Ultima oră

Destinație de vizitat lângă Făget! Pietroasa: de la Peștera Albastră, la povestea răchiei și legenda unui duel

Mondial

Localitatea Pietroasa, renumită pentru portul popular românesc, dispune de un bogat potențial turistic natural, nevalorificat încă în întregime, cu toate că Drumul Județean 684 și cele comunale oferă posibilități de a se intra cu mijloacele auto până în inima acestei frumoase zone naturale, iar de aici se poate înainta pe văile apelor sau pe cărări ce urcă șerpuind spre culmile munților.

Cea mai importantă miză a promovării comunei Pietroasa pentru dezvoltarea turismului în Timiş o reprezintă conectarea acesteia la proiectul ”Mic dejun la Margina” şi încercarea de in­clu­dere în acest demers a pen­siunilor turistice care se află la mijlocul distanţei dintre cele două comune apropiate, iar cu sprijinul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului și Aso­cia­ția Peisagiștilor din România AsoP, filiala Vest, pitoreasca comună se străduiește să iasă la lumină și să-și pună în valoare potențialul turistic.

În acest sens, zona Pietroasa vine cu multe puncte de atracție, de o frumusețe rară și unice în țară, ce sunt incluse într-un pro­iect intitulat “Povestea răchiei”, care foloseşte tradiţia prelucrării prunelor, gospodarii din zonă fiind adevărați ”meșteri” în fa­bricarea ”răchiei de prună”.

Primul loc propus pentru vizitat, și mai puțin cunoscut, este Peştera Albastră, care se remarcă prin cromatica dominantă și unică – al­bastru de Pietroasa, atent stu­dia­tă de către speologi.

Pentru a ajunge la peșteră, dru­meții trebuie să fie atenți deoa­rece drumul spre aceasta nu este marcat, iar intrarea nu este foarte mare, așa că se poate trece cu mare ușurință de ea.

Mașina se poate lăsa în sat, pentru că se poate merge doar pe jos, trecând pe lângă postul de Po­liție și urmând firul văii. Dru­mul până la peșteră este de a­proape o oră, în mers de plim­bare, traseul fiind unul ușor.

După ce se ajunge la o în­gus­tare a văii și se dă peste un pârâu, se continuă drumul mai departe, urmărind partea stângă de ver­sant.

În Peștera Albastră va trebui să vă așteptați la un loc destul de umed. Tocmai de aceea va fi nevoie să purtați o încălțăminte a­decvată. Fiind neiluminată, poate fi vizitată doar cu lanterne pu­te­r­nice.

Odată intrați în peșteră se poate constata că culoarele sale se mă­resc destul de mult, iar nuan­țele rocilor sale sunt destul de unice ca urmare a aspectului lor frumos colorat. Așa cum este si denumirea, st­a­lag­mi­tele peșterii sunt de nuanță pală de albastru.

Fauna din peșteră este spe­ci­fică acestui tip de adăpost, aici putându-se întâlni zeci de lilieci de diferite specii.

Pe lângă acest punct de atracție, turiştii sunt invitaţi să se de­lecteze şi cu numeroase fru­mu­seţi naturale şi forme inedite de relief: chei, cascade, precum cea de la Șopot, repezişuri sau for­maţiuni săpate în calcare, ca peştera mai sus menţionată sau bine­cu­nos­cuta peșteră de la Ro­mânești și Sfinxul de la Cri­vi­na, din apro­pierea localităţii Crivina de Sus.

Iar dacă tot suntem în zona Pietroasa, nu trebuie ratată biserica din bârne de stejar din localitate, lucrată din secure şi în formă de corabie.

Lăcașul de cult a fost con­struit în 1779 în stil baroc, iar a­co­perişul este din ţiglă și as­cunde şi o serie de picturi murale remarcabile şi obiecte vechi de cult. Există încă un deficit semnificativ în ceea ce privește spațiile de cazare și capacitatea de a asigura servicii de masă turiștilor. Parțial, acestea sunt suplinite de funcționarea Cen­tru­lui de agrement Poieni-Strâmbu, dar și a cabanei de vânătoare Che­ia, care are șapte camere du­ble cu baie proprie, TV și frigider, sală de mese, bucătărie, terasă și piscină. Solicitarea de cazare se face la Direcția Silvică Timiș.

Posibilităţi de cazare se mai pot găsi în comunele aparți­nătoare localității Pietroasa, unde se găsesc localnici dornici să primească turişti din toate zările.

Legendele locurilor, precum mitul Măresei, o baroneasă de pe timpul împăratului Franz Josef, al cărei fiu s-a duelat pentru o fată la Viena și ar fi fost îngropat într-un sicriu de cristal, în Poieni, amintirea mocăniței, preta­bi­li­tatea peisajului pentru crearea u­nui parc de aventură sunt pre­mise pentru descoperirea și valorificarea văii pitorești a Begăi la cazane, cum spune glumeț pri­marul din Pietroasa, cu trimitere la cazanele de răchie.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE