Ultima oră

E criză sau nu e criză? Gâlceavă administrativă pe locuințe

MondialDezvoltarea economică a o­rașului, șomajul zero și presiunea noilor investitori în atragerea forței de muncă din alte localități sau județe a creat o criză de locuințe la Lugoj. Cei mai afectați sunt tinerii care, în principiu, pot găsi cu ușurință un loc de muncă dar care, fiind la început de carieră, nu au venituri prea mari.

Spațiile de închiriat sunt puține și vânate repede, imediat după apariția lor în pa­gi­nile de mică publicitate. În aceste condiții, în balanța dintre construirea unei case și achiziționarea unui apartament, tinerii vor fi mai ten­tați de varianta a doua.

Dar și aici, prețurile cerute pentru locuințele de calitate sunt mari, unele prohibitive pentru tineri. Consilierii in­de­pen­denți Liviu Brândușoni și Marius Martinescu au sesizat faptul că ”în apropierea Cartierului Militari, un investitor din Timișoara ur­mea­ză să construiască 600 de apartamente cu toate do­tă­rile necesare și la prețuri pe măsură. Astfel, un apartament cu 3 camere, cu su­pra­fa­ță de locuit de 67 mp, ar ur­ma să coste 41.500 de euro, ceea ce este mult pentru posibilitățile tinerilor”.

Locuințele sociale, blocate de zece ani

În aceste condiții, cei doi consilieri acuză ad­mi­nis­tra­ția Boldea că rămâne datoare tinerilor care nu au o lo­cu­in­ță.

”Ne gândim la cele 48 de apartamente din blocul situat în Cartierul Militari, a căror execuție Boldea a oprit-o acum nouă ani. Am insistat să fie reluate lucrările din acest an, dar nimic, cred că în curând vom “aniversa” zece ani de când totul se de­gra­dează, acoperișul blocului stă să cadă, dar Boldea va promite mai departe”, spune consilierul Marius Martinescu.

În replică, primarul Francisc Boldea este ferm pe poziție și spune că nu va accepta să plătească de două ori o lucrare inexistentă în acea clădire: ”În 27 decembrie 2007, Primăria Lugoj a plătit 4 miliarde de lei, cu toate formele făcute, cu bun de plată, cu recepție semnată de primar, director economic și toți ceilalți, pentru 2.500 mp de rigips, 2.500 mp de gresie, 80 de calo­ri­fere și alte câteva lucruri pentru acele apartamente. Dar la fața locului nu s-a văzut nimic din toate acestea, deși s-a făcut recepție la lucrare, a fost semnat bun de plată, au fost plătite în 27 decembrie 2007. Când am ve­nit eu primar nu am mai fă­cut plăți, pentru că trebuia să plătesc a doua oară a­ceeași lucrare. Ori nimeni nu plătește a doua oară aceeași lucrare! Și din această cauză ne-am judecat opt ani de zile. Pentru că nici la această oră, deși din 2007 apare că s-au pus 2.500 mp de gresie și de rigips, nu s-a pus un metru pătrat! Am constatat, a constatat și Curtea de Conturi, tot. Deci, răs­pun­sul meu este că nu plătim a doua oară o lucrare care deja a fost plătită în 27 decembrie 2007”.

Locatarii din Mondialul Bocșei pot deveni problematici

Problemele ar putea deveni și mai acute, cu situația din Cartierul Mondialul Bocșei, unde 90 de familii au res­tan­țe istorice la plata utilităților. De un deceniu, chiriașii sunt datori către omul de afaceri Florin Măran, căruia îi aparțin cădirile respective.

Măran este patronul fostei fabrici de cărămidă (acum firma Tehnocer). El a cum­pă­rat fabrica, terenul și lo­cu­in­țele care aparțin fabricii. Cei care refuză semnarea noilor contracte de în­ch­i­rie­re, în condițiile în care patronul a plătit până acum energia electrică, vor fi e­va­cuați.

Același pericol pla­nează și asupra altor fa­mi­lii, care locuiesc în clădiri ale fostului Liceu Agricol, cu diferența că aici este terenul Primăriei.

Astfel, presiunii celor care vor dori să se stabilească într-o locuință decentă la Lugoj i se adaugă noul val al zecilor de familii ce urmează să fie evacuate din spațiile unde nu și-au plătit utilitățile.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE