Ultima oră

Decorat de Preşedintele României! Adalbert Batkai, antrenorul celor peste 1000 de sportivi

MondialSportul lugojean a făcut mereu cinste urbei de pe Timiş, înscriindu-se alături de valorile culturale recunoscute pe tot mapamondul, drept unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai locului.

De-a lungul timpului au ţinut stindardul sus per­for­meri cu rezultate re­mar­ca­bile, la cele mai înalte ni­ve­luri (balcaniade euro­pe­ne, mondiale, olimpiade), dar şi un corp de antrenori price­puţi care au descoperit şi au ştiut să formeze sportivi de cea mai înaltă clasă, care au cucerit atâtea şi atâtea me­da­lii.

Să ne amintim că la Lu­goj s-au format Alina Go­reac, Fran­cisc Horvath, Claudiu Za­nier, Robert Papp, Lavinia Mi­loşovici sau Corina Că­prioriu şi mulţi alţii care au a­tins cul­mile gloriei spor­ti­ve.

De toţi suntem mândri, dar să nu uită că  per­for­man­ţele spor­ti­ve de excep­ţie nu puteau fi realizate fă­ră munca celor care au pre­dat sportul la Lu­goj. Unul dintre cei care au fă­cut po­sibilă împlinirea vi­selor de campioni este cu­nos­cutul antrenor de judo Adalbert Batkai.

Numărul sportivilor pregătiţi depăşeşte cifra 1000

Adalbert Batkai (Micuţul cum îl alintă prietenii), a­cum în vârstă de 68 de ani, o­riginar din Dumbrava, lângă Făget, este poate cel mai titrat antrenor de judo lu­gojean, al ultimelor de­ce­nii. Deşi ca sportiv nu a avut niciodată de-a face cu judo-ul, fiind handbalist în tinereţe, Batkai a reuşit să formeze pe bandă rulantă, aproape, performeri la nivel naţional, balcanic, eu­ro­pean şi olimpic. Dedicat şi luându-şi în serios meseria de antrenor, profesorul de sport Batkai a reuşit să se spe­cializeze singur în spor­tul judo-ului, ajungând până la nivelul de lot naţional.

“În­totdeauna meseria pe care am ales-o am încercat să mi-o îndeplinesc ca la car­te. Antrenamentele le-am ţinut Dumnezeieşte şi nu am făcut rabat de la ri­goa­re şi exactitatea meto­de­lor de predare. În per­ma­nen­ţă am încercat să mă in­formez despre noutăţile în do­meniu, să fiu la curent cu tot ce a apărut în ramura pre­dării exerciţiilor şi pro­ce­deelor. Am urmărit atent la fiecare concurs elemen­te­le de tehnicitate care m-au in­teresat şi am încercat să le a­plic şi la noi”, a spus A­dal­bert Batkai.

Acesta este ab­sol­vent al Facultăţii de Sport de la Timişoara, din anul 1969 şi al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, din anul 1973, iar după eve­ni­men­tele din decembrie 1989, s-a înscris la Academia de E­du­ca­ţie Fizică şi Sport de la Bucureşti.

Primul contact cu judo-ul, în calitate de an­tre­nor l-a avut în 1972, când a fost repartizat la fosta Ca­să a Pionierilor din Lugoj. Din 1990 s-a transferat la Clu­bul Sportiv Şcolar Lu­goj, catedra de judo, unde a rămas până la pensionare în 2013, cu o întrerupere între 2002-2005, când a antrenat lotul naţional feminin, can­to­nat la Cluj. În toată ca­rie­ra s-a a pregătit peste 1000 de judokani, 300 dintre a­ceş­tia ajungând medaliaţi, la diferite niveluri de per­formanţă.

Din mâna s-a la loturile naţionale au plecat 10 sportivi. Cele mai multe re­zultate le-a obţinut cu fe­te­le, dar a pregătit şi băieţi. De fapt primul titlu de cam­pion naţional l-a obţinut prin Florin Ciuciu, în 1976, iar în anii 80 grupa sa de sportivi (băieţi) s-a clasat a doua la fos­tul Festival Na­ţio­­nal Pio­nie­resc, rezervat Ca­selor Pio­nierilor.

A fost felicitat de  Preşedintele României

Graţie numeroaselor re­zul­tate reuşite în munca de an­tre­nor, după anul 2000, A­dalbert Batkai avea să pri­mească cea mai înaltă re­cu­noaştere a carierei sale, de­ve­nind singurul antrenor lu­go­jean decorat de un pre­şedinte d­e stat. Era în luna mai a anului 2004, când a fost chemat la Bucureşti la o ce­remonie de premiere or­ga­ni­zată de preşedinţia Ro­mâ­niei.

“Am fost invitat la Casa Poporului, într-un ca­dru cu protocol foarte înalt, nici nu ştiam prea bine des­pre ce era vorba. M-am pre­zentat în treningul oficial de la lotul naţional şi atunci cei care se ocupau de eve­ni­ment mi-au spus că e nevoie de o ţinută serioasă, de un cos­tum. Cu ajutorul unui prie­ten, care avea mărimea mea la sacou am reuşit să fac rost de hainele potrivite. Atunci preşedinte era Ion Iliescu, care a acordat mai multor sportivi şi antrenori de­coraţii, pentru merite deo­se­bite. Eu am primit Or­di­nul şi Medalia Meritul Sportiv, clasa a II-a, cu o ba­retă pentru rezultatele ob­ţi­nute cu sportivii lotului na­ţional la Campionatul de Judo pentru Seniori, de la Bu­cureşti, din 2004. Am stat alături de Florin Ber­c­ean, antrenor principal al lotului feminin de ju­do, judoka Alina Dumitru şi Ioan Aluaş, camioane eu­ro­pe­ne în 2004 la 48 kg, res­pec­tiv 52 kg şi de îno­tă­toa­rea Camelia Potec. E cea mai importantă recunoaş­te­re din cariera mea, care mă onorează şi consider că e un lucru deosebit să fi felicitat direct de un preşedinte al ţăr­ii tale”, a spus Adalbert Bat­kai.

Cu doar doi ani îna­intea decorării a fost numit antrenor secund la lotul feminin de la Cluj, după ce a obţinut locul I la concur­sul naţional organizat pen­tru acest post. Aici a an­tre­nat-o pe Alina Dumitru care a fost campioană europeană în 2002, 2003, 2004 şi locul V la Olimpiada de la Atena, din 2004. Tot în 2004, o altă sportivă, antrenată de Bat­kai, Ramona Enache, 52kg a fost medaliată cu bronz la un turneu preolimpic.

Re­zul­­tate deosebite a avut şi la CSŞ Lugoj, mai ales între anii 2000-2002, când a dat şap­te cam­pioane naţionale printre care actualele an­tre­noare de la CSŞ, Cristina Toth şi An­d­reea Galitza (bronz la Bal­caniada de la Bel­grad), apoi Corina Că­prio­riu (vice­cam­pi­oa­nă o­lim­pică-2012), Lo­re­­dana Mus­­te­ţea, Oana Mus­­te­ţea, Dorina Brânda, Al­­exandra Czako.

Tot Bat­kai i-a pre­gă­tit şi format Răz­van Dima, bronz bal­ca­nic în Grecia şi Alexandra Ma­zilu, aur bal­ca­nic la Cra­iova, în 2015.

Între 2000 şi 2013 A­dal­bert Batkai a primit gra­da­ţie de me­rit, iar în 2012, muni­ci­pa­litatea din Cluj i-a a­cor­dat diplomă de excelen­ţă pen­tru întreaga activitate în domeniul judo-ului, ofe­ri­tă de Marius Vizer, în pre­zent Preşedinte al Federaţiei In­ter­na­ţionale de Judo, fost pre­şe­dinte al Federaţiei Eu­ro­pene de Judo şi al Fe­de­ra­ţiei Române de Judo.

Nu poate sta deoparte

Deşi pensionat, Adalbert Bat­kai, nu a renunţat com­plet la sport. În continuare ur­măreşte şi participă de câte ori are timp la an­tre­na­mentele sportivilor lu­go­jeni.

“Atâta timp cât mai pot, încerc să ajut judo-ul lu­gojean cu experienţa pe care o am. Chiar dacă am ieşit la pensie, nu însemnă că am renunţat la contactul cu sportul”, a punctat Bat­kai.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE