Ultima oră

Dulcele de Dăbuleni, pretențioşii de Mehedinți sau importații de Turcia au invadat piața Lugojului

MondialLuna iulie este perioada în care pia­ța lugojeană este invadată de mult așteptații pepeni verzi sau galbeni.

Celebrele “brand-uri” ro­mâ­neşti, pepenii de Dăbuleni, de Gotlob sau lubenițele din Mehedinți și-au făcut a­pa­riția la tarabele co­mer­cian­ților olteni sau autohtoni, care se întrec în a-și face re­cla­mă la marfa expusă.

Pre­țu­rile sunt pentru orice bu­zunar, spun ei, doar că la o simplă privire, ”harbuzii” nu prea se aseamănă cu lubenița copilăriei, nici prea mare nici prea dolofană, cu miez galben sau roșu, se­min­țe mici și dulceață de miere.

Majoritatea cultivatorilor folosesc soiuri de se­mințe din import, pentru a-și asigura liniștea în ceea ce privește cantitatea la hectar.

Unii chiar spun despre “con­cu­rența de la Dăbuleni” că au experimentat anul acesta o inovaţie radicală, altoirea lubeniţelor cu dovleac, iar astfel pepenii s-au copt mai repede, iar producţia este una pe măsură.

“Față de anul trecut producția de acum este una peste așteptările noastre. Am  ajuns să re­col­tăm și 30 de tone de pe un hec­tar. Pentru început nu vin­dem en-gross iar prețul este undeva între 1,5 și 2 lei pe kilogram, însă pe parcurs sigur că o să lăsăm din preț. Dulcele de Dăbuleni este cel mai cunoscut soi din România și de aceea așteptăm clienții pretențioși să cum­pe­re doar marfă de supercalitate. Creşterea a fost na­tu­rală, fără nici un fel de îngrăşământ chimic, ori stimulent, însă și așa am reuşit să ieşim mult mai repede cu pepenii pe piaţă decât în anii anteriori. La noi se poate spune că aproape toate familiile trăiesc din cultivarea pepenilor și vă dau un exemplu… de luna acea­s­ta din Dăbuleni vor pleca spre piețele din țară aproximativ 200 – 300 de tone zilnic”, spune Sevastița Oprea, cultivatoare din Dă­bu­leni.

Samsarii din pieţe stau cu ochii ţintă pe pro­du­că­tori, pentru a profita de câte un chilipir. Me­he­din­țe­nii n­ici nu vor să audă de afaceri cu bișnițarii de fructe sau legume.

“Venim în Lu­goj de ani de zile, așa că nu ne lăsăm păcăliți de biș­ni­țari. Lucrăm zi și noapte de ne sar capacele, așa că nu ne permitem să dăm o marfă de calitate, poate cea mai bună calitate din piață, pe câțiva bănuți. Se vinde mai bine după amiaza, iar preţul nostru este puţin mai ridicat de­cât al celorlalţi tocmai da­torită calităţii mărfii. Nu folosim nici un fel de ameliorator de creştere, pepenii sunt puşi în serii atât în solarii cât şi pe câmp, tocmai pentru a oferi clienţilor un produs proaspăt. Toate acestea ridică costurile de pro­duc­ţie. Un kilogram de folie se cumpără de la sârbi cu 2,4 euro, sămânţa este din Olanda, instalaţiile de irigare cu picătura sunt deservite de motopompe pe benzină, transportul de asemenea cos­tă şi când tragi linie realizezi că profitul pe sezon nu este unul uriaș. Sunt unii care vând chiar și cu 50 de bani la kilogram mai ieftin și se laudă că sunt pepeni ba de Dăbuleni, ba de Gotlob, ba din Gorj sau Mehedinți – vă spun eu că sunt 100% din Turcia sau Egipt. Noi cul­ti­văm undeva în jur de 2 hectare, iar pământul din Mehedinți este extraordinar pentru pepeni și cei care știu asta recunosc o marfă bună. Prețul este acum la început de 2 lei pe kilogram la pe­penii verzi și de 4 lei kilogramul pepenii galbeni”, po­vestește Dan R. Șerban, din Salcia, Mehedinți.

Prețurile de pe piața Lugojului, va­ria­ză între 1,5 și 2,5 lei pe kilogramul de pepene verde și 3 – 5 lei kilogramul de pepeni galbeni. În supermarket-uri sau ABC – uri de cartier pu­teți cumpăra ”fructul verii” cu prețuri sub 2 lei/kg, dar nu există certitudinea că este o marfă autohtonă.

Renumitele soiuri de seminţe autohtone, cum au fost cele galbene ale cultivatorilor de la Bodo sunt atât de rare încât au rămas legendă. Cu toate că erau extrem de productive, ele nu s-au mai putut aclimatiza la mo­di­fi­că­rile climatice  din zilele noas­tre şi au dispărut de ani buni din producția de masă, existând doar pe alocuri, semințe păstrate cu sfințenie de țărani și răsădite doar în grădinile din gospodăria pro­prie.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Dulcele de Dăbuleni, pretențioşii de Mehedinți sau importații de Turcia au invadat piața Lugojului

  1. Pepenii importati nu au nici-un gust, se vede ca sunt crescuti fortat.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE