Ultima oră

EXCLUSIV Muncitorii care lucrează la reabilitarea centrului istoric al Timișoarei expuși unui pericol permanent! Arheologii se tem că pot fi răniți oricând

IMG986

Tăierea copacilor din Piața Libertății din Timișoara a declanșat un adevărat scandal în oraș, primarul Nicolae Robu intrând în conflict cu iubitorii de copaci. După ce a fost acuzată de „masacru" asupra copacilor, primăria a trecut în cealaltă extremă, lăsând în picioare copaci fără valoare ornamentală care acum pun în pericol siguranța muncitorilor de pe șantier, iar mai târziu vor pune în pericol siguranța cetățenilor care circulă în zonă.

IMG986Tăierea copacilor din Piața Libertății din Timișoara a declanșat un adevărat scandal în oraș, primarul Nicolae Robu intrând în conflict cu iubitorii de copaci. După ce a fost acuzată de „masacru” asupra copacilor, primăria a trecut în cealaltă extremă, lăsând în picioare copaci fără valoare ornamentală care acum pun în pericol siguranța muncitorilor de pe șantier, iar mai târziu vor pune în pericol siguranța cetățenilor care circulă în zonă.

Lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timișoarei scot la iveală o situație absurdă. După ce au fost acuzați că taie arbori de valoare din Piața Libertății, reprezentanții primăriei au lăsat în picioare copaci fără valoare care riscă să cadă oricând. Odată cu săpăturile făcute în jurul lor, copacii au rămas fără rădăcini, iar pentru că au crescut pe situri arheologice arborii nu sunt nici înfipți în sol. „Sunt niște copaci invazivi. Stau doar pe un postament, iar zidurile vechii cetăți nu le permit rădăcinilor să pătrundă prea adânc. Sunt un pericol pentru studenții de aici și pentru muncitori pentru că nu sunt ancorați în nimic”, a spus Dorel Micle, expert-arheolog pe șantierul din Piața Libertății.

Pe lângă faptul că arborii pun în pericol siguranța oamenilor, sunt afectate și descoperirile arheologice, chiar sub copaci găsindu-se fostele băi turcești. „Se află exact în mijlocul clădirii băilor turcești. Într-o parte avem bazinele, iar în alta camerele fierbinți. Ar trebui să putem săpa acolo să vedem despre ce este vorba”, a mai spus Dorel Micle, care a mai precizat că problema i-a fost sesizată și Primăriei Timișoara.

Nicolae Robu: „E mai important să descoperi un sit arheologic”

Primarul Nicolae Robu a spus că nu i-au fost aduse la cunoștință problemele din Piața Libertății, dar a ținut să precizeze că dacă problema sesizată de arheologi e reală, arborii trebuie tăiați. „Dacă așa stau lucrurile nu văd niciun motiv pentru care să nu se iasă din blocaj. Dacă nu sunt copaci monumentali, este mai important să descoperi un sit arheologic decât să ai un copac neapărat în poziția aceea. Copacii poți să îi ai și în altă parte, pe când situl îl ai acolo sau nu îl ai deloc”, a declarat primarul Nicolae Robu.

La rândul lui, şeful Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, Adrian Bere, a declarat că problema sesizată de arheologi este cunoscută la nivelul direcţiei pe care o conduce, chiar ieri fiind trimis pe teren un specialist pentru a vedea care este situaţia. „Am văzut pozele făcute acolo şi întradevăr, din imagini e ca naiba. Au săpat la un metru lângă arbore şi a rămas doar arborele cu balot, iar în rest e în aer”, a spus Adrian Bere. Acesta a mai declarat că mâine va merge la faţa locului, urmând ca abia după aceea să se ia o decizie finală. „Dacă se impune o să îi tăiem”, a spus Bere, care a mai arătat că o să se uite şi peste proiect pentru a vedea ce arbori urmează să fie plantaţi în zonă.
IMG987
IMG988

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE