Ultima oră

După ce le-au mâncat oile, francezii vor să-i facă pe romii repatriaţi… patroni de firme

MondialUn nou experiment finanţat din bani publici francezi dar şi din bugetul Consiliului Judeţean Timiş, de astă dată, este adresat familiilor de romi care sunt în dificultate şi doresc să se întoarcă în ţară.

Acest proiect presupune înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii pentru persoanele reîntoarse în România.

Ajutoarele destinate reintegrării sociale şi economice a familiilor implicate prevăd un sprijin social de maximum trei luni, o formare sau un ajutor în căutarea unui loc de muncă, un ajutor pentru pregătirea unui proiect microeconomic, o formare în legătură cu proiectul de înfiinţare a unei microîntreprinderi, un ajutor financiar pentru demararea proiectului microeconomic şi un ajutor pentru punerea în aplicare şi monitorizarea a proiectului timp de un an.

Deşi statul francez are nenumărate astfel exemple inutile, iniţiatorii acestui proiect încă speră că romii care nu au reuşit să trăiască bine în Franţa vor deveni afacerişti de succes în România.

Un proiect identic s-a încercat, în judeţul Timiş, încă de acum zece ani. Pe lângă primele de repatriere, pentru a-i face să renunţe să se mai întoarcă în Franţa, statul francez le-a cumpărat animale şi a finanţat micro-ferme, pentru care fiecare repatriat primea o sumă de investiţie de până la 3.660 de euro.

Acest sprijin dat de Franţa, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Primirea Străinilor şi Migraţie, a fost iniţiat în 1999 şi menţinut şi după intrarea României în U.E. După ce au primit animalele, romii le-au sacrificat şi le-au vândut, invocând că autorităţile franceze nu le-au asigurat şi hrană pentru creşterea lor.

Romii nu au putut fi traşi la răspundere, întorcându-se în Franţa imediat după aceea.

“După 1989 am plecat din ţară. Avem copii care s-au născut şi deja sunt căsătoriţi în Franţa. Am stat prin rulote, am dormit pe sub poduri, am cerşit, dar niciodată nu am stat cu gândul să mă întorc definitiv în România. Francezii pot să zică multe, dar noi romii nu am făcut nici zece la sută din ce au făcut alţii în Franţa. Acum, dacă nebunii ăia au împuşcat atâţia oameni în Paris, trebuia ca toţi musulmanii să fie expulzaţi? Nu mai merge ca înainte, suntem cetăţeni europeni, nu mai putem fi deportaţi sau repatriaţi din comunitatea europeană decât dacă noi alegem să plecăm de bunăvoie. Chiar dacă an de an romii sunt trimişi forţat înapoi din Franţa, Germania sau Italia, oricum o să se întoarcă. Ce să facem cu ajutorul lor pentru repatriere de 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil ? Nu toţi suntem analfabeţi ca să nu ne dăm seama că în România mai multe firme mici se închid decât se deschid. Nu trebuie să ai şcoală multă să-ţi dai seama ce mare patron te face statul francez, dacă te reîntorci în ţară. Şi oricum, cei care sunt analfabeţi tot nu vor deveni peste noapte afacerişti. Problema actuală a Franţei nu suntem noi romii, care de bine de rău avem unde să ne întoarcem dacă vrem, marea problemă sunt valurile de emigranţi care vin şi care nu au nimic de pierdut”, ne-a relatat telefonic, Mircea Aflat, rom din Coşteiu, emigrant în Franţa.

Deocamdată, proiectul nu menţionează nici măcar orientativ sumele ce vor fi angrenate pentru implementarea sa, însă ţinând cont de intenţii, probabil că acestea vor fi consistente.

Autorităţile locale, pe lângă implicarea financiară în acest proiect, mai au rolul ca, prin intermediul Primăriilor şi al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, să monitorizeze punerea în aplicarea a acestor măsuri de reinserţie.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on După ce le-au mâncat oile, francezii vor să-i facă pe romii repatriaţi… patroni de firme

  1. Astia sa ramana aicia in Romania sa faca firme are tara asta un vitor stralucit

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*