Ultima oră

Dr. Mihai Breaza, severineanul ajuns în fruntea chirurgiei de la Spitalul ”Dr. Teodor Andrei”

MondialPrintre medicii tineri an­ga­jați la Spitalul Municipal din Lugoj se numără și dr. Mihai Breaza, medic specialist în chirurgie generală. Chi­rur­gul din Drobeta Tr. Se­verin are doar 36 de ani, iar perspectivele sale la spi­talul din Lugoj sunt dintre cele mai bune.

În urma o­cu­pării pos­tu­lui de manager al Spitalului Municipal de că­tre colegul său de secție dr. Erwin Flo­roni, dr. Breaza a fost pro­movat, de la 1 mar­tie, ca șef al Secției de Chi­rurgie de la SML. Mai mult, secția be­neficiază de un amplu pro­iect cu fi­nan­ța­re euro­pea­nă, care va trans­forma în mod radical fața chirurgiei lu­gojene.

”Am plecat spre vest! În loc de Franța, am rămas în Banat”

Dr Mihai Breaza s-a născut la Drobeta Tr. Severin. Tatăl este medic veterinar, iar ma­ma lucrează ca inginer con­struc­tor, în partea de pro­­iectare.

Este singur la părinți, iar înclinația spre medicină a venit treptat, relativ târziu. A făcut liceul la Turnu Severin și Facultatea de Medicină, la Universitatea din Craiova.  

Putea merge, ca medic, în Franța.

”Am zis să schimb pu­țin aerul, să merg în vest. Și am mers, însă doar până în Banat, și aici am rămas”, glumește medicul.

După rezidențiatul făcut la Clinicile Noi din Ti­mi­șoa­ra, cu profesorul Octavian Crețu, în 2013 s-a ivit ocazia e­fectuării unor gărzi la Lu­goj, iar doctorul Erwin Flo­roni, pe atunci șeful sec­ției de chirurgie de la SML, a fost de acord să scoată postul la concurs, în anul 2015.

”Lugojul e un oraș li­niș­tit, atmosfera e mult mai des­chisă ca în centrele mari. Pentru mine, ca și chirurg, esențial este că aici poți pre­găti mai bine operațiile. Nu le grăbești, nu e presiunea a­șa pronunțată, ca în centrele mari. De când am venit aici, am făcut echipă cu doctorul Floroni și am operat cazuri serioase, cum ar fi tumori, majoritatea cu evoluție post-operatorie foarte bună. Vrem să promovăm chirurgia la Lu­goj și să crească adre­sa­bi­litatea din partea po­pulației”, spune dr. Mihai Breaza.

Familia trebuie informată deschis despre operație și riscurile ei

Secția pe care o conduce dr. Mihai Breaza are 25 de paturi la Chirurgie și zece la Ortopedie și ORL. Per­so­na­lul medical cuprinde patru medici și asistente, dar a­ces­tea sunt în număr in­suficient.
Chirurgia este un do­me­niu solicitant. Spre deo­sebire de alte profesii sau chiar de colegii de breaslă, cei care și-au ales acest drum pro­fe­sional trebuie să fie mereu în formă.
Echipele trebuie co­re­late perfect, la unison. Me­dicul chirurg trebuie să aibă mereu situația sub con­trol. În sala de operație, ori­ce greșeală, cât de mică, poate face diferența pentru des­tinul, chiar pentru viața unui om.

”Oamenii vor mereu con­firmări, este firesc să fie așa. Toți speră să fie bine, toți așteaptă o încurajare. Ni­meni nu te învață din fa­cul­tate arta comunicării, dar în chirurgie ea este esențială. Sunt cazuri care se prezintă la limită, și atunci nu poți da speranțe deșarte. În chirurgie, nu e­xis­tă garanții. La Lugoj însă, nu am avut parte de a­pa­r­ți­nă­tori revendicativi, care să se manifeste violent pe co­ri­doare, ca în alte părți. În prin­cipiu, când vine un pa­cient cu probleme serioase, familia este informată des­chis despre boală și riscurile ei. Dacă explici cum trebuie, cu calm și înțelegere, ai par­te și tu de înțelegere. A co­munica un deces însă, este foarte greu, și pentru medic, și pentru pacient. Iar în chi­rurgie avem parte și de așa ceva”, spune medicul.

Cea mai aglomerată zi – opt operații consecutive !

E­xistă însă și reușite pro­fe­sio­nale pentru care merită tot efortul din lume: ”când vine după doi ani la tine un pa­cient sănătos să-ți mul­țu­mească, e o mare bi­ne­cuvântare! Nu sunt lugojean, dar lumea mă recunoaște pe stradă, în magazin și e bine să auzi un cuvânt de mul­țu­mire. Am avut acum trei săp­tămâni un pacient cu neoplasm de cap de pan­creas, operație care se face de obicei numai în cen­tre mari. Am făcut o astfel de o­perație, împreună cu dr. Flo­roni, iar pacientul e foar­te bine. A mers acasă, e vin­decat chirurgical, ur­mea­ză desigur chimioterapia. A fost un caz foarte bun. Tre­buie să mai spunem și astfel de lucruri, pentru că acum fiecare greșeală se me­dia­ti­zea­ză, se pune o ștampilă ne­favorabilă, chiar dacă medicul a făcut tot ceea ce i-a stat în putință în cazul res­pectiv.”

Pentru dr. Mihai Brea­za, primul caz a fost o a­pendicită, în timpul gărzii. Recordul petrecut în sala de operație a fost o operație de înlăturare a unei tumori, care a durat cinci ore.  La intrarea în operație, concentrarea es­te maximă.

Iar ritualul se re­petă de mai multe ori pe zi. Deși la Lugoj nu este traficul din orașele mari, cea mai aglomerată zi a fost una cu opt operații consecutive. Însă, spre deosebire de alte secții, chirurgia este una cu ”sezoane” mai mult sau mai pu­țin aglomerate. După săr­bă­torile de iarnă, există un maximum de pacienți care a­jung ”sub cuțit”, până a­proa­pe de martie, când încep lucrările agricole. Un nou ”val” va veni după Paște.

”La Lugoj există dorință de dezvoltare. Uitați-vă la proiectul noii secții de chirurgie!”

Are închiriat un apartament în oraș, iar la capitolul stare civilă, răspunde zâmbind: ”încă necăsătorit”. Timpul petrecut la spital i-a rărit tot mai mult vizitele acasă, la Severin, dar îi place Lugojul și dorește să rămână aici.

”Lugojul e un mediu plăcut, potrivit pentru per­for­manța profesională, iar co­legii sunt foarte buni. La ora actuală, nu aș renunța la așa o echipă. Orașul se dez­vol­tă, iar spitalul are per­­­spective să avanseze și el. Mă încurajează faptul că acum este voință de dez­vol­tare, de promovare a spi­talului. Nu sunt vorbe goale, uitați-vă la proiectul viitoarei secții de chirurgie, unde condițiile medicale și cele hoteliere vor fi in­com­pa­rabil mai bu­ne. Atunci vom schimba fața chirurgiei! Secția va fi foarte bine com­partimentată, nu vom mai avea atmosfera asta pe co­ri­doare”, spune dr. Breaza.

Perspectivele sunt bune, mai ales că la Lugoj s-au o­pe­rat cazuri dificile: tumori de colon, tumori de rect, toată patologia de stomac, chirugie laparoscopică, de co­lecist, histeroctomie la­pa­ro­scopică, varice, hernii, etc. Desigur, tratamentul chimio urmat în continuare la Ti­mi­șoa­ra este esențial, dar oa­menii au încredere și vin pentru chirurgie la Lugoj.

Puținul spațiu liber pe care îl are la dispoziție este fo­losit pentru relaxarea fizi­că. În cazul unui chirurg, dis­tracțiile din viața per­so­na­lă, sunt mai restrânse: ”fac mișcare de câte ori am po­si­bilitatea. N-am pretenții de culturism, dar îmi place să fiu în formă, fac fitness”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

3 Comentarii on Dr. Mihai Breaza, severineanul ajuns în fruntea chirurgiei de la Spitalul ”Dr. Teodor Andrei”

 1. și eu am fost operata de dumnealui am doua săptămâni am fost grav din spusele dimnului doctor țin sa îi mulțumesc este un mare om mare caracter sa purtat fff frumos

 2. Ing. Mihaela Drocan // 4 aprilie 2018 at 0:04 // Răspunde

  Sincere felicitari!

 3. Aurelia Sermer // 21 martie 2017 at 18:51 // Răspunde

  Felicitări!
  Sunteti de admirat!
  Succes pe mai departe in carieră!
  Aurelia Sermer
  Dr.Tr.-Severin

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE