Ultima oră

Dr Erwin Floroni, chirurgul cu ochi de şoim, ghidat după lucrul de nota 10

Atunci când am schiţat foaia de parcurs a noului serial “Redeşteptarea” – “Sal­va­tori în alb”, am vrut din ca­pul locului să scriu despre me­dicul chirurg Erwin Flo­roni. Desigur, între timp el a devenit manager al spi­ta­lu­lui Municipal “Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, dar şi în a­ceste condiţii a rămas do­rinţa de a prezenta mai întâi omul şi abia apoi chirurgul, profesionistul în halat alb.

O pasiune foarte rară, la nivel naţional

Ce se poate spune mai in­so­lit despre managerul spi­talului lugojean, decât că are o pa­siune foarte rară la nivel na­ţional? La reşedinţa sa si­tua­tă în câmp, spre Jabăr, creşte păsări de pradă. Le îngrijeşte, le dresează, le ajută să se reintegreze în natură sau, în cazul celor grav ră­ni­te, le oferă adăpost şi o­blojire. În momentul de faţă are 11 păsări – şoimi, ulii, şorecari, păsări rănite, păsări găsite sau pui căzuţi din cuiburi. Pasiunea este mai veche: ”păsări de pradă am ţinut toată viaţa. M-am lăsat, m-am reapucat în funcţie de cum a fost viaţa – dacă am stat la cămin, la facultate, n-am mai putut să mă ocup de ele.”
Cu ceva ani în urmă, ani medicul lugojean ne spunea: ”Mare parte din ele le cresc, le pun pe picioare şi le eliberez, iar altă parte o dau la crescători ca şi mine, care au aceeaşi pasiune. În fine, mai există o categorie de păsări care nu pot fi eliberate în natură, din diverse mo­ti­ve. Aici intră puii foarte mici, crescuţi în captivitate. Ei nu mai ştiu să se descurce în natură, unde ar fi victime sigure, aşa că nu mai pot fi eliberaţi. La fel se întâmplă şi cu păsările rănite foarte grav, care nici ele nu se mai pot descurca singure în săl­băticie”.

La ora actuală, în u­ni­versul pasiunii sale au apărut aspecte noi: dr. Erwin Flo­roni este primul crescător autorizat de păsări de pradă din România şi primul re­pro­ducător cu autorizaţie din ţară pentru aceste zbu­ră­toa­re. ”În mare parte, sunt pă­sări care nu se eliberează în natură. Unele, precum şoi­mul gyr, nici nu sunt specii româneşti”, precizează Flo­roni.
Interesant, pasiunea pen­tru păsări, pentru animale în general, este cea care l-a fă­cut de mic să vrea să devină medic. Dr. Erwin Floroni s-a născut la Oţelu Roşu în 13 aprilie 1973. Tatăl, originar din Gladna Română, de lân­gă Fârdea şi mama, nem­ţoiacă din Oţelu Roşu, nu au lucrat în domeniul medical.

”Asistent” la operaţiile făcute de veterinari, la sat

Dragostea pentru animale şi dorinţa de a le ajuta i-au adus micului Erwin dorința să devină medic: ”Eu chiar de mic am dorit să devin medic, am câştigat la o­limpiada de biologie cu nişte disecţii şi îmi plăcea, copil fiind, să stau cu ve­terinarii. Îmi petreceam va­canţele la sora bunicii, nem­ţoaică din Niţchidorf, unde era şef de fermă me­dicul veterinar Ro­gobete, pe care îl <asistam> la toate operaţiile”.
Ani buni mai târziu, în perioada 1991-1997, Erwin Floroni a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Timişoara, apoi revine ca stagiar, pentru un an, la Oţelu Roşu.

”Chirurgia a fost motivul pentru care m-am întors în România”

În 1998, ajunge în Ger­ma­nia, timp de doi ani, dar a­colo nu poate lucra ca şi chi­rurg, studiile din Ro­mâ­nia, pe atunci în afara UE, nefiind recunoscute. ”Chi­rur­gia a fost motivul pentru care m-am întors în Ro­mâ­nia”, spune dr. Floroni.

Consideră venirea la Lugoj o chestiune de noroc: ”Eram la Timişoara şi am aflat de la medicul lugojean Marius Murariu că dr. Jienaru a murit şi atunci m-am oferit voluntar să fac gărzi la spitalul din Lugoj. Şi aici am rămas, pentru că am avut mână liberă să fac chirurgie”.

Ce a urmat, parţial se ştie. Printre reuşitele sale profesionale sale se numără primele intervenţii la­pa­ro­sco­pice, operaţie de cap de pan­creas reuşită – cu ade­vă­rat, o raritate în medicina chiar şi din clinici mari, by­pass pe artere şi o altă per­formanţă notabilă: ope­ra­ţie de ruptură de ficat cu pacient care a supravieţuit.
Înainte de a prelua conducerea spitalului, a fost trei ani şeful secţiei de chirurgie, o secţie mare, cu 35 de paturi, pe care a mo­dernizat-o. ”După indicatori, este una dintre cele mai bu­ne secţii din spital, cu un pro­cent de ocupare a pa­tu­ri­lor de 80%”, arată dr. Flo­roni.

Manageriatul, acceptat ca o provocare, în ideea de ”a face ceva de nota 10”

Un moment din carieră care l-a marcat? ”Făcând ce mi-am dorit toată viaţa, fie­care caz a fost o pro­vo­care, orice operaţie am dorit să o fac de nota zece”.
Manageriatul intră tot la categoria provocărilor şi l-a aceeptat tocmai în această idee: ”Am acceptat ma­na­ge­riatul tocmai în ideea că pot face ceva de nota 10. Dar eu nu mă leg de un scaun. Pen­tru mine, chirugia e bucuria vieţii mele, alături de dra­gos­tea pentru animale. Do­rinţa mea e să ofer ca­li­ta­te atât actului medical, care este destul de bun şi acum, cât mai ales sub aspectul regimului hotelier şi al hranei. Contează mult, pen­tru că nimeni nu vine de plăcere la spital. Nu suntem cu nimic mai prejos decât Szegedul, medicii sunt la fel, cu calităţi, dar şi cu defecte, însă diferenţa o fac con­di­ţii­le hoteliere”.

Familia – un suport şi consilierul nr. 1

Familia chirurgului Erwin Floroni a fost binecuvântată cu trei copii – toţi, foarte buni la învăţătură. Fratele cel mare, Alex, a fost o­lim­pic naţional la biologie şi a­cum studiază genetica la Universitatea ”Ludwig Ma­xi­milian” din München. Fa­ta, I­sabella, s-a evidenţiat ca multiplă olimpică naţională la limba germană şi acum, pen­­tru prima dată, şi la ma­tematică.
Mezinul Fabian, şi el olimpic, este singurul care doreşte să devină doctor, ca şi tata. Iar soţia Raluca, traducător au­to­rizat şi pro­fesor de ger­ma­nă şi engleză, este adesea ”consilierul nr. 1” al managerului spitalului lu­gojean.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Dr Erwin Floroni, chirurgul cu ochi de şoim, ghidat după lucrul de nota 10

  1. Tremmel Cristina // 22 aprilie 2017 at 8:39 // Răspunde

    Felicitarii ,este un om deosebit ,un medic care poate fi dat exemplu prin tot ceace face . Bravo suntem mandrii cei din Otelu Rosu ca avem asemenea oameni. Mult succes in continoare Erwin!!!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE