Ultima oră

Dispăruți! Lugojul, inexistent pe harta parlamentarilor timişeni

MondialDacă un elev nu se prezintă la şcoală, un an, nemotivat, riscă să fie exmatriculat. Dacă un angajat îl ”fen­tează” pe patron şi nu vine la lucru, e concediat rapid. Dar dacă un parlametar face asta un an de zile, omul e bine mersi, mai dă un interviu pe la TV sau este chiar avansat… ministru.

La alegerile din 2016, lista parlamentarilor de Timiş cuprindea, la Camera Deputaților: PSD: Călin Do­bra, Alfred Simonis, A­drian Pau, Bianca Gavriliță, PNL: Marilen Pirtea, Ben-Oni Ardelean, Pavel Popescu, USR: Cătălin Drulă, ALDE: Marian Cucșa şi PMP: Cornel Sămărtinean, iar la Senat: PSD: Eugen Do­gariu, Adrian Diaconu, PNL: Alina Gorghiu şi USR: Nicu Fălcoi. Dintre aceştia, Călin Dobra a cedat postul de parlamentar pentru a prelua şefia Consiliului Judeţean Timiş.

Purtătorii numelor de pe listă au fost rar văzuţi prin Lugoj, la audienţe în care să-i asculte pe cetăţenii care i-au ridicat, prin votul lor, în dregătorie. Atunci când au venit, au fost pe post de suport la diferite campanii electorale sau pentru a aplana sau tranşa conflictele politice ale subor­donaţilor din teritoriu.

În loc de audiențe, caravana electorală, conferințe de presă și… lansări de carte

Scuza tipică a parlamentarilor de Timiş, care ar trebui să ne reprezinte, este că audienţele se pot ţine şi online, unde omul întreabă de ”mere”, i se răspunde de ”pere” şi totul se încheie cu un răspuns vag sau o amânare. Ca să nu mai vorbim că nea Vasile, omul de rând, nu are nici computer şi nici acces la internet, fiind rupt total de cei pe care i-a mandatat să îi repreznte interesele.

La PSD, vremurile când Sorin Stragea îşi respecta mandatul de deputat şi acorda regulat audienţe, în regim cel puțin lunar, au trecut de mult. La fel, au apus și la Făget vremurile când Dorel Covaci, destoinicul primar devenit deputat, ținea permanent legătura cu cetățenii. PSD-iștii mai noi au fost activi prin… comunicate și conferințe de presă, chiar și reuniunile electorale fiind cu circuit închis, cum a fost cea de la teatru, cu Bianca Gavriliță în prim plan. Mai activ și mai conectat la realitatea Lugojului a fost Călin Dobra, cel care a abandonat postul de parlamentar, în favoarea președinției CJT.

La aliații ALDE, Marian Cucșa a fost la Făget, mai puțin la Lugoj. În perioada când filiala lugojeană a fost condusă de Iosif Groza, prezențele au fost mai dese, dar doar sub formă de conferințe de presă. Culmea, cel mai activ parlamentar în relația cu orașul nostru a fost vicepre­șe­dintele ALDE, Varujan Vosganian, care a venit de trei ori la Lugoj, dar în calitate de scriitor, la lansarea volu­melor sale.

La Pro România, tăcere totală. Adrian Pau, trecut din ianuarie 2019 la Pro România, nici nu are cabinet parlamentar la Lugoj. PMP-istul Sămărtinean a venit la Lugoj doar pentru a face ordine în filiala măcinată de scandaluri, înlocuind doi lideri de partid. Cât despre UDMR-ul local, viața sa e foarte discretă.

PNL își va amenaja un nou cabinet parlamentar

PNL își va amenaja un nou cabinet parlamentar. “Suntem în curs de amenajare a spațiului pe care-l deținem la fosta Baie Comunală. Acesta va putea fi pus la dispoziția parlamentarilor PNL pentru audiențe, dacă ne vor solicita sprijinul în acest scop. Până în prezent doar deputatul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, s-a arătat interesat de problemele reale ale lugojenilor și ale Lugojului, propunând în parlament anularea datoriilor uriașe ale Spitalului municipal dr. Teodor Andrei și a susținut alocarea unei finanțări pentru viitoarea centură de sud a Lugojului.

La sediul nostru din Piața J.C. Drăgan, în apropiere de fosta Prefectură, avem un secretariat cu program permanent de luni până vineri, între orele 8-16, unde orice problemă sau nemul­țu­mire, pe care lugojenii o sesizează, va fi preluată și transmisă în scris parlamentarilor noștri din cele două camere”, a declarat Claudiu Buciu, președintele filialei liberale lugojene, care a obținut cel mai bun scor la europarlamentare.

USR-iştii, cu audiențele în stradă

Liviu Brîndușoni, preșe­din­tele filialei Lugoj, spune că ambii parlamentari de Timiș din partea USR se află la primul mandat.

”Se­na­torul Nicu Fălcoi s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai activi parlamentari de Timiș, organizând audiente chiar și în stradă la Lugoj. Alaturi de deputatul USR de Timiș, Cătălin Drulă, Președinte al Comi­siei pentru Tehnologia In­for­mației și membru în Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaților, Nicu Fălcoi a deschis în luna martie 2018 un cabinet parlamentar la Lugoj, situat pe strada 20 Decembrie 1989 nr. 4. În perioada care a trecut de la inaugurarea acestuia, cei doi parlamentari de Timiș au fost prezenți la Lugoj pentru a discuta, ori de câte ori a fost nevoie, cu cetățenii care s-au înscris în audiența, dar și cu sim­pa­tizanții USR, ori membrii filialei locale. Ambii parlamentari au fost prezenți la Lugoj și pentru a lua par­te la diversele acțiuni ale filialei, în stradă alături de cetațeni, discutând pro­ble­mele pe care aceștia le-au ridicat. Cei doi s-au implicat în rezolvarea unor probleme ale lugojenilor, în urma unor interpelări făcute în scris, precum demersul făcut de senatorul USR Nicu Fălcoi, în obți­ne­rea unui răspuns din partea Ministerului Apărării Na­țion­ale, cu privire la rezolvarea situației drumului de acces în cartierul Militari, sau cel al deputatului Cătă­lin Drulă cu privire la fi­nan­țarea proiectului privind realizarea Centurii de sud a Lugojului. Senatorul Făl­coi a ținut săptămânal audiențe online cu cetățenii, fiind singurul parlamentar de Timiș care își prezintă un Raport de activitate săptămânal”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE