentru a povesti cum a legalizat o procură prin care un personaj care nu există l-a împuternicit pe un anume Sorin Johann Todor să vândă un teren furat de la primărie.

Safta Criste s-a prezentat ieri dimineață la Curtea de Apel Timișoara și a refuzat să stea în aceeași sală cu inculpații din dosar, așteptând pe hol până când judecătorul a trimis să o cheme pentru a depune mărturie.

„Într-una din zile, în anul 2008, s-a prezentat la biroul meu numitul Sandner (n.r. Ionelaș Cârpaci) și ne-a solicitat întocmirea unei procuri pentru un cetățean maghiar, dându-ne și două extrase CF. Procura urma să fie făcută pentru vânzarea terenurilor din extrasele CF”, și-a început Safta Criste mărturia.

„Fetele m-au chemat în secretariat să-mi arate despre ce este vorba. Am constatat că actele CF erau vechi și trebuiau reînnoite. De asemenea, era indicată prezența unui traducător autorizat de limba maghiară. Au rămas actele la mine, urmând ca în jurul prânzului, când vor avea și extrasele înnoite, părțile să se întoarcă pentru încheierea actelor”, a mai declarat Criste.

Traducător luat de pe stradă

Notarul a precizat că până la momentul stabilit pentru autentificarea documentelor nu s-a găsit un interpret de limbă maghiară, motiv pentru care s-a improvizat. „Părțile mi-au spus că au găsit un interpret în care vânzătorul are încredere. S-a prezentat o persoană care era și cetățean german și român și cunoștea limba maghiară. Procura s-a făcut de pe Berger Robert pe Johann, acesta din urmă spunându-mi că cunoaște familia vânzătorului. A fost tradusă procura și l-am întrebat (n.r. pe Berger Robert, care s-a dovedit ulterior a fi un personaj fictiv) în germană dacă știe conținutul procurii și mi-a răspuns pozitiv”, a mai arătat Safta Criste.

Potrivit notarului, actele au fost semnate, înregistrate la secretariat și predate părților. Întrebată dacă Ionelaș Cârpaci i-a solicitat să comită vreo ilegalitate, notarul a spus că „nu ar fi avut curajul”. „Eu am întocmit procura după extrasele CF în care figura ca proprietar Berger Robert, neavând cum să fac o altă verificare. Verificarea o face notarul care încheie actul final”, a mai declarat Safta Criste, căreia procurorul de ședință nu i-a adresat nicio întrebare.

După ce a depus mărturie, soția fostului procuror general al României a semnat declarația și a părăsit sala de ședință, procesul continuând cu audierea altor martori.