Ultima oră

Dr. Dan Cliciovan – internaţionalul compartimentului ATI. Pleacă, dar revine mereu!

Dr. Cliciovan Dănuţ este me­dic primar ATI – anestezie şi terapie intensivă şi lucrează în cadrul Secţiei ATI din ­cadrul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei”. Este şi coordonatorul Acţiunii Prio­ri­­tare ATI din cadrul Pro­gramu­lui Naţional pentru municipiul Lugoj.

Deşi este – la cei 40 de ani ai săi, împliniţi în septembrie anul trecut – un medic tânăr, l-am ales pe Dan Cliciovan pentru această ediţie a “Savatorilor în alb” dintr-un motiv special. În ciuda tinereţii sale, dr. Cliciovan are cea mai mare ex­perienţă internaţională, lu­­­crând cu pacientul, nemij­lo­cit şi cu contract, în opt spitale şi clinici din Marea Bri­tanie (Anglia şi Ţara Galilor) şi Italia.

Dr. Dan Cliciovan a lucrat alături de colegii de la ATI din Occident în spitalele britanice Luton & Dunstable Hospital, Glan Clwyd Hospital – Northern Wales, Leicester Royal Infirmery, plus trei contracte la North Tees Hospital şi, în Italia, la San Dona di Piave – Clinica Rizzola, Spitalul ”Abano Terme” Pa­do­va, Casa di Cura ”Villa I­gea” – Ancona şi Spitalul ”Gio­vanni XXIII” – Mo­naster di Treviso.

15-20.000 de euro pe an, strânşi prin concerte şi iniţiative particulare

Cu experienţa acumulată peste hotare, revine mereu la Spitalul din Lugoj cu un singur gând: acţiune, sprijin con­cret pentru ATI, fapte şi nu vorbe. Împreună cu şefa sa, dr. Delia Radu, prin eforturi conjugate, a reuşit să a­dune pentru secţie câte 15-20.000 de euro pe an.

“Când am venit din Anglia şi mi-am dat seama de di­ferenţa de dotare, eu îm­preună cu doamna dr. Delia Radu, şeful secţiei ATI, am înfiinţat Asociaţia pentru Anestezie şi Terapie In­ten­si­vă – Lugoj. Prin aceasta a­du­năm fonduri pentru Secţia ATI, din sponsorizări şi spectacole. Sunt deja cunoscute concertele noastre de muzică po­pulară. Apropo, în luna mai vă invităm la a cincea ediţie a concertului folcloric de susţinere ATI. În plus, adunăm fişele de 2% din impozitele pe venit. Anual strân­gem 15-20.000 de euro. Din aceşti bani am cumpărat monitoare de pacient, o staţie de monitorizare, un aparat de ventilaţie mecanică şi alte lucruri pe care am reuşit să le luăm prin asociaţia non pr­o­fit. Făcând cunoscute acţiu­nile asociaţiei, am sen­­si­bilizat şi administraţia locală, care ne-a oferit, în două rânduri, câte 100.000 lei. Din acești bani am cum­pă­rat un aparat de ventilaţie mecanică şi un bronhoscop”, spune dr. Cliciovan, care a­dau­gă şi contribuţia multi­na­ţionalei ”Hella” la dotarea secţiei.

Suntem lugojeni de dinainte de 1802!

Întrebat când a revenit la Lu­goj, medicul Dan Cliciovan răspunde binedispus că nu şi-a părăsit oraşul natal ni­cio­dată, aşa cum familia sa nu a făcut-o nici înainte de 1802. Adică de mai bine de două secole!
”Sunt lugojean din tată în fiu. Provin dintr-o familie al cărei arbore a fost întocmit de unchiul meu, Ghiţă Cliciovan. El a cercetat arhivele şi a ajuns cu numele familiei noastre la începutul secolului XIX, la anul 1802. De fapt, familia este la Lugoj de mai mult timp, dar înainte de 1802 arhivele erau în slavonă şi unchiul a pierdut şirul. Pot să vă spun că ai mei, neam de tăbăcari, din familie de creş­tini ortodocşi, au fost printre sponsorii Bisericii cu două turnuri, ctitorită de obercneazul Gavril Gurean la 1759. Şi acum, toţi Cliciova­nii din Lugoj, suntem neamuri”, spune cu mândrie dr. Cliciovan.   

Eroi şi ”dezertori” pe linia frontului, în timp de pace

Secţia ATI de la spitalul lugojean are 15 paturi, doi me­dici şi personal insuficient, mai ales în ce priveşte asistentele.

”În ultimii 5-6 ani  s-a scos un singur post de a­sistent medical, în rest s-au mai rotit asistenţi cu P.F.A. Nu e rău, dar după ce noi i-am instruit şi erau buni de aruncat în luptă, ei au plecat peste hotare. Spun luptă, pen­tru că noi la ATI ducem o lup­tă la limita dintre viaţă şi moarte. Parafrazându-l pe pro­fe­sorul nostru Dorel Săn­desc, aici la ATI e linia frontului pe timp de pace. Când aceste asistente erau gata de a face faţă unei asemnea sec­ţii, au ales un alt loc de mun­că, cu contract pe perioadă nedeterminată. O asistentă de la tomograf a plecat, acum ne-a părăsit alta, care s-a dus la Centrul de dializă Braun, alta a emigrat, prin căsătorie, în SUA”, arată medicul ATI.

De unde acest devotament pentru meserie? Poate de la mama sa, asistentă medicală la Policlinica de pe str. Oltului şi apoi la spital: ”De obicei, cum mama se ocupă de teme și de creșterea copiilor, ea mi-a insuflat respectul pentru această meserie. Tu trebuie să înveți, să faci o facultate, să devii medic – spunea. În ochii ei, meseria de medic era cea mai de vază, dar nu mi-a zis asta direct, nu mi-a impus nimic. Dar când a fost să aleg, eram sigur că vreau să devin doctor. Și iată, din 2007 sunt me­dic aici, la Lugoj, după ce mi-am făcut rezidențiatul la Timișoara, la Județean.”

Dacă aș schimba ceva? Aș schimba spitalul, în întregime!

”Din 2011 am început să e­fectuez aceste contracte de muncă în străinătate. Nu schim­buri de experiență, nu sim­pozioane, ci contracte de mun­că. M-am dus să mun­cesc și să o fac și bine! Com­pa­rația cu România? Vorbim e­fectiv de sisteme medicale di­ferite. La noi sistemul este cel vechi, definitivat de co­mu­niști prin anii 70, când    s-au construit și ultimele spi­tale publice din România. Nu mai e un sistem viabil pentru zilele de zi, unde se care finanțarea spitalelor pe caz rezolvat. Nu este invenția mea termenul de rentabilitate, poate părea cinic termenul, dar este un trend european și noi ne-am raliat acestuia”, explică medicul lugojean.
Tot el spune că ”lugojenii sunt nemulțumiți de cum arată spitalul din Lugoj. Dar, cu stupoare am aflat de la membrii comisiilor de acre­di­tare, că Lugojul stă mult mai bine decât alte locuri din țară. Și atunci, dacă Lugojul așa cum e, stă mult mai bine, cum arată alte spitale?!” Din păcate, pentru spitalul din Lugoj, sistemul vechi, pavili­onar, este un mare dezavantaj. Iar aici nu ai ce face: ”în pri­mul rând, ne-ar trebui un spital care să nu fie pa­vi­lio­nar”!

Poezia în grai – leac pentru singurătatea medicilor români din diaspora

Dr. Dan Cliciovan, mereu un om ocupat, are o familie frumoasă, cu care își petrece tot timpul liber. Nu își poate imagina o ieșire, o vacanță, fără familie. Soția Andreea, originară din județul Hunedoara, este profesoară de lim­ba română la Colegiul Na­țional ”Iulia Hasdeu” din Lu­goj. Împreună au două fii­ce: Alexia, de opt ani și ju­mă­tate și micuța Aura, nou ve­nită în ”echipă”, în vârstă de opt luni.

Când e plecat peste ho­ta­re, cel mai mult îi lipsește mâncarea bună de acasă, so­ția gătind foarte bine. Există însă o conexiune mai puțin așteptată cu Lugojul: poezia în grai bănățean.

Mulți lugojeni și-l amin­tesc pe tânărul Dan Cliciovan, încă liceean, ca membru al cenaclului ”Gura satului”, coordonat de regretatul profesor Ștefan Pătruț. În a­ceas­tă calitate, de poet și recitator în grai, a apărut la numeroase emisiuni de la Radio Europa Nova, dar și la televiziune.

Poezia este și leac pentru sin­gurătatea medicilor ro­mâni din diaspora, pe care    i-a avut colegi la clinicile unde a lucrat. Chiar dacă nu sunt bănățeni, aceștia au fost foarte emoționați la auzul poveștilor și poeziilor în grai ale lui Dan Cliciovan.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Dr. Dan Cliciovan – internaţionalul compartimentului ATI. Pleacă, dar revine mereu!

  1. Un medic care a pornit de jos, făcea naveta cu trenul la Timișoara că rezident.Apoi nu și-a găsit la Timisoara post și a plecat din tara.Este printre puținii care se mai întorc înapoi.Respect!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE