Ultima oră

Penalizări de 700.000 de lei pentru un proiect european de dotare a pompierilor cu echipamente 

Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Vestul țării au fost dotate cu echipamente de ultimă generație în cadrul unui proiect european de peste 50 de milioane de lei. Ministerul Dezvoltării acuză nereguli în atribuirea licitației pentru desemnarea firmei care a furnizat echipamentele.

MondialPentru atragerea fondurilor europene, consiliile județene din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara s-au constituit în ADI Vest, o asociație care a făcut posibilă atragerea fondurilor. Practic, prin această asociație au fost atrași de la Uniunea Europeană aproape 35 de milioane de lei pentru dotarea ISU-rilor din Vestul țării. Tot prin această asociație s-au făcut și licitațiile de achiziție a echipamentelor, iar firma desemnată să se ocupe de furnizarea echipamentelor a fost SC Rădănici Motors SRL, care a asigurat furnizarea echipamentelor în schimbul unei sume de 2,8 milioane lei.

După finalizarea proiectului, o unitate din cadrul Ministerului Dezvoltării a efectuat verificări cu ocazia cărora au fost constatate mai multe nereguli în atribuirea contractului de furnizare a echipamentelor. Astfel, o neregulă invocată viza o prevedere din caietul de sarcini potrivit căreia nu erau acceptate la licitație „drept experiență similară contracte în care ofertantul a îndeplinit nume propriu și prin resurse proprii mai puțin de 50 la sută din valoarea contractului”.

„La atribuirea, autoritatea contractantă a restricționat participarea operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului prin impunerea de cerințe minime de calificare nelegale și restrictive. Astfel, autoritatea contractantă a stabilit limite pentru viitorii ofertanți, limite care nu reprezintă relevanță în raport cu natura și complexitatea contractului de achiziție publică ce urma să fie atribuit”, se arată în nota de constatare a Ministerului Dezvoltării.

În același document s-a reținut că „prin neinformarea corectă a oricărui posibil ofertant prin aplicarea tuturor cerințelor minime de calificare, nu a fost asigurată o competiție adecvată, încălcându-se principiul concurenței, al transparenței și al tratamentului egal, cu efecte directe asupra eficienței utilizării fondurilor publice”.

Pentru toate acestea, a fost aplicată o corecție financiară de 25 la sută din valoarea contractului. Asta înseamnă o penalizare de 705.587 lei.

Așa cum era de așteptat, decizia de aplicare a corecției financiare a fost contestată, mai întâi pe cale administrativă, iar mai apoi în instanță. În cadrul procesului, reprezentanţii ADI Vest au arătat că cerinţele din caietul de sarcini au fost impuse în urma consultării cu specialiştii ISU, beneficiarii finali ai inevstiţiei. „Instituirea de către subscrisă în documentația de atribuire a unor condiții speciale vizând capacitatea tehnică și profesională a posibililor ofertanţi nu avea cum să ducă la o restricţionare a participării la procedura competiţională de atribuire. Condiţia experienţei similare anterioare era una ce urma să se aplice tuturor posibililor competitori”, se arată într-un document depus în instanţă.

La rândul său, directorul ADI Vest, Sergiu Bălaşa, susţine că aplicarea corecţiei financiare este absursă, în condiţiile în care proiectul a trecut prin cinci filtre, fiind verificat inclusiv de Ministerul Dezvoltării, şi nu s-au găsit nereguli. „Au fost cinci trepte de control, printre care auditul Curţii de Conturi şi ANRMAP, care este autoritatea supremă în materie de licitaţii şi nu ne-au fost găsite niciun fel de nereguli”, a spus Sergiu Bălaşa. Potrivit acestuia, ADI Vest ar trebui să câştige fără probleme procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara. În caz contrar, directorul ADI Vest nu ştie de unde vor fi plătite corecţiile impuse de Ministerul Dezvoltării.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE