Ultima oră

Despre ură şi anormalitate în spaţiul public: “torţionarul”, “nesimţita” şi “boşorogul pedofil”

MondialO femeie care fuma o ţigară electronică este bătută de doi pensionari într-un troleibuz RATB. Un pasager filmează cu telefonul mobil scena, asezonată cu palme, îmbrânceli şi înjurături. De pe coloana sonoră a filmuleţului se desprind câteva replici: „Comunistule! Comunist împuţit! Torţionarule!”, „Nesimţito, miroşi a băutură”, „Eşti un boşorog pedofil” etc. Poate părea un fapt divers, unul din multele cu care ne inundă, zilnic, aşa-zisele televiziuni de „ştiri”.

Totuşi, înclin să cred că toată povestea asta mizerabilă are şi valoare de consultaţie medicală periodică. De test medical, care măsoară paranoia la nivelul întregii societăţii româneşti. Şi ce aflăm la acest nivel? Multe chestii îngrijorătoare: agresivitate, lipsă de educaţie, misoginism, paranoia. Şi, dincolo de toate, o profundă şi periculoasă alienare. O alterare a fiinţei umane, care nu mai e capabilă să comunice normal cu restul semenilor. Anihilarea definitivă a celuilat, prin metoda primitivă a pumnului, devine soluţia acceptată de tot mai mulţi dintre semenii noştri. Citind reacţiile din mediile de socializare, precum şi comentariile postate pe ediţiile electronice ale ziarelor, ajungem la concluzia că, din păcate, nu exagerăm şi nici nu generalizăm prea mult. Femeia în cauză e făcută „panaramă” şi „accident genetic”. O altă opinie exprimată „civilizat”, conform regulilor oricărui site, spune: „trebuia să-i rupă gura şi să o umple de borş!”. Un alt comentariu sec „merita bătaie, femeia”, primeşte prompt un răspuns la subsol: „respect” (scris cu majuscule, pentru a sublinia respectul faţă de o astfel de atitudine). Desigur, pe de altă parte, este încondeiată o întreagă categorie: „aşa a rămas generaţia asta de boşorogi sclerozaţi!”. Şi toate astea, după ce într-un alt mijloc de transport, de data asta un tramvai din Cluj, un băieţel de 3-4 ani e filmat când trage cu sete dintr-o ţigară, fără să deranjeze pe nimeni în jur.

Gradul de dezbinare, de ură şi anormalitate din spaţiul public este susţinut, din motive de “rating” şi scandal cu orice preţ, chiar de cei care ar trebui să-l cenzureze din start. La rubrica de comentarii a oricărei publicaţii on-line, sunt afişate vizibil regulile pentru cei care postează comentarii: “nu sînt permise materiale ce au un caracter defăimător, obscen, indecent, abuziv, violent, pornografic, ameninţător, hărţuitor, discriminatoriu sau care constituie îndemnuri la ură sau sînt ilegale”. Păi bine, peste trei sferturi din comentarii exact asta sunt: violente, defăimătoare, incitatoare la ură şi violenţă. Astea par preţuite, ele dau “sarea şi piperul”! Ba chiar am senzaţia că, după două-trei comentarii normale, echilibrate, hop sare musai careva să pună paie pe foc, să aprindă incorect disputa şi poporul să dea “click” în continuare, pentru a-şi vărsa umorile.

Este un fapt: în lumea virtuală de la noi, atitudinile cu caracter rasist, xenofob, antisemit, extremist naţionalist, misogin, proliferează la “liber”. Şi atunci, ne mirăm că au ajuns să prolifereze şi în cel real? De câte ori dau peste un om excesiv de categoric, de vehement, care încearcă cu orice preţ să-şi impună ideile, sunt sigur că “ceva” nu tocmai la vedere îl mână în luptă, mai presus de conştiinţă şi justeţea opiniilor. Până şi postacii plătiţi ai partidelor, în toată “splendoarea” lor morală, sunt mai de înţeles decât cei care seamănă constant ura şi dezbinarea în spaţiul public, cu răbufniri zilnice care au depăşit, prin constanţă şi frecvenţă, stadiul de simplu fapt divers.

Să fie vorba doar de inconştienţa unor frustraţi, care macină astfel societatea din interior? Cât ne afectează dezbinarea asta pe toţi, nu putem şti. Însă având în vedere evenimentele care se precipită în jurul României, tema merită un moment ceva mai lung de meditaţie.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Despre ură şi anormalitate în spaţiul public: “torţionarul”, “nesimţita” şi “boşorogul pedofil”

  1. „toată povestea asta mizerabilă are şi valoare de consultaţie medicală”: corect; ba chiar este o analiza medicala !
    Si presa a lucrat din greu in ultimi 25 de ani la raspandirea epidemiei astea.
    Ce semeni aia culegi !

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE