Ultima oră

Este necesară creşterea salariului minim pe economie?

MondialÎn ultimele zile avem o nouă dezbatere naţională: nivelul salariului minim pe economie.

Să crească sau să rămână la ni­ve­lul actual? Asta-i întrebarea! Dar să prezentăm faptele pen­tru a avea idee despre cum stau lucrurile. După ce în perioada 2004 – 2009 nivelul salariului minim pe economie s-a dublat, de la 280 lei în 2004 la 600 lei de la 1 ianuarie 2009, într-o pe­rioadă de creştere eco­no­mi­că solidă, în perioada 2009 – 2012, pe fondul crizei fi­nan­ciare şi economice profunde, am asistat la o stagnare a creş­terii acestuia, de la 600 la 700 lei.

În ultimii trei ani, 2013 – 2015, Guvernul Ponta a optat pentru reluarea creşterii ac­ce­le­rate a salariului minim pe e­conomie, acesta mărindu-se cu 50%, de la 700 la 1.050 lei, cât este nivelul actual. Tot Gu­ver­nul

Ponta a anunţat atingerea ni­velului de 1.200 lei, de la 1 ia­nuarie 2016.

Deoarece Gu­ver­nul Cioloş, proaspăt instalat în funcţie, şi-a exprimat in­ten­ţia amânării creşterii la 1.200 lei, de aici a apărut dezbaterea.

Argumentele contra? Unul singur, se opun angajatorii, dar asta nu este o noutate, an­ga­ja­torii români, cu mici excepţii, ar dori să dea salarii cât mai mici angajaţilor.

Argumentele pro? Nivelul sa­la­riului minim pe economie este pe penultimul loc în Uniu­nea Europeană, cu 235 euro, doar Bulgaria practicând un nivel mai scăzut. Ori, nu poţi să opreşti exodul forţei de muncă din România dacă ni­ve­lul salariilor este unul redus.

Nu poţi să te plângi că nu ai pe cine angaja, dar în acelaşi timp să te opui creşterii salariului minim pe economie. Para­do­xal, cei care au înţeles acest lucru sunt companiile mul­ti­na­ţionale, care oferă cele mai bune pachete salariale şi care nu se opun creşterii salariului mi­nim. În schimb, angajatorii din agricultură, construcţii, co­merţ şi servicii, întreprinderile mici şi mijlocii, cei care prac­ti­că cu precădere salariul minim pe economie, se opun.

Nu este nor­mal ca o treime dintre sa­lariaţii din România să fie plă­tiţi cu salariul minim pe eco­no­mie (1,5 milioane din totalul de 4,5 milioane angajaţi).

Este clar că în cazul acestora este vorba de evaziune fiscală la greu, iar măsura creşterii sa­la­riu­lui minim este pe de o parte o pârghie de reducere a aces­te­ia, iar pe de altă parte o mo­da­li­tate de protecţie a sa­la­ria­tu­lui, care vede că preţurile şi tarifele cresc, iar salariile nu, înregistrând astfel o reducere ga­lopantă a puterii de cum­pă­ra­re.

Aşadar, ar fi timpul ca Gu­vernul Cioloş să privească şi către angajaţii români şi să înţeleagă faptul că nu poţi avea o ţară bogată cu o populaţie săracă, şi să facă eforturi în a stimula economia, în a atrage in­vestitori şi astfel a crea lo­curi de muncă.

Altfel, fără o sa­larizare decentă, nu va mai avea cine să lucreze, pentru că toţi românii calificaţi într-o me­serie şi dornici să câştige salarii cu care să-şi crească bu­nă­starea lor şi a familiilor lor, vor alege să lucreze în străi­nă­tate.

Ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru Gu­ver­nul României faptul că străinii cei mai mulţi care lu­crează oficial în vestul Europei sunt români, 2,2 milioane, pes­te marocani, turci sau po­lo­nezi.

Concluzia? Guvernul Cio­loş trebuie să mărească sa­lariul minim pe economie la 1.200 lei (aproximativ 265 euro) de la 1 ianuarie 2016 şi aş spune chiar că trebuie să se pregătească să atingă pragul de 300 euro în anul următor, 2017, adică 1.350 lei.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE