Ultima oră

EXCLUSIV Medicul care a făcut într-o lună și jumătate 10.500 de euro din șpagă, semnând pensii pentru handicap. Cea mai bună zi: 1.500 de euro

Dosarul de corupție în care este judecat fostul șef al Serviciului de Evaluări Medicale de la Casa de Pensii Caraș Severin, Sebastian Telbis, scoate la iveală cifre halucinante. Potrivit unui document intrat în posesia Redeșteptarea , din 3 martie 2014 până în 12 martie 2014, medicul a reușit să ia mită peste 10.600 de euro, pentru a emite decizii de pensionare pe caz de boală sau pentru a menține decizii deja existente.  

Foto expressdebanat.ro

MondialTrei medici din cadrul Serviciului de Evaluări Medicale de la Casa de Pensii Caraș-Severin sunt judecați într-un amplu dosar de corupție instrumentat, după o sesizare din oficiu, de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General.

Doi dintre medici, Ioan Dorel Ungur și Ioan Octavian Cenda sunt judecați în procedură simplificată după ce și-au recunoscut faptele, fiind acuzați de opt, respectiv patru acte materiale.

„Greul” din dosar este, însă, medicul Sebastian Telbis, fost șef al Serviciului și soț al unei judecătoare de la Tribunalul Caraș-Severin. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sebastian Telbis este acuzat de 361 de acte materiale de luare de mită.

Datele intrate în posesia Redeșteptarea arată și modul în care medicul încasa șpăgile, dar mai ales, norma zilnică de mită, în funcție de numărul de pacienți.

Potrivit unui document de la dosar, într-o lună și jumătate, cât a fost monitorizat de procurori, Sebastian Telbis a încasat sub formă de mită, doar pentru a aviza niște documente, echivalentul a peste 10.600 de euro.

Mai exact: 31.890 de lei, 3.350 de euro și 100 de dolari. În cea mai bună zi, 12 martie 2014, la cabinetul medicului Telbis s-au prezentat 47 de pacienți. Potrivit procurorilor, dintre aceștia, 37 l-au mituit pe doctor, bilanțul șpăgii din ziua respectivă fiind: 4.050 de lei, 450 de euro și 100 de dolari.

Nici ziua de șapte februarie, spre exemplu, nu a fost de neglijat, medicul încasând mită în valoare de 3.280 de lei și 400 de euro.

„În data de 07.02.2014, la cabinetul lui Sebastian Telbis s-au prezentat un număr de 24 de persoane în vederea reevaluării dosarelor pentru emiterea deciziei de asupra capacității de muncă și menținerea gradelor de invalidiatate. Medicul a primit de la 22 dintre pacienți suma de bani în lei și valută, în plicuri sau în bancnote înmânate direct, inculpatul primind de la pacienți suma toatală de 3.280 de lei și 400 de euro, precum și un pachet de cafea Jacobs”, arată documentul de la dosar.

Potrivit procurorilor, în 3 martie 2014, medicul a consultat 31 de pacienți și a luat mită de la 18 dintre ei, suma totală încasată fiind de 2.000 de lei și 350 de euro. Două zile mai târziu, medicul a consultat 24 de pacienți și a luat mită de la 22, încasând 1.800 de lei și 300 de euro.

„Pacienții inculpatului Telbis Sebastian i-au dat acestuia produse sau sume de bani (numerar sau puși în plic), pe care inculpatul îi punea într-un sertar al biroului de unde îi lua la sfârșitul consultațiilor și îi număra”, se arată într-unul din documentele de la dosar.

În primă instanță, medicul Sebastian Telbis a fost condamnat de Tribunalul Arad la trei ani de închisoare și s-a dispus confiscarea extinsă a unei părți din avere. Astfel, judecătorii au dispus „confiscarea extinsă cu privire la: 4.120 dolari americani,  51.244 de lei, 108.115 euro, 500 lire sterline, cabinet stomatologic situat în Timişoara, str. Liniştei, dobândit prin contract de vânzare-cumpărare  în 2013 de către Telbis Sebastian cu suma de 50.000 euro, autoturism marca VW înmatriculat în 2012, apartament nr. 8 situat în Timişoara, str. Bucureşti, dobândit prin contract de vânzare, cu suma de 50.000 euro, pe numele Telbis Andreea Laura – fiica inculpatului, autoturism marca Dacia înmatriculat în 2013, pe numele fiicei inculpatului Telbis Laura Andreea; autoturism marca VW înmatriculat  în 2013, pe numele fiicei inculpatului Telbis Laura Andreea”.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

3 Comentarii on EXCLUSIV Medicul care a făcut într-o lună și jumătate 10.500 de euro din șpagă, semnând pensii pentru handicap. Cea mai bună zi: 1.500 de euro

  1. Sefu de cabinet imparte cu directoru general ca expertiza e in subordinea Caselor de pensii cel putin jumatate din suma metge la director la CJP TIMIS DIRECTORU CAPRARU tine cu dintii descaun are interes . Sper ca intr o zi sa plateasca pt tot raul facut.

  2. La toate cabinetele e la fel ca e ca un joc piramidal se cotizeaza pana la varf .

  3. In Timis de ce nu faceti cercetari ca e acelasi sistem de operare sub firecta indrumare a directorului general IOAN CAPRARU de la Casa Judeteana de Pensii Timis

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE