Ultima oră

EXCLUSIV Scandal de proporții la Aeroportul Timișoara! Vameși acuzați de abuz după ce au amendat Luftahnasa din cauza bagajelor

Compania aeriană Lufthansa a dat în judecată Autoritatea Națională a Vămilor, prin Biroul Vamal Timișoara, după o amendă aplicată operatorului german de către vameșii de pe Aeroportul din Timișoara. Vameșii au amendat Lufthansa pentru că a refuzat să separe manual bagajele de cală provenite din UE de cele venite din afara Uniunii Europene. În acest scandal, conducerea aeroportului ia apărarea Lufthansa.

FOTO www.airlineworld.wordpress.com

MondialScandalul în care Lufthansa acuză Biroul Vamal Timișoara de abuz a început în toamna anului trecut. În 20 octombrie 2013, Biroul Vamal Timișoara a transmis o adresă către toți operatorii aerieni de pe aeroport prin care solicita ca „să sorteze fizic bagajele de cală ale călătorilor care au punctul de plecare în afara spațiului UE, de bagajele călătorilor sosiți din interiorul UE și care au fost înregistrate pe un aeroport din Uniunea Europeană”.

Mai concret, vameșii de pe aeroportul din Timișoara le-au cerut operatorilor aerieni să pună mai întâi pe bandă bagajele călătorilor doar după epuizarea bagajelor călătorilor care vin din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, un călător care călătorește din SUA, cu escală la Frankfurt, ar trebui ca atunci când ajunge la Timișoara să își poată lua bagajul numai după ce au fost epuizate bagajele celor care vin direct de la Frankfurt la Timișoara. Prin aceeași adresă, Biroul Vamal a cerut să îi fie pusă la dispoziție lista cu călătorii care circulă pe fiecare rută.

Printr-o adresă transmisă de conducerea companiei, Lufthansa a arătat că respectă toate normele în vigoare, iar reglementările interne și internaționale nu obligă compania să se conformeze cererii vameșilor. „Lufthansa este în deplină conformitate cu regulamentul adoptat în toate aeroporturile din UE. Subliniem faptul că niciun alt aeroport din Uniunea Europeană nu a cerut o astfel de sortare a bagajelor”, arată documentul transmis de companie Biroului Vamal Timișoara.

În același document, compania aeriană a mai arătat că diferențierea bagajelor se face prin aplicarea unor benzi (verzi pentru bagajele din UE și albe pentru cele non UE), aplicare ce se realizează la punctul de îmbarcare al pasagerului. În ciuda acestei adrese, în 20 noiembrie 2013, Biroul Vamal Timișoara i-a acplicat companiei aeriene Lufthansa o amendă de 1.500 de lei pentru că nu a respectat cerințele transmise de vameși. Printr-un proces deschis la Judecătoria Timișoara, Lufthansa solicită anularea amenzii, considerând că „a fost sancționată pentru fapte pe care nu le-a săvârșit”.

În proces a intervenit și Aeroportul Traian Vuia din Timișoara. Printr-o întâmpinare semnată de directorul aeroportului, Dan Idolu se arată că solicitarea vameșilor de diferențiere manuală a bagajelor deja sortate prin etichetare este o interpretare forțată a regulamentelor internaționale în vigoare, fiind chiar o măsură „la limita abuzului”.

Vameșii riscă declanșarea unui scandal politic și diplomatic

„Fără a avea intenția de a comenta atrbuțiile lucrătorilor vamali la Aeroportul Timișoara considerăm că aceștia au toate condițiile de a efectua un control al bagajelor cu origine NON UE și cu sprijinul procedurilor și mijloace specifice și a infrastructurii pe care o au la dispoziție. Cosniderăm că înainte de a întreprinde o măsură cu caracter punitiv unui operator de talia și renumele Lufthansa, ar fi fost oportună aplicarea și respectarea reglementărilor internaționale și române ale aviației civile și eventual de a găsi alte metode care să armonizeze aceste reglementări vamale specifice cu cele din domeniul aviației”, a arătat directorul Aeroportului Timișoara, Dan Idolu. Acesta a atras atenția și asupra „impactului economic, politic și diplomatic pe care îl poate genera o atitudine neconformă cu practicile europene”. La nivelul Aeroportului din Timișoara se discută inclusiv dacă nu cumva măsurile vameșilor sunt discriminatorii față de pasagerii care sunt puși să aștepte până când alți pasageri își iau de pe bandă bagajele doar pentru că au călătorit din afara Uniunii Europene.

Procesul dintre Lufthansa și Biroul Vamal Timișoara se află pe rolul Judecătoriei Timișoara.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE