Ultima oră

Elevi de la Colegiul „Brediceanu” în vizită în Austria, într-un nou proiect european

MondialÎn urmă cu aproape două săptămâni, cinci elevi ai Colegiului Naţional „Corional Brediceanu”, împreună cu profesoarele coordonatoare Adriana Mariş şi Adina Lazăr, au participat pentru şase zile la prima vizită internaţională în cadrul proiectului Erasmus+ ESCAPE – „Enhanced Skills, Competences And Practice for the Economy”, proiect ce vizează ţările din regiunea Dunării. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi are ca obiectiv principal pregătirea tinerilor pentru o mai bună integrare pe piaţa muncii după absolvire, în contextul globalizării ce cuprinde tot mai mult viaţa secolului XXI.

La Linz, gazda primei întâlniri a proiectului, lugojenii s-au bucurat de o întâmpinare călduroasă la Linz International Business School, şcoala coordonatoare, fostă parteneră a colegiului într-un alt proiect european încheiat cu câţiva ani în urmă. Programul primei zile a mai cuprins sesiuni de lucru cu elevii şi profesorii, o „vânătoare de comori” culturale şi un tur al oraşului la lăsarea serii. La festivitatea oficială de deschidere a proiectului desfășurată sub forma unui simpozion la Camera de Comerţ a Austriei de Sus, au participat, pe lângă profesorii şi elevii din cele şapte ţări partenere, oficialităţi locale, politicieni, specilaişti în educaţie şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Erasmus+, cea care asigură buna desfăşurare a proiectelor strategice europene între şcoli.

„Un prim pas în mai buna cunoaştere dintre parteneri a fost constituit de prezentarea şcolilor participante şi a curriculumului pe care îl urmeză elevii. Am constatat astfel că şcolile partenere din Linz (Austria), Papa (Ungaria), Tabor (Cehia), Ljubljana (Slovenia) şi Vidin (Bulgaria) sunt licee cu profil economic, iar colegiul nostru şi cel din Sturovo (Slovacia) sunt licee teoretice, care pregătesc elevii în special pentru urmarea unor studii superioare. De asemenea, colegiul din Sturovo are, ca şi şcoala noastră, clase cu predare în limbile minorităţilor care locuiesc în oraş. Toţi partenerii oferă discipline de specialitate în limbi străine, în special limba engleză, dar şi numeroase activităţi extracurriculare care să dezvolte multilateral tânăra generaţie şi să îi pregătească pentru viitor”, a declarat prof. Adriana Mariş, profesor coordonator.

În următoarele zile, elevii au lucrat în echipe internaţionale pentru a proiecta „Şcoala mea de vis”, curriculum-ul şi infrastructura ce ar trebui să susţină aceste idealuri, dar şi modul în care ar trebui promovat turistic fiecare oraş din care provin participanţii. Activităţile i-au încurajat pe elevi să îşi să îşi perfecţioneze cunoştinţele de limbă engleză, să interacţioneze cu alţi tineri, să înveţe despre diverse alte culturi, să lucreze în echipă, să se orienteze şi să gestioneze mai bine timpul şi spaţiul, trăind experienţe noi şi afirmându-şi apartenenţa europeană.

La rândul lor profesorii au participat la sesiuni de lucru şi de planificare a activităţilor viitoare, module de pregatire pentru utilizarea în siguranţă a site-urilor educaţionale, de dezvoltare a unor metode educative noi, formale sau informale, de prezentare şi comparare a curriculei din ţările participante şi a examenelor de final de ciclu – gimnazial sau liceal.

Programul a mai cuprins şi vizitarea unor obiective economice şi turistice din oraş şi din vecinătatea acestuia, printre care s-au numărat Portul Linz, localizat pe malul Dunării, oraşul Enns, unul dintre cele mai vechi oraşe ale Austriei, expoziţia de artă „Pozor! Kalte Grenze”, Domul din Linz şi Centrul Ars Electronica – ´muzeu al viitorului´, unic în lume.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE