Ultima oră

Eurovision 2016 România: show în două acte şi epilog

MondialActul I. Misterele Unui zero absolut. Să începem cu lucrurile frumoase. Videoemblemă excelent realizată şi acustic de echipa lui Mihai Pocorski. Cântăreaţa Jo din ”Camera Verde” (în fapt un culoar strâmt al Sălii Sporturilor din Baia Mare) se ”pisicea”, alintându-şi clişeistic colegii concurenţi, dar fără excese stridente. Ivana Voicu, sobră şi mai reţinută, a oferit surpriza unui duet cu VUNK (piesa Pleacă) descurcându-se onorabil.

Revelaţia serii: Cornel Ilie, un prezentator de clasă a vorbit semiliber, a improvizat, a fost amuzant cu decenţă, a dat lecţii de limba română la prezentatorii de meserie, a avut un speech introductiv impecabil, a avut la îndemână tot ce-i trebuie de la charismă la aplomb. Juriul (Horia Moculescu, Alexandra Cepraga, Zoli Toth, Cezar Ouatu, Andrei Ropcea ”Randi”) a avut misiunea să vorbească după fiecare piesă cu interpreţii, dând apoi notele (punctajul) la vedere şi stabilind patru cântece care intră în finală. Publicul a mai selectat ulterior două piese preferate (să remarcăm totuşi cam puţine SMS-uri, vreo 900 şi ceva pentru cea mai agreată melodie).

Băimărenii (vreo 2200), intraţi în sală cu 5 RON (o sumă simbolică) au fost entuziaşti cu măsură şi chiar politicoşi. Până şi entuziasmul maramureşenilor este admirabil de cumpătat, l-a mai stimulat din când în când Zoli Toth, care are simţul efectelor speciale. Tehnic vorbind nu s-au înregistrat probleme, echipa TVR este eficientă şi profesionistă. Cam multe pauze, dar ce ne-am face fără sponsori, astfel că le acceptăm stoici. Să revenim însă la piese şi concurenţi.

Destule şi substanţiale diferenţe valorice. După o primă trecere în revistă se detaşau clar vreo patru. Juriul s-aorientat pertinent, dar ne-a lăsat mască, neacordând nimic (atenţie, nici unul dintre membrii săi) lui Mihai Băjinariu pentru piesa Never too late (Cristian Faur – text, Andrei Tudor – muzică). De regulă cu o logică a discursului foarte limpede, dl. Moculescu ne-a băgat total în ceaţă cu aprecieri de circumstanţă la adresa lui Mihai (cel mai năpăstuit competitor, a fost abandonat în ultimul moment de dansatori, deci tot show-ul lui s-a bazat exclusiv pe vocea sa premiată la Mamaia, remarcată şi în quality bandul de la Agentul VIP pe vremea Antenei 2) şi a lui Andrei (cel din urmă doctor al U.M. ”George Enescu” graţie unui concert pentru pian şi orchestră, compoziţie proprie). Am desluşit vag un oarecare, mai mult sau mai puţin justificat, reproş la adresa refrenului, plasat într-o zonă a unor sonorităţi asemănătoare altora.

Rămânem total nelămuriţi, dar îi salutăm pe Ovidiu Anton (cantautor de forţă, de departe cel mai bun din concurs), pe Dream Workers (Cristian Faur le-a dăruit o piesă pe măsura talentului lor în expansiune), pe Florena (la 16 ani o promiţătoare speranţă) şi pe Mihai (Trăistariu!) care a cântat exact în stilul lui, care i-a lăsat generos pe dansatorii săi îmbrăcaţi în neoane să ne descrie paradisul. Publicul i-a recuperat pe Vanotek feat. The Code & Georgian dar şipe Doru Todoruţ feat. Irina Băicuţ, foarte adecvaţi estetic în calitate de cuplu scenic, dar cu discrepanţe de timbru şi vocalitate.

*Actul II. Întâmplări cu final aşteptat. Eficientul primar băimărean Cătălin Cherecheş (căruia i s-au adus mulţumiri extinse pentru ca selecţia ”Eurovision” 2016 să existe) i-a reproşat lui Cornel Ilie că nu prea a lăsat-o pe colega sa Ioana Voicu să vorbească mai mult la semifinală. Iată că la gală a vorbit mai mult, dar nu neapărat mai spectaculos. Finaliştii au cântat şi publicul a votat, decizia sa fiind aceeaşi şi după 10 minuteiniţiale şi după epuizarea celor 60 de minute.

S-a afirmat că a fost un rating bun pe Youtube, Facebook, TVR1, TVR HD, TVR Moldova + radioascultătorii România Actualităţi. Tot ce ştim noi este că la finală am avut aproximativ 2000 voturi (0,1 din populaţia României) cu un câştigător detaşat, care a obţinut 1/3 din sufragii, restul împărţindu-se între competitori, cel mai dezamăgit fiind Mihai Trăistariu, care a refuzat declaraţii la cald. Ce am avut de apreciat?

Un duet cross-over irina Baiant (soprană de operă) şi Doru Todoruţ (solist pop) şi piesa The voice, captivantă la fel ca senzualitatea delicată a artiştilor, da care vocal rămâneau departe unul de celălalt; un Paradis ”artificial” (unii spuneau Tornero II, dar nu e chiar aşa) cu floricele din gâtlejul lui Mihai (Trăistariu) care a ţinut o acută de 20 de secunde şi în rest i-a lăsat pe dansatori să evolueaze 3D, el mulţumindu-se static cu octavele sale; un cvartet foarte bun ”Dream Workers” care merita o poziţionare mai favorabilă; o cadetă de 16 ani, Florena, un talent de perspectivă apreciată de juriu şi îndrăgită de public; o mixtură aparte: Vanotek feat. The Code & Georgian cu o piesă intens difuzată la radio, de unde şi nesperatul loc II (au mai remediat ceva cu refrenul şi au mai redus pasajele orchestrale, dar nu au anulat senzaţia obositoare de repetitivitate). În fine, un cantautor tenace de 33 de ani, de patru ori nenorocos, a cincea oară triumfător cu ”Moment of silence”, o piesă de factură musical cu influenţe rock, cea mai complexă ca armonizare şi orchestraţie şi paradoxal cea mai ”melodică”, scrisă ca la carte (strofă, refren, culminaţie, text cu mesaj, într-un cuvânt competitivă).

Organizatorii ne-au aoferit în deschidere un Moroshow (un potpuriu cu de toate, de la Fraţii Petreuş la soţii Rednic, de la dumitru Fărcaş la Paula seling). În ora de televoting juriul (minus d-na Cepraga) a evoluat artistic: Zoli Toth cu percuţioniştii lui, Randi şi Cezar ”The Voice” solo şi în duet cu maestrul Moculescu. Trofeul decernat de primar învingătorului o înfăţişa pe zeiţa Isis (nu prea înţelegem trimiterea). Confetii şi artificii au desăvârşit o seară agreabilă cu un câştigător previzibil.

*Epilog. Perfect inutilă conferinţa depresă moderată de iuliana Marciuc. Prea multe osanale la adresa primarului care este mult prea expansiv, crezându-se deja în campanie electorală. Întrebări jenant de banale din partea jurnaliştilor prezenţi.

Juriul a tăcut inteligent pentru că nu a fost deranjat de nimeni. Cel mai emoţionat moment al serii a fost negreşit dedicarea de către Ovidiu Anton a victoriei mentorului său, regretatul Titus Munteanu, aflat într-o stea ”dincolo de nori”.

Gratitudinea este o floare rară. Gestul de recunoştinţă (repetat şi în alte prilejuri) întrece ca valoare umană însăşi câştigarea galei. Bravo Ovidiu Anton! ”Şcoala vedetelor” are un demn reprezentant.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE