- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

EUROALEGERI! Un lugojean a sunat la 112 reclamând ilegalităţi la o secţie de votare

Mondial [1]Un locuitor al cartierului Cotu Mic a sunat astăzi la 112, la ora 09:55. Acesta este nemulţumit de faptul că în imediata vecinătate a Şcolii „E. Murgu” unde funcţionează secţiile de votare 229 şi 230 se află un banner electoral.

„Pe aleea Tinereţii este un banner în apropiere de secţiile de votare, am reclamat la preşedintele uneia dintre secţii, apoi am reclamat la 112 şi am vorbit cu Poliţia de undeva. Au spus că vor trimite un echipaj, dar nu mi se pare corect”, a declarat pentru Redeşteptarea Akos Fodor, locuitor al cartierului.

Preşedinta secţiei, Elena Stămurean, a confirmat discuţia cu lugojeanul, susţinând că l-a rugat să facă o sesizare scrisă. „Conform Deciziei nr. 44 BEC, preşedintele secţiei de votare este obligat să înlăture doar materialele electorale de pe zidurile şi din incinta secţiei”.

Şi Poliţia a trimis un echipaj la faţa locului, care însă nu a putut decât să constate cele menţionate de lugojean.

Legal este interzisă continuarea propagandei electorale după data de 24 mai, ora 7. Textul legii este însă uşor interpretabil, deoarece nu specifică explicit dacă este sau nu ilegal ca materialele electorale montate deja să rămână la locul lor sau trebuie înlăturate.

Conform Deciziei 44/15.04.2014 a Biroului Electoral Central, „prin continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip după data de 24 mai, ora 7”.

Interpretarea dată de Bec este însă legată doar de materialele care apar ulterior celor amplasate legal în campanie. „Se înţelege de la sine că toate elementele din enumerare (n. red. – afişarea, lansarea sau distribuirea) se referă la acţiunile iniţiate după ora şi data stabilite, nu şi la materialele care au fost afişate în timpul campaniei. Este normal ca peste tot să rămână acele materiale prin oraşe”, a explicta pentru Redeşteptarea Octavian Omojnea, de la secretariatul general al BEC.

Lugojul este încă plin de bannere şi afişe în apropierea secţiilor şi nu numai.