Ultima oră

EXCLUSIV Anchetă DNA la Consiliul Județean Timiș. Dosarul are 7.000 de pagini!

plen-cjt-41Procurorii DNA Timișoara efectuează o anchetă la Consiliul Județean Timiș, solicitând toată documentația aferentă unui proiect european în valoare de peste un milion și jumătate de lei. Șeful DNA Timișoara a confirmat că la CJT se fac cercetări preliminarii, iar surse din Consiliul Județean au declarat că în următoarele zile la dispoziția DNA se va pune dosarul care numără 7.000 de pagini. FOTO: www.optm.ro

Mondial

plen-cjt-41Procurorii DNA Timișoara efectuează o anchetă la Consiliul Județean Timiș, solicitând toată documentația aferentă unui proiect european în valoare de peste un milion și jumătate de lei. Șeful DNA Timișoara a confirmat că la CJT se fac cercetări preliminarii, iar surse din Consiliul Județean au declarat că în următoarele zile la dispoziția DNA se va pune dosarul care numără 7.000 de pagini. FOTO: www.optm.ro

Prin programele europene disponibile în perioada 2007-2013, la dispoziția administrațiilor publice locale și județene s-au pus sume uriașe de bani, destinate sistemelor informatice menite să simplifice birocrația și în același timp să faciliteze accesul cetățenilor la anumite date și servicii de interes public.

În acest context, Consiliul Judeţean Timiş a întocmit proiectul denumit pompos „Eficientizarea serviciilor publice oferite de către Consiliul Județean Timiș prin implementarea serviciilor de e-Guvernare”. De altfel, în cererea de finanțare, managerul de proiect Dan Vladu a susținut că „proiectul reprezintă o etapă necesară în construirea la nivelul judeţului Timiş a unui sistem de e-administraţie care să interconecteze sisteme informatice integrate rezidente la nivelul primăriilor de comune/oraşe cu sistemul informatic integrat din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, şi cu alte instituţii ale adminstraţiei locale/centrale”.

Proiect frumos pe hârtie

Cu alte cuvinte, sistemul informatic ar fi trebuit să realizeze o conexiune între primăriile din județ și Consiliul Județean, legătură prin intermediul căreia să fie transmise către primari hotărârile CJT, să se gestioneze Programul Cornul și Laptele, dar şi să fie înregistrate online petițiile și să se poată descărca formulare sau chiar să fie un forum de discuții pe teme administrative. Același proiect prevede că 58 de persoane trebuie instruite în folosirea noului sistem informatic.

Cu obiective prezentate foarte frumos, proiectul a și obținut finanțare, iar la începutul anului 2011, chiar ministrul Comunicațiilor de la vremea respectivă, Valerian Vreme a venit la Timișoara pentru a semna acest proiect alături de președintele Consiliului Județean Timiș de la acea vreme, Constantin Ostaficiuc.

Ce s-a realizat în realitate?

Între timp Ostaficiuc a fost înlocuit la cârma județului de Titu Bojin, în mandatul căruia proiectul a și fost finalizat. Procurorii DNA investighează acum tocmai modul în care a fost implementat acest proiect, existând date potrivit cărora banii europeni au fost aruncați pe fereastră.
Mai exact, potrivit unor date intrate în posesia „Redeșteptarea”, proiectul declarat finalizat nu este implementat nici acum, conexiunea cu primăriile nu ar fi fost realizată din cauza rețelelor inexistente, iar funcționarii lucrează încă pe vechiul sistem. Mai mult decât atât, cursurile de instruire pentru care s-au cheltuit aproape 65.000 de lei, nu ar fi fost organizate așa cum prevede proiectul. Până la ora redactării articolului, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere vizavi de cercetările DNA și acest proiect.

Ancheta confirmată de CJT și DNA

Surse din cadrul Consiliului Județean Timiș au confirmat, însă, că procurorii DNA au trimis o adresă prin care cer să se pună la dispoziția lor toată documentația aferentă proiectului. „S-au cerut toate documentele legate de acest proiect. Sunt 7.000 de pagini. Durează cam două săptămâni până se fac copii după toate documentele. Vă dați seama ce înseamnă numai să semnezi conform cu originalul atâtea documente”, au declarat surse din cadrul Consiliului Județean Timiș. La rândul său, șeful DNA Timișoara, procurorul Tamaș Shiffbeck a confirmat existenţa unor cercetări la Consiliul Județean, dar a precizat că acestea sunt în fază incipientă.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE