Ultima oră

Dr. Ileana Poclid, maramureşanca din Timişoara care nu ar renunța niciodată la Lugoj

Dr. Ileana Poclid este, din toamna lui 2015, coordonator al Compartimentului de Neonatologie din cadrul Spi­talului Municipal Lugoj. Este maramureșancă și acest lucru, în cazul ei, însemnă mai mult decât un simplu certificat de naștere, este o ”carte de vizită” a unui profil aparte de personalitate.

Din clipa sosirii la spitalul lugojean, dr. Ileana Poclid s-a comportat ca un lider cu inițiativă, a adus cu ea ener­gie și nu s-a complăcut în ”anonimatul” călduț al nou­lui venit. ”Mi se pare normal ca întotdeauna să vrem mai mult” este deviza sa. Așadar, un medic nou, cu idei noi, pentru un compartiment care conține particula ”nou”, cel de nou născuți sau neonatologie.

Dr. Ileana Poclid este medic specialist și are 33 de ani. Originară din Sighetu Marmaţiei, a venit la Lugoj în urma unui concurs, după încheierea rezidenţiatului la Maternitatea “Bega” din Ti­mi­şoara. Dorința de a deveni medic o are de când se știe. A crescut într-o familie de oameni simpli, muncitori. Mama este croitoreasă, iar tatăl, lăcătuș mecanic. Oameni de toată isprava, care au încurajat-o permanent pe drumul ales. Au sacrificat totul pentru ca visele să-i devină realitate, iar acum sunt foarte mândri de ea. Mai are o soră mai mare, stabilită în Canada.

”Pentru mine, Lugojul a fost un noroc”!

“Am absolvit Colegiul Na­ţio­nal “Dragoş Vodă“ la Si­ghe­tu Marmaţiei între anii 1998-2002, am urmat apoi cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, pro­mo­ţia 2002 – 2008, apoi re­zi­denţiatul – cu prof. Ilie Con­stantin – la Maternitatea Bega, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Sunt căsătorită, am un copil, familia mea este în Timişoara, iar eu fac naveta”, ne spunea dr. Ileana Poclid.

A preluat conducerea ma­ternității lugojene după pensionarea doctoriței Sofia Groapă. I-a plăcut orașul din prima clipă şi e încredințată chiar că Lugojul a fost ”un noroc” pentru ea.

”Sunt o fire sociabilă, am fost bine primită de colegi și n-am avut o dificultate în a cola­bo­ra cu nimeni”, spune doc­to­rița care nu vrea să pă­­­răsească spitalul de aici, mai ales că Maternitatea a fost a­me­na­ja­tă şi renovată  în decembrie 2015.

De altfel, noul medic mărturiseşte că şi-a intrat repede “în pâine”, chiar în prima noap­te, asistând o naştere prin cezariană.

Compartimentul de Neo­natologie al Spitalului Municipal din Lugoj are 15 pa­turi şi este deservit de doi medici şi personal mediu auxiliar, zece asistente şi o infirmieră. Pentru un oraș aflat în plină dezvoltare, cu rată a șomajului aproape de zero și cu un flux de familii tinere care vor să se sta­bi­lească aici, neonatologia este un compartiment din ce în ce mai solicitat al Spitalului Municipal.

Un compartiment foarte ocupat: nașterile, în creștere constantă

Sta­tisticile arată că tot mai multe femei sunt mulțumite de ceea ce găsesc la spitalul din Lugoj și aleg să nască aici. În 2011 s-au înregistrat 494 de nașteri. În 2012 cifra depășea pentru prima dată 500 (505). Trendul crescător a continuat și în 2013, cu 524 de nașteri, urmat de un mic recul, 515 în 2014. În 2015, se înregistrau 565 de nașteri. În luna decembrie a anului 2015, s-a inaugurat noua maternitate a spitalului lugojean.

Evenimentul s-a reflectat în cifre: în perioada ianuarie – august 2016, la Lugoj s-au născut 370 de copii, față de 360 pe primele opt luni ale anului precedent.

Un record absolut a fost înregistrat în iulie, cu 77 de nașteri, mult peste media ultimilor ani, de 40-45 de nou născuți pe lună. Iar în 2016, s-au consemnat 651 de nașteri! În acest context, dotările venite din partea firmei ”Hella” au fost mai mult decât binevenite pentru asigurarea unui minimum necesar.

Timișoara înseamnă familia, iar Lugojul înseamnă serviciul

Coordonatoarea maternității lugojene este ea însăși mă­mică. Are un băiețel de patru ani, pe nume Alexandru Mi­hai. Soțul este absolvent de Politehnică și lucrează în Timișoara, iar dr. Ileana Po­clid își împarte timpul între cele două orașe bănățene. Timișoara înseamnă familia, iar Lugojul înseamnă serviciul. Din fericire, cele două orașe sunt legate de o au­tostradă cu acces rapid, așa că naveta nu o deranjează.
Cum arată o zi din viața sa?
”Mă trezesc dimineața la ora 6, la ora 7 plec din Ti­mi­șoara, pe la 8 sunt în Lugoj. Soțul meu duce copilul di­mineața la grădiniță, iar eu îl iau când vin, pe la două și jumătate, trei. Depinde de zi, dacă sunt de gardă, nu am această posibilitate. Până la urmă, naveta e o chestiune de obișnuință. Iar eu pot spune că m-am obișnuit. În fond, 40-50 de minute până la Lugoj este mai puțin decât o deplasare de la un capăt al Timișoarei în altul. E un efort în plus, dar nu l-aș numi un impediment. Aici există multă înțelegere din partea soțului, el știe că nu aș renunța la Lugoj”.

O doctoriță pasionată de fotbal, suporter ”Poli Timișoara”

Acasă, la Timișoara, dis­cu­țiile despre serviciu sunt rare. ”Din momentul în care am ieșit pe poarta spitalului, încerc să mă detașez de probleme. Cum mă detașez? Petrecând cu familia”, măr­tu­risește dr. Ileana Poclid. Se consideră o microbistă. Ține cu ”Poli Timișoara”, ur­mă­rește meciurile. Precizează imediat că e vorba de ”Poli” cea adevărată, cea ”veche”, din B. În copilărie a cochetat cu handbalul, iar în prezent îi place să schieze. Printre modalitățile favorite de relaxare se numără și dansul.
În ceea ce-l privește pe fiul ei, dr. Ileana Poclid spune că e bucuroasă că îi place și lui fotbalul, mingea, în general: ”Nu l-aș îndruma spre me­di­ci­nă, vă spun sincer. Să facă ce îi place! Dar uneori, când văd cu ce probleme mă confrunt,  stresul foarte mare, o­bo­seala acumulată, n-aș vrea să îl văd medic”.

”N-aș vrea să ajungem să practicăm o medicină defensivă” !

Deși este o fire pozitivă, doc­torița venită din Ma­ra­mu­reș pare dezamăgită de tendințele negative care se manifestă în ultima vreme la adresa personalului medical: ”Pretențiile sunt tot mai mari, lumea este din ce în ce mai revendicativă, la orice. Este din ce în ce mai greu. Așa, vom ajunge la un moment dat să ajungem să nu ne mai putem desfășura co­rect activitatea. Tocmai pentru că presiunea este mare din afară, suntem în per­ma­nentă stare de autoapărare”.

Mesajul său este totuși unul optimist: ”aș vrea ca lugojenii să știe că atât eu, cât și colegii mei, încercăm să ne facem treaba cât de bine putem, cu condițiile pe care le avem și în situația ge­ne­ra­lă a sistemului sanitar românesc”.

Dr. Ileana Poclid se a­daugă medicilor tineri an­ga­jaţi la Lugoj în ultimul timp – chirurgul Gelu Breaza din Drobeta Tr. Severin, ortopedul Radu Bogdan, originar din Piteşti şi nefrologul Ro­xa­na Marian din Satu Mare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Dr. Ileana Poclid, maramureşanca din Timişoara care nu ar renunța niciodată la Lugoj

  1. Morariu bianca // 10 martie 2017 at 19:13 // Răspunde

    O doctorita exterioara!Fara exagerare,este un medic dedicat ,serios și de încredere,a asistat la cezariana mea și băiețelul meu a avut ceva probleme,nu sa lăsat până nu la salvat ,îi mulțumesc din suflet😇

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*