Ultima oră

Dezinsecție cu scandal la Lugoj! Boldea şi Martinescu vor merite degeaba

MondialLupta politică permanentă, care deja îi agasează pe lugojeni, se pare că nu mai are niciun domeniu descoperit. Ultimul teren de luptă sunt spațiile verzi, parcurile și malurile Timișului, care vor face obiectul dezinsecției anuale.

Actualul primar, Francisc Boldea, spune că doar el a început la modul responsabil procesul de dezinsecție, apelând la aviația utilitară. Fostul primar Marius Martinescu, acum consilier de opoziție, insistă ca lucrarea din acest an să fie executată cu responsabilitate, iar banii să nu fie doar ”pulverizați din avion”.

Martinescu se laudă

Se știe că, din aprilie până în septembrie, se manifestă focarele bolii „celor 1000 de fețe” (boala Lyme), de­clan­șa­tă de mușcătura de căpușă. Pe lângă căpușe, un alt pericol de sezon, care nu trebuie subestimat, este cel al țân­ța­rilor, care pot prin tran­s­mitere să crească incidența unor boli grave: encefalita, febra galbenă, malaria etc. Trebuie spus că măsurile de dezinsecție nu sunt facultative, ci există recomandări în acest sens de la Direcția de Sănătate Publică Timiș.

Martinescu este foarte vocal la acest capitol: ”Săp­tă­mâna trecută, marți, am depus la Primărie Proiectul de Hotărâre cu titlul Dez­in­secția preventivă în municipiul Lugoj. Surpriză: am reușit să trezim gândirea lui Boldea! În ședința ordinară din data de 25 mai 2017 se vor aproba 65.000 lei pentru dezinsecție în municipiul Lugoj. Sperăm să nu fie doar zgomot cu efect nul, așa cum s-a mai întâmplat”.

Boldea îl contrează

”Am citit pe un site că, la Timișoara, primarul Robu nu a făcut de trei ani dez­in­secția și deratizarea. De trei ani, noi nu mai primim bani de la Consiliul Județean Timiş și totuși am apelat la aviația utilitară pentru dez­ins­ecție. Ni s-a facilitat a­ceas­tă posibilitate de către domnul Pompiliu Stanciu de la Aeroportul Cioca (n.r: pro­prietar este Consiliul Ju­dețean Timiș). Dezinsecția aeriană este mult mai co­mo­dă, mai eficientă și mai rapidă pe o suprafață mare, de 10.000 de hectare. Pe o astfel de suprafață, nu există posibilitatea de a face dez­in­secția la sol”, a declarat prima­rul Francisc Boldea.

Pentru dezinsecția ora­șu­lui, pe toată suprafața, s-au pus la bătaie 65.000 de lei, suma fiind trecută la rectificare în bugetul local. Deratizarea va fi plătită tot de Primărie. Suma totală pentru deratizare și dezinsecție este de 90.000 de lei.  

Anul acesta, spune edilul șef, vor fi efectuate cinci cur­se cu avionul, dintre care trei vor fi pe ambele maluri ale Timișului. Zborurile sunt programate la începutul lui iunie.
”Nu pot să îmi explic cum domnul Martinescu, în 12 ani, nu a adus niciodată avionul pentru dezinsecție. Martinescu nu a făcut-o în 12 ani, eu am făcut asta ultimii patru ani la rând. Îna­in­te, nu s-a făcut deloc, iar acum ne cere să punem în practică un lucru pe care îl fa­cem în mod curent”, de­cla­ră Francisc Boldea.

Primarul se mândreşte cu combaterea ciorilor

Primarul vrea să repete dez­insecția în fiecare an, pentru că rezultatele deja se văd: ”anul trecut nu am mai avut probleme cu căpușele”.
De altfel Primăria a mai repurtat un succes împotriva dăunătorilor. Combaterea cio­ri­lor cu ultrasunete s-a dovedit a fi un proiect reușit: ”Am dat 2.000 de lei pe un singur aparat cu patru boxe, cu ultrasunete, care bat spre Parcul Prefecturii. Astfel, am reușit să eliminăm 90% din ciori. Ați mai văzut mi­ze­rie în parc? Nu. Pre­co­nizăm să achiziționăm încă un aparat, pentru că ultrasu­ne­tele le deranjează foarte tare, părăsesc cuiburile și nu

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE