Ultima oră

Domnilor de la Meridian şi Salprest, scoateţi-vă labele din buzunarele lugojenilor!

MondialConducerile societăţilor Meridian şi Salprest cer insistent majorarea tarifelor la gunoi, apă şi canal. Ambele societăţi revendică aceste majorări, dând vina pe creşterea repetată a salariului minim pe economie, care le-a adus cheltuieli suplimentare. Pe lângă aceasta, mai zic dumnealor, în ultimii doi ani s-a mărit mult necesarul de materiale şi combustibili.

Dacă aleşii noştri din Consiliul Local vor legifera aceste cerinţe ale societăţilor menţionate mai sus, preţul apei va spăla peste noapte buzunarele lugojenilor dar oraşul nu va deveni mai curat şi nici la robinet nu va curge izvorul minunilor. După umila mea părere, băieţii ăştia deştepţi, vor bani mai mulţi, în schimbul unor servicii la fel de proaste. Calitatea apei potabile la Lugoj este execrabilă. Fac această afirmaţie ca simplu băutor de apă de la reţeaua publică, timp de un sfert de secol, din mai multe oraşe europene. Nu cred în corectitudinea buletinelor de analize care certifică întrebuinţarea acestui lichid, drept apă potabilă, cum nu cred că cineva care are această calitate, va avea curajul să le infirme.

Vreau să amintesc celor care au uitat sau nu ştiu, că apa nu este un produs comercial ca oricare altul şi trebuie privită mai mult ca o moştenire colectivă şi nu ca pe o afacere de gaşcă. Atunci când în amontele oraşului, la o azvârlitură de băţ avem amplasate balastiere iar apele reziduale de la Găvojdia ajung, prin Timiş, la Uzina de apă nr.2, trebuie să ai un tupeu imens ca să ceri mai mulţi bani celor însetaţi. Doar dacă apa cea de toate zilele va fi ridicată la rangul de supă instant, bogată în bacterii, virusuri, protozoare şi paraziţi, crocobauri şi mormoloci văzuţi şi nevăzuţi, poţi face acest lucru. Bei o cană de apă şi zici că ai luat prânzul. Despre canal numai de bine. Îi cam pute gura dar banii încasaţi nu au miros, aşa că, dă Doamne ploaie şi chitanţa le-o înfoaie!

Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Există şi efectul parşiv al scumpirilor. Consumul de apă s-ar putea să scadă drastic, iar malurile Timişului să se umple de gunoaie. Şi pentru că veni vorba de gunoaie, constat că utilajele Salprestului, poluează mult peste limitele admise, mediul înconjurător. Maşinile seamănă cu nişte balauri care scot fum pe toate găurile. Cred că numai la pornire, un monstru ca ăsta suge o canistră de motorină. Pe unde trece, e ceaţă ca la Londra, iar strada miroase precum lampa de petrol pe care gătea cândva bunica. Dar cel mai mult mă fascinează tractorul cu remorcă, apariţie bizară, ce mă trimite cu gândul spre începuturile civilizaţiei moderne dintr-un început de secol. În remorcă, înfipt până la brâu în gunoiul menajer, un umanoid goleşte tomberoanele pe care alţi doi nefericiţi le ridică la nivelul obloanelor. Strigătele celor trei stârnesc toţi câinii din mahala. Din când în când, tractoristul împarte cu generozitate felicitări de mamă colegilor săi, în timp ce din remorcă se scurge esenţa mizeriei umane. În urma carului alegoric cu miros de hoit, rămân tomberoanele cu gura căscată, abandonate haotic pe trotuar. Muştele roiesc în jurul lor, câinii latră iar eu mă rog Cerului să nu izbucnească holera. Aceasta este imaginea fixată pe retina amintirilor, despre activitatea trepidantă şi terifiantă a celor două societăţi.

Apa potabilă şi curăţenia oraşului sunt factori esenţiali în menţinerea sănătăţii populaţiei şi în creşterea speranţei de viaţă. Consultând statisticile medicale, constat că situaţia este alarmantă. În concluzie, ca simplu cetăţean rog primarul acestui minunat oraş să transmită celor vizaţi, următorul mesaj: Domnilor de la Meridian şi Salprest, scoateţi-vă labele din buzunarele lugojenilor!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

14 Comentarii on Domnilor de la Meridian şi Salprest, scoateţi-vă labele din buzunarele lugojenilor!

 1. Stoichescu-Doru // 18 mai 2016 at 10:57 // Răspunde

  Incompetenta si aroganta conduceri Meridianului ma tine de 5 luni fara apa la bae,3 luni au cerut harti:cereri,aprobari,angajamente de plata…si de 2 luni dorm cu capul pe ele.
  Probabil e nevoie de înlocuirea unui robinet si sant incapabili sa gaseasca timp pt.asta SA VA FIE RUSINE vedeava-s si pe voi juma de an fara apa.
  Somn usor in continuare si succes la alegeri.

 2. celor doi DIRECTORIIII>> ! Meridian si Salprest !
  face-ti ” curatenie # in apa canal si salubritate cu personalul care va sufoca cat de multi sunt ! nu vede-ti ca va impiedica-ti de ei cand intrii sau iei pe holuri lungi !

 3. borchescu marcela // 20 martie 2015 at 17:22 // Răspunde

  A venit primavera,mare bucurie pt.noi cei ce locuim la case.Purtatorii de cuvant ai Salprestuluii/GUNOIERII/ iti returneaza plasuta cu iarba din tomberon,cica este decizia conducerii…Doresc sa vad publicata aceasta decizie ca sa iau si eu una,ori trec pe mancat verdeturi si buruieni,ori cu plasuta la salprest sau pe unde o fi,caci tot ei trebuie sa o ridice.D.ul Primar sta la casa..oare purtatorii de cuvant l-au anuntat si de dansul sau va trebui sa-i aducem noi la cunostiinta.Mai asteptam si niste scumpiri caci avem de unde ,doar nu mai dam bani pe verdeturi.

 4. Cristian Savin // 17 martie 2015 at 10:46 // Răspunde

  Apa care alimenteaza strazile Banatului, Bocsei si colaterale PUTE A NOROI SI BALTA. Nu exagerez deloc cand spun acest lucru. Si asta de cel putin 2 ani. Mai mult, apa calda obtinuta din aceasta apa rece e INFERNAL de puturoasa. E NORMAL sa fie asa domnilor ?! Si acum ne veti oferi aceeasi APA IMPUTITA la un pret mai mare ?!

 5. Acum 3-4 ani cand a fost acea firma germana la noi in oras la apa si la salubritate in loc sa ne punem calumea la masa de tratative cu ei si sa facem ceva pentru lugojeni i-am lasat pe pedelisti sa-si bata joc prin ziare de ei si ceilalti care erau la putere au mers pe loc in loc sa faca ceva pentru oras (oare de ce???).

  Azi am fi putut avea si apa buna si salubritate la zi (probabil si o taxa mai mare, dar oricum vom plati din ce in ce mai mult fara a primi in schimb ceva folositor).

  • PDL-istii nu mai sunt la putere de 8 ani – in Lugoj.

   • Stiu foarte bine de cand numai este PDL la putere in Lugoj, dar la vremea respectiva erau in consiliul local si era nevoie si de votul lor pentru delegarea serviciilor de apa/salubritate iar dansii nu numai ca s-au purtat urat cu nemtii (rusine pentru noi) dar nici nu au aratat interes sa faca ceva pentru oras si cetateni.

 6. unulcareipasa mult // 26 februarie 2015 at 17:27 // Răspunde

  E bine sa ai capacitatea de a compune frumos pe o tema data, dar ca ziarist ar trebui sa te intereseze adevarul. Nu-mi amintesc ca d-l Timaru sa fi fost la conferinta de presa si sa fie la curent cu motivele reale ale ajustarilor de preturi, pentru ca nu ar mai fi povestit atat de frumos despre fumul pe care il scot masinile si despre tractorul vechi a carei activitate o descrie atat de plastic.Domnule ziarist lasati literatura cand e vorba despre cifre. Studiati bine subiectul si pe urma aveti tot dreptul sa dati cu pietre, dar sa fie pe bune ! Stim ca drumurile v-au purtat prin multe locuri cu apa de baut mult mai buna, cum ziceti, dar eu cred ca dumneavoastra nu sunteti bautor de apa !Apucativa si scrieti despre subiecte pe care le stiti bine, pentru ca e pacat, chiar aveti talent !

  • D-le „ unulcareipasa mult ”,

   Nu trebuie să particip la o conferinţă de presă ca să fiu la curent cu neputinţele unei societăţi. Consiliul de admnistraţie trebuie să găsească soluţii pentru rentabilizarea afacerii pe care o conduce, evitând pierderile, nu să stea cu mâna întinsă. Din punctul meu de vedere, ca cetăţean am voie să-mi exprim părerea vis-à-vis de serviciile pe care trebuie să le plătesc.Nu mă ascund în spatele unui anonimat şi îmi asum cele spuse, semnând. Nu arunc cu pietre şi nu practic atacul la persoană, aşa cum faceţi dumneavoastră. Pamfletul pe care îl abordez în scrierile mele este o specie literară, cu caracter satiric, intr-un limbaj oarecum violent și agresiv, menit să sensibilizeze opinia publică şi pe cei vizaţi. Pierzându-vă în cifre, neglijaţi esenţa. Jocul cu litera nu este o joacă, iar ortografia are regulile ei. Deci nu uitaţi că „unulcareipasa mult ”şi „ Apucativa si scrieti” ( aşa cum vă exprimaţi în text) se scriu : care-i şi apucaţi-vă !!!
   Cu toată dragostea, Dan TIMARU

 7. la ce mizerie e pe drumuri….si ei cer mariri de taxe , pentru ce ca treaba nu si-o fac , nu am vazut o strada spalata de nu stiu cand , masinile alea ar trebui sa misune zilnic nu sa inghitim noi acum tot praful si sarea de pe drumuri , apa potabila nu , cosuri de gunoi in parc pline si cu varf ca dau pe afar … singurul lucru care il fac e ca mai ridica si ei gunoiul …atat

 8. Bravo Dan, felicitari pentru articol!

 9. Excelent titrat : „Domnilor de la Meridian şi Salprest, scoateţi-vă labele din buzunarele lugojenilor!” !!! Felicitari pentru acest titlu care spune cat un fluviu de cuvinte !

 10. lugojan--vasile // 19 februarie 2015 at 9:29 // Răspunde

  Vom fi de acord si cu majorarea preturilor la aceste servici doar cind vom avea servici de calitate ——presiune la apa si sa putem sa o consumam. Nu stiu cum a putut domnul director groza sa spuna ca se fac analize la apa din doua-n doua ore ,cind un angajat spune ca nu are cine sa faca pentruca nu sunt specialisti acolo permanent.In privinta curateniei e si mai crunt cind vezi cum se face .In urma lor trebuie sa mai faca cineva ei prin cartiere doar aduna hirtiile din cind in cind ,iar cei care descarca pubelele lasa urma dupa ei si nici nu matura in jurul lor pentruca zic ei ca nu e treaba lor –dar a cui ?Containerele de sticle nu vine nimeni sa adune din ele doar boschetari care si ei lasa numai mizerie pe jos —oare pentru astia nu e politie locala sa-i puna la punct?Si ar mai fi multe de spus in privinta bunului mers al orasului ,dar haideti domnilor din conducerea acestor instituti sa ne aratati ca se poate sa avem un oras in care locuitori sa traiasca civilizat ,iar daca credeti ca nu sunteti capabili va rugam politicos eliberati locul pentru cei care vor sa faca ceva bun in oras.

 11. Asa din pura curiozitate // 18 februarie 2015 at 11:54 // Răspunde

  Cat ne-a costat pe noi lugojenii , deszapezirea din iarna aceasta ? Dar va rog ,vreau un calcul cu numar de utilaje , strazi , kilometri ,salariati ,combustibil , materiale specifice ,achizitii scule ,consumabile ,mentenanta utilaje ,servicii cu terti ,stocuri ramase ,valoare lei sau euro / Km . Eventual si alte cheltuieli pentru ca sunt constient ca nu este o treaba usoara .Banuiesc ca se poate face asa ceva avand in vedere ca zilele astea facem trecerea de la iarna la iarba. Multumim bunului Dumnezeu pentru inca o iarna usoara pentru banateni.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE