Ultima oră

EXCLUSIV De ce a scăpat de pușcărie profesorul de la Medicină care vindea examene cu sute de euro bucata

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au motivat hotărârea prin care sentința de condamnare cu executare  a unui profesor corupt de la Medicină, a fost transformată într-o pedeapsă cu suspendare. Judecătorii au aplicat legea mai favorabilă, dar au avut în vedere și rezultatele din cercetare ale profesorului Daniel Cioca.

Daniel Cioca (foto: pressalert.ro)

MondialUniversitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara a fost „zguduită” la începutul anului trecut de un scandal de corupție. Daniel Petru Cioca (foto pressalert.ro), conferențiar la Catedra de Biologie Celulară și Moleculară a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, într-un dosar de corupție în care a fost acuzat că a luat bani de la studenți pentru a-i promova examenele. Potrivit procurorilor costul unui examen era 400-500 de euro dacă banii erau plătiți direct și 250 de euro prin intermediari.

După ancheta realizată de procurori, Cioca a fost trimis în judecată, iar prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Timiș, unde Daniel Cioca a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Sentința a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Timișoara, iar magistrații de aici au emis o sentință prin care Cioca a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

În motivarea deciziei, judecătorii au arătat că profesorul beneficiază odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, de principiul legii mai favorabile, asta însemnând că pentru Daniel Cioca legea mai favorabilă este vechiul Cod Penal, în baza căruia se poate aplica o pedeapsă cu suspendare.

În decizia de lăsare în libertate a profesorului, judecătorii Curții de Apel Timișoara au avut în vedere și rezultatele obținute de Daniel Petru Cioca în cercetare, dar și posibilitatea ca acesta să își continue activitatea de cercetare. „La dosar s-au depus o serie de probe din care rezultă fără putinţă de tăgadă, faptul că aplicarea pedepsei cu suspendare în acest dosar constituie un avertisment  deosebit de sever pentru inculpat, menit în a atrage atenţia condamnatului să nu mai săvârşească infracţiuni. Inculpatul este nu doar cadru didactic universitar, ci a desfăşurat şi o prodigioasă activitate ce cercetare fiind cooptat şi sprijinit financiar de diferite instituţii de stat sau private în acest sens de-a lungul timpului”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara.

Potrivit aceluiași document, actele depuse la dosar de profesoul Daniel Cioca au îndreptățit curtea să aprecieze că scopul pedepsei poate fi atins și în afara închisorii, această decizie nefiind un drept acordat condamnatului, ci o posibilitate a judecătorilor de a avea încredere în acesta.  „Aplecarea inculpatului spre cercetare şi dorinţa acestuia de a-şi îmbogăţi cunoştinţele într-un anumit domeniu, precum şi recunoaşterea meritelor acestuia de către instituţii din România sau străinătate îndreptăţesc instanţa să aprecieze că scopul pedepsei poate fi atins şi prin suspendarea executării pedepsei, iar expunerea inculpatului la mediul carceral nu doar nu ar contribui la reeducarea acestuia, ci ar putea duce, dacă nu la stoparea, cel puţin la împiedicarea continuării studiilor de specialitate şi eventual la imposibilitatea valorificării cunoştinţelor acumulate de-a lungul timpului de către inculpat”, au mai arătat judecătorii Curții de Apel Timișoara .

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on EXCLUSIV De ce a scăpat de pușcărie profesorul de la Medicină care vindea examene cu sute de euro bucata

  1. Le urez judecatorilor care au dat aceasta decizie sa ajunga pe mana incapabililor care l-au spaguit pe viermele de Cioca, sa vada care sunt consecintele „judecatii” lor.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE