Ultima oră

Două lăcașe de cult din Paris, restaurate la inițiativa unui preot originar din Belinț

MondialÎn luna octombrie a acestui an se vor încheia lucrările de restaurare ale capelei Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Române din Paris, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail.

Restaurarea s-a făcut la inițiativa părintelui Constantin Târziu, rectorul Bisericii Ortodoxe Române din Paris, actualmente stabilit la Belinț.

Tot la inițiativa sa a fost restaurată și catedrala românilor ortodocși din Paris, atât la interior, cât și la exterior.

Lucrarea  a obținut Premiul III pe Franța din partea Ordinului arhitecților de patrimoniu francezi.

”În anul 2014, la rugămintea arhitectului Ștefan Bănciulescu, am mai făcut o scrisoare către Monumentele Franceze care ne-a acordat o sumă de bani pentru restaurarea capelei catedralei noastre. Lucrările, în valoare de 43.800 de euro, au început în luna iunie și vor fi gata în octombrie. În data de 6 noiembrie va fi sfințită această capelă. Sf. Liturghie Arhierească va fi oficiată de 12 arhierei din America, Europa Occidentală și România. Printre alții, în această capelă a oficiat sfântul ortodox Ioan Maximovici al Bisericii Sârbe”, spune părintele Constantin Târziu, rectorul Bisericii Ortodoxe Române din Paris.

Reamintim că părintele Târziu a reușit la Paris restaurarea integrală, la interior și exterior, a catedralei românești situate în Cartierul Latin – 9 Bis, Rue Jean de Beauvais. Biserica datează din secolul XIV (a fost construită la 1374) și are circa 300 de enoriași.

Deși biserica aparține Statului Român din vremea Regelui Carol I, Guvernul României nu a acordat sprijin restaurării.

Aceasta s-a făcut cu sprijinul Statului Francez, care a subvenționat lucrările cu 374.000 de euro. Lucrările totale de restaurare, cu diverse contribuții, s-au ridicat la suma de 764.000 de euro.

Sfințirea bisericii restaurate a avut loc la 13 septembrie 2013.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

3 Comentarii on Două lăcașe de cult din Paris, restaurate la inițiativa unui preot originar din Belinț

  1. Catedrala Ortodoxa Romana din Paris reprezintă lăcașul ortodox de referință al comunității române din Paris. Din nefericire, renumele acestui loc sfânt este deturnat de acest articol așa-zis de informare pentru a-i face publicitate locală (cu știința sau neștiința autorului, nu vreau să speculez) preotului Constantin Tarziu. Printr-o abordare sumară a subiectului, articolul lasă impresia că preotul Târziu, a realizat de unul singur aceste lucrări. Adevărul este mult mai nuanțat si ceea ce este mult mai grav este ca vocația acestui preot in ultimii ani n-a fost nici o clipă săvârșirea sfintei taine a preoției cu care a fost binecuvântat și respectarea valorilor istorice ale Catedralei prin smerenie și respect ptr mirenii ei care sunt de fapt adevărații contributori ai Catedralei. Singurul obiectiv al preotului Târziu a fost să-și urmărească interesul propriu servindu-se de reputația acestei Catedrale. Singura lui identitate care îi poate hrăni vanitatea bolnavă este de a se mândri peste tot cu statutul de preot paroh al Catedralei din Paris. Mă rog ptr el,sa-i aducă liniște în suflet Maica Domnului.

  2. A mai venit un ratat al generatiei lui sa ne invete pe noi români democratia….,de la” Pariș”.Sfintirea unui preot ,sta oare in laude si articole in presa si la TV?de ce nu prezentați ca acest preot e recasatorit (nu cu orisicine ,cu o franțuzoaică)…si cite si se mai pot spune!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE